Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Desať najkrajších túr v národnom parku Muránska planina

Diskusná téma K článku: Desať najkrajších túr v národnom parku Muránska planina

Nenápadné krasové pohorie v centrálnej časti Slovenska. Na prvý pohľad pre značnú lesnatosť nezaujme milovníkov ďalekých rozhľadov z hrebeňov, ale má čo ponúknuť pre prírodný turizmus. Patrí k najmenej navštevovaným národným parkom u nás. V posledných rokoch sa vďaka sysľoviskám na podhorí a chýrnym muránskym buchtám dostáva do povedomia jednodňových výletníkov.

DoxaD

Krásny článok, pohladkal si mi dušu. A ešte sme neboli v tom Zlatne.
Fotky neskutočné - dostali ma zábery "Nad Suchými dolmi s Hradovou v pozadí, Malá Stožka od horného toku Rimavy. Roveň.
Laz Kokávka - úžasný pohľad. Pred 2 rokmi sme tam boli a my sme sa zrejme cez Kokávku vracali na Orlovú, na jednom z domčekov bola tabuľka "Národná kultúrna pamiatka" a boli v dosť žalostnom stave viaceré.
Mohol by si napísať ešte článok o vyhliadkach na MP a s takýmito fotkami by to bolo dokonalé.
Ako je orientované Hrdlisko a Príslopka, čo odtiaľ vidno, neviem sa zorientovať na dostupných fotkách. Vďaka.

DoxaD

Ešte otázka, ten pohľad na Hradovú nad Suchými dolmi je keď prichádzaš od sedla Babiná zelenou?

Ade.e

Parada, MP je pojem a aj ked zacina zkomercnievvat kvoli syslom a salasu Zbojska, tak zvysok je prijemne ludoprazdny.
K full listu mi este chyba par destinacii, ale mohli byyt uz aj prejdene.
Naposledy, co som bol, tak Zahavranik a velmi prijemne prekvapil. Skoda ale, ze nieje napojeny TZT z Cervenej skaly.

DoxaD

Super, ďakujem za info.
K tým domčekom na M.Zdychave sme zišli z červenej za keškami, ale neviem, či je to ono.

Daulagiri

Naozaj pekný výber Tomáš, toto pohorie patrí k mojim najväčším srdcovkám. Nie nadarmo tu mám prejdených snáď 95 % turist. trás.
Z uvedených lokalít mi ešte chýbajú v zbierke obe sysľoviská, laz Kokávka a Zahavraník (išiel som len jeho okrajom do jednej trinástej komnaty :-)
Akurát mi vo výbere ešte chýbajú lúky Studne a Nižnej Kľakovej, ktoré majú pre mňa nesmierne čaro.

Gusto

Určite by som pridal túru zo Studne na Burdu cez Nižnú Kľakovú a Stožky.
Pekné výhľady z Kľaku, romantická atmosféra Nižnej Kľakovej ( hlavne ak sú tam kone), výhľady zo Skalnej brány a samotná brána, genius loci miesta pod Stožkami a pohľad na Veľkú Stožku z Randavice, to je podľa mňa to najkrajšie z MP.

ade.e - syslovisko a Zbojská sú úplne na hranici MP, takže tie by som ani do NP nerátal. Napokon úlohou salaša Zbojská je, aby slúžil na komerčné účely a myslím si, že to robí veľmi dobre.

Matobee

Tomáš parádička. Skvele spracované tipy a krásne fotky od skvelých fotografov. Vychytal si najlákavejšie perličky čo je vlastne aj podstata týchto článkov.

Bol som, videl som a môžem odporučiť. Akurát som este neprešiel Čertovu mini dolinôčku a nestál na vrchole Hradovej. Bol som len v sedle pod Okrúhlou skalou, aj keď sú to už lokality mimo planiny ako takej.

Sever MP je viacmenej pre fajnšmekrov. Je tu pochopiteľne menej zastúpený a je to aj dobre. Ako spomínajú Gusto a Maťo v srdci MP sú tie najkrajšie miesta. Ako Hrdlisko, Randavica, Stožky, Stožky, horské lúky pod Kľakom, Limbina pod Fabovou hoľou a ešte by som vyzdvihol "zakázané" Nehovo a hlavne lesy, lesy a lesy tohto najzalesnejšieho národného parku. Nech sa mu darí. :-)

Tomka

Tomáš pochvala
Ja mám rada Muránsku planinu pre jej lesnatosť, ale aj pre nádherne kvetnaté lúky (Vonica, Nižná Kľaková, Zahavraník) A som vďačná, že som stihla ešte vtedy sprístupnenú Javorníkovú dolinu, Okrúhlu skalu a Čertovú roklinu bez technických pomôcok.

DoxaD

Túto vyhliadku nám ukázal Karol Kuchta na mojej 1.túre s KST Hnúšťa v roku 2012. Je to krásne miesto na Pieskoch na Veľkej lúke. Vidno odtiaľ aj Poludnicu, aj smer Tisovec a v popredí reliktná borovica.
Ak ste Karla poznali, viete, že on vedel o každom kopci, zaujímavom mieste a nielen na Mur.Planine.

J.P.

Pekný článok, vďaka, pripomenul mi viaceré prejdené miesta. Pekný výhľad je aj z Fabovej Holi smerom na sever, kde pri dobrom počasí vidieť za sebou Nízke a Vysoké Tatry. Len treba z vrcholu Fabovej troch zísť po zelenej značke (smerom na Polomku, cca k lesníckej chate) na lúky, odkiaľ sa výhľad otvorí.
ps. Krátka tisovská gramatická poznámka: Tisovčania skloňujú slovo Zbojská ako tie Zbojská (jazykoveci tvrdia, že to je tá Zbojská), a na Kučelach idú zo Zbojsk, nie zo Zbojských, ako je v texte. :)

FunTTomas

doxaD: áno, na fotke máš Kokávku.
Pri vyhliadke Piesky je jediná chyba, že je dosť zarastená, ale poteší. No je mimo TZT, čo je fakt škoda.

daulagiri: Studňa i Nižná Kľaková je zaradená medzi fotkami z rovnakého dôvodu ako spomínaš.

Gusto: veď Randavica je uvedená v rámci NCH Stožky.

matobee: Nehovo je na hranici NP, takže sa tam dá legálne dostať od severu alebo po zvážniciach, čo idú hranicou.

J.P.: predstav si, že jazykovedci ani netušia, že je to tá Zbojská, ale vedia to domáci. A dokonca podľa polhorského nárečia je "zo Zbojskou", takže si vyber. Používajú sa rôzne tvary: zo Zbojsk, zo Zbojských i zo Zbojskou...

DoxaD

Ďakujem, ešte vie niekto, aký príbeh sa viaže k názvom Jaskova múka a Nehovo??

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov