Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa nezbaliť na vander (bronzová expedícia DofE)

Diskusná téma K článku: Ako sa nezbaliť na vander (bronzová expedícia DofE)

Dva roky spolupracujem s Medzinárodnou cenou vojvodu z Edinburghu (DofE) ako školiteľ a hodnotiteľ pri „expedíciách“ gymnazistov, ktorí tým ukončujú istý stupeň svojho snaženia. Tento rok som mal viesť až päť expedícií, no napokon z toho boli len dve. Posledná konečne viedla inde ako do Malých Karpát, čo ma veľmi potešilo, a teda moje jarné túlanie po Považskom Inovci nevyšlo nazmar.

Peter61

@ robotrolka, možno som si to pomýlil s DoFe skupinkami, veľa som ich v tATRáCH nevidel.
Podstatná vec: boli to dobre pripravené decká, aj keď nešlo o táborenie.

Robotrolka

Peter61

Skúste si overiť svoje skúsenosti z Brnčalovej chaty, ak tam bolo 50 teenagerov, tak to nemohla byť akcia DofE, ktorý chodia v malých tímoch. Asi to bola súkromná akcia bilgym.sk, čo sú dve rozdielne veci.

Pekm

No priznajme si, ze ked sme mali sedemnast mozno by nase balenie dopadlo rovnako. Niekto uz mal sice skusenosti s prechadzkami po lese ale zvacsa nie niekolko dnove. Doteraz si spominam ako som v 21 rokoch prvy krat isiel do rakuska na turistiku a neznaly pomerov som s priatelkou ako gentleman niesol vsetku vodu. Tura to bola jednodnova ale co ked v cudzom svete nebude kde pit. Tak som niesol 4l pre mna a 4l pre nu. Funel som do kopca strasnym sposobom a cuduj sa svete hore chata a mali capovane pivo...Niekedy staci raz vyskusat a clovek si tieto veci zapamata. V kazdom pripade to bolo usmevne a snad to dievcatam expedicie a zazitky z prirody neznechutilo.

Peter61

Milan, sorry :-)
btw. zažili sme na zimnom kurze na Brnčalke, že tam bola ubytovaná skupina cca 50 spíkujúcich multirasových teenagerov s nejakým dospeláckym sprievodom. Na**balo snehu nad kolená. Zmes vegetariánov, vegánov a podobných, kuchári sa vytešovali ( varenie zo snehu asi nemali v programe) . Identifikovať pôvod podľa prízvuku bolo nad moje chabé lingvistické sily. Furt bolo všade tých decák veľa, jedného dospeláka som vyhodil z predsiene von na schody, omietol z neho kopu snehu a vpustil dovnútra, potom som zistil, že to bol nejaký ich vedúci. Následne sa pred dverami ometali všetci. Vyrazili v (prevažne) mestských zimných topánkach, prešľapali chodník na Biele pl. Vrátili sa celkom OK, asi boli fakt dobre skoordinovaní, vedúci asi vedeli, ako na vec.
Asi na 3. deň som zistil, že časť z nich sú Slováci, akcia DofE, z biling. gymka bilgym.sk/

Milan_ke

uf, tak toto si hadam ani nemusel, píter.

som si (naivne) myslel ze to je nejaky turisticky spolok. No nic, kazdy nech dava svoje peniaze kam len chce.

Milan_ke

Za mna by to bol asi aj vesely clanok, nebyt toho uvodu. Pises, ze si bol tym babam skolitel. Sice nepoznam tu organizaciu, ktoru spominas, nikdy som o nej nepocul, ale slovicko skolitel mi nieco hovori.
Ja to totiz vidim tak, ze ich chyby su vlastne tvoje chyby a ich zlyhanie je tvoje zlyhanie. Ako skolitel si vobec nemal toto cele dopustit, taketo omyly sa robia, ked ide niekto prvykrat na vlastnu past, ale pod vedenim skuseneho? Mam obavu, ci si ti ludia nepovedia ze "turistika uz nikdy v zivote", co by bola asi teda celkom skoda.

Verim, ze dalsiu partiu uz pripravis lepsie a budu si turistiku uzivat.

Peter61

je 21.storočie :
nejaký ten zoznam, kuchynská váha a Excel.
Keď sme v roku prehraných volieb leteli Malévom a Aeroflotom na volejbalovotanečný zájazd na KABKA3, celkom sa to osvedčilo. svts.sk/1279-kaukazske-dobrod…

Samkoh

zaujímavé skúsenosti so zlýn/nedostatočným/prebytočným zbalením v tomto ohľade sa dajú nájsť aj tu: smnd.sk/main/skolsky-vander-2… (prekliknite si roky, tento rok bol už 17.-ty), aj keď na tomto podujatí už väčšinou účastníci majú nejaké turistické pochody za sebou.

Janabilesova

Nabudúce lepšie preveriť, čo majú účasníci pobalené ešte pred samotnou túrou a preveriť, či majú aj niečo prešlapané aspoň naľahko. Ak niekto nechodí vôbec na turistiku, tak to môže byť so záťažou na chrbte celkom zaberák. Musel si mať hŕbu trpezlivosti a aj odvahy... Bolo by zaujímavé vedieť, ako sa na to dievčatá pozerali s odstupom času a či sa im zapáčila turistika.

Peter61

Miro hezkyyyyyy :-)
S rybárskym výstrojom na DofE vander neboli zrejme jediní.prví ani poslední.
Aj lepší borci sú : s kombináciou otcovej rybárskej nafukovačky a rybárskeho spacáku sa pred skoro 5 rokmi jeden Erasmus vybral na Anapurna trek. Druhá to vyriešila kúpou skladacej karimatky a perového spacáku v KMC.
Pointa : na všetkých návodoch síce bola karimatka povinná, ale nepotrebovali ich nikde :-)

Matobee

Miro potešilo toto tragikomické čítanie. Super napísané. Verím, že dievčatá to neodradilo a aspoň niektorá z nich sa stane aspoň občasnou turistkou. Každopádne zážitok majú poriadny.
Ďakujem za podelenie. :-)

Phalike

Úsmevné čítanie na ráno, ale keď som sa tak na chvíľu zamyslel tak som si nie celkom istý či by som sa ako gymnazista nepobalil rovnako. Proste by som zobral čo by doma bolo alebo čo by nejaký kamoš požičal :)

TomXX

Ale keď si nemal čas ich zaškoliť, mohol si im aspoň poslať nejaké články o balení na turistiku, sú tu minimálne dva, z ktorých sa čerpať. Nehovoriac o iných weboch - ale v konečnom dôsledku si to mohli nájsť aj samé, ako súčasť prípravy.

Ale pohoda, môj spolužiak, občasný turista sa ani v 41 rokoch stále nevie rozumne pobaliť. Minule skončil po prvom dni z troch, v horúcom máji. Pridávam (nekompletný) zoznam vecí ktoré so sebou ťahal na trase, kde sme každý deň išli cez dedinu.

Zoznam:
Cigarety
Parfém
Tuhý dezodorant
Náhradné baterky
Troje krátke nohavice
400 gr slanina
Tri nožíky
Fľaša rumu
Fľaša coca cola
Štyri tričká
Mikina 2x
Nepremokavá bunda
Pršiplášť
Kozmetická taška

No a k tomu klasika:
letný spacák z Lidlu
Pinguin samonafučka 38 mm
bežecké tenisky (jediná obuv)

A kopu iných vecí. Ale polepšil sa, ručnú pilku už nebral :)

TomXX

Krížová cesta so stovkou zastavení :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum