Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Centrálnou časťou Stolických vrchov

Diskusná téma K článku: Centrálnou časťou Stolických vrchov

Pri skúmaní mapy Stolických vrchov som si často všimol zašité dedinky, ako vrchárska Krokava, pastierske Ratkovské Bystré a banícky Sirk. Lákalo ma do týchto obcí zavítať, ale doprava k nim by bola o čosi náročnejšia. Preto som sa rozhodol pre ich návštevu z mne o čosi bližšieho Muráňa a prejsť si tak časti Stolických vrchov, v ktorých som ešte nebol. Takmer okruh z Muráňa do Revúcej vyzeral veľmi sľubne. O čosi menej sa mi páčila druhá vlna horúčav, ktorá v dané dni vládla.

DoxaD

Zelený TZCH z Krokavy na Tŕstie je vynovený a orientačne bez problémov.
Tradičný Zimný výstup na Tŕstie- včera 5O.ty ročník- sme išli odtiaľ, bohužiaľ sneh žiadny, ani na Tŕstí. Ale našli sme aspoň vlčí trus a bolo ho veľa :-))

Matobee

Heňo je to ako vravíš. V tej Pávkovej boli dva, tri opustené domce, ale zas veľa na písanie tam toho nebolo. Aspoň z môjho pohľadu. Potom nasledovala pekná zelená dolinka do Filiera. Sirk a jeho časť, ktorou som prešiel ma nezaujala. Farebné bytovky a nič nejaké zaujímavé som si nevšimol. Samozrejme ako aj uvádzam južná lákavajšia časť dediny si ma počká inokedy a verím, že si dedinka u mňa napraví renomé.
Podobne ako aj píšeš dlhánsky lesný úsek do Revúcej tiež nebol nejaký veľmi zaujímavý a veru ani nemusíš lutovať, že si tadiaľ nešiel. Akurát ma na ňom zaujala jeho podstata, že som takmer 3 hodiny išiel lesom a nie rúbaniskom. To poteší.

Ďakujem za trefný koment aj kus "literárnej kritiky". :-)

Ade.e

Pavel. Je super, ze konecne sa nieco stavia, ale ked si to takto spocitas, je to trochu zvlastne.

30 000 ide z VUCKE, 30 000 ide od TT, kto vie kolko od SPP na utulni pri Trsti.

A to stale este ostava 60 000 od Hikemates, kde ok, nieco prispeli Slobode pohybu (kolko eur?), na prvotnu projektovu dokumentaciu (kolko eur?), nieco na utulnove kity, ci utulni na Krame, ale stale ostali ohromne financie o ktorych nieje vela pocut, co s nimi bude. Este aj samotna lokalita Prielohy, kde by mala byt stvrta utulna, ktoru vraj chcu financovat, je opradena tajomstvom.

A chybaju hlavne informacie, kolko sa uz vynalozilo prostriedkov z toho uctu. Ale mozno som slepy a nevsimol som si to na ich stranke.

Ale napriek tomu, mozno je a verim tomu, ze je vsetko OK. Len ma mrzi, ze sa zdvojuju utulne a pritom su lokality, kde by utulna bola naozaj potrebna.

Ade.e

Tak som konecne docital clanok a priznam sa, trochu som sklamany. Usek, na ktory som sa tesil, si zhrnul len do informacie o osade Pavkova. Ale zase je mi jasne, ze ta tak nemusel ohurit. Nevadi. :)

Tiez v Sirku a poblizku su zaujimavosti, kde sa urccite oplati vratit. Ja som bol 2x a niekedy tam hadam este zajdem.

Ten usek po modrej do Revucej ma neoslovil a dobre som urobil, ze som nesiel. :)

Kazdopadne, chvalim za trasu, chvalim za clanok, fotky a dakujem za ozivene spomienky...

Matobee

Pavel to je samozrejme jasné, že z toho nebudú ďalšie Rysy a ani Devínska Kobyla, pre faktory, ktoré spomínaš. Boom som nemal na mysli a ani nespomenul, skôr že tam už nemusí byť človek sám.
Lebo určite sa nájdu viacerí insta, "bushcraft", atď. nadšenci, čo si to tam s nadšením tohto typu pôjdu odfotiť a natočiť. Keď zistia, že je toto miesto vôbec existuje a je tam niečo na čom sa môžu "priživiť".
Tiež sa rozšíria aj možnosti na nocľah pre turistov.

Tak sa veľmi teším na jesenné a zimné čítanie. Nech sa ti to všetko podarí podľa predstáv. :-)

Pavel Forgáč

matobee - nemyslím si, že tá útulňa tam urobí nejaký turistický boom. Predsa len Tŕstie je dosť zastrčená lokalita a pre bežného turistu nie až tak atraktívna.

Mám ešte dosť restov z minulého roka, ktoré treba spísať, ale snáď sa aj k tohtoročnému dobrodružstvu dostanem do konca roka :).

Matobee

Pavel dík za objasnenie problematiky nových útulní. Sranda a že pred necelými 2 mesiacmi ani stopy po niečom takom. Držím im palce aj keď bude to mať aj svoje mínusy pre nás tulákov hľadajúcich kluď.

Myslel som na teba v lete. Že ťa dáko nevidno, že kde si sa zas vybral. Tipoval som nejaké zahrančie. No tešim sa na článok, kde to bolo. Verím, že sa dočkám.
Imponuje mi, že som ti kúsok priblížil domovinu prostredníctvom článkov. :-)

Pavel Forgáč

ade.e - trochu som mal čas pozrieť, ako to je a akurát nedávno priadli nové info. Stavia sa útulňa vo volovských a už aj tá na Tŕstí (čo ma dosť prekvapilo). Hrubé stavby sú už v podstate hotové a do zimy budú útulne komplet. Pozri tu nové info: (facebook.com/hikemates). Takže beriem späť svoju výčitku :D. Bol som neinformovaný. O nejaký mesiac sa zrejme bude dať počas túry cez Tŕstie prespať aj v útulni.

matobee - tak to ma teší, že si ešte na okruh Slovenskom spomínaš :). Ja som bol teraz dlho v zahraničí a keď mi už chýbala domovina tak som si čítal tvoje články. Túru cez Pohronský Inovec som prečítal hádam aj 3x ale potešila aj túra cez Šimonku. Len som nemal moc čas reagovať.

Matobee

Sväťo pekne si prešpikoval oblasť Stolických, Muránskej planiny a Veporských vrchov. Najmä tie zimné podujatia museli byť veľmi zaujímavé. Boli to v tých časoch nádherné miesta. Našťastie ešte celkom dosť zostalo aj pre nás mladších.
Z toho Telgártu sa ti dáko páčilo vyrážať hehe. Ale ani sa ti nečudujem. :-)

Aďo neviem ja o tom nič. Mňa to len tak napadlo, keď som bol na mieste, kde sa o tom uvažovalo.
Dobredu ťažko niečo tvrdiť, špekulovať.
No čo, vyzbierali si môžu, minúť ako chcú. Keď to nebude na to, na čo avizovali zbierku, už im nik nič nedá. Verím, že to riskovať nechcú. Určite videli na Slovensku aj vo svete dosť príkladov nehodných nasledovania.
Ak ťa to viac zaujíma treba napísať kompetentným do HKMTS.

Ade.e

To len ja mam taky dojem, ze ta zbierka bola kolosalnym odzubom, kde si niekto namastil vrecka za narysovanie 3 projektov, co sa realne nepostavia alebo sa postavi za opat neskutocne peniaze a to este z verejnych zdrojov, kde sa tiez neico niekomu uleje, lebo to tak na Slovensku byva?

Ale mozno sa mylim a ta projektova dokumentacia bola podstatne lacnejsie, (ok, prispeli aj OZ Slooboda pohybu), len by ma potom zaujimalo, kde sa tie zvysne peniaze podeli.

Svatopluk Štěpánek

Spomienky z treťohor.
leto 1979 Očová - Hrončok - Zbojská - Stolica - Revúca
28 - 31/10/88 Telgárt - Stolica - hrad Muráň - s. Burda - Machniarka - Hrončok - Mogľová
2 - 3/2/90 Telgárt - ch. Janka - Karafová - M. Huta - M. Lehota - Trstie - Tisovec
zima 1990 Telgárt - ch. Janka - Stožky - s- Burda - Zbojská - Dobroč
14 - 16/4/90 Telgárt - Stolica - Červená skala a ďalšie 2 dni boli mimo Stolické v.
10 - 15/3/92 Očová - ch. na Poľane - Detvianska huta - Šoltýska - Kokava n/R - Tisovec - Nemecká - Revúca - s. Harová - s. Javorinka - Červená skala
23 - 30/7/92 Necpaly - Vyšná L. Revúca - Donovaly - Barboriná - Hiadeľské s. - Telgárt - Stolica - Brdárka - Štítnik.
Nuž, boli to dobré časy, myslím, že aj Boro, zastánca dlhých výletov, by z nich mohol mať radosť.

Matobee

Pavel spomínam na tvoj skvelý 1000 km okruh Slovenskom. Rád ho uvádzam ako príklad pre tých, čo si myslia, že nič iné ako Cesta Hrdinov SNP na Slovensku existuje. Pritom podobných alternatív sa dá urobiť veľa.
Díky za upresnenie info o Hikemates útulni. No uvidíme čoho sa dožijeme v tejto súvislosti.

K2 teší ma, že sa našľa aj takáto čitateľka, čo Krokavu celkom dobre pozná. Kedže si tam strávila nejaký čas. Určite to boli pekné chvíľe a super zážitky.
Možno sa tam ešte niekedy pozrieš, oživíš spomienky a potiahneš aj na Tŕstie. Stojí zato.
Ďakujem za skvelé fotky. Tá stará autobusobá zástavka tam už nebola. Záber z vleku s výhľadom sa mi veľmi páči.

K2

Ja zase paradoxne z celej trasy najlepšie poznám tú poriadne od sveta odrezanú dedinku Krokava. Strávila som tam v rokoch 2006, 2007 a 2008 jeden týždeň v auguste na tábore Letavy ("LEtný TÁbor VÝtvarného umenia", divadla, tanca, literatúry, fotografie, atď., letavy.sk/).

Chcela som sa aspoň na Tŕstie prejsť, ale nikdy na to nebol čas, program tam bol dosť nabitý. Tak aspoň blízke okolie som si pobehala. Pri hornom konci lyžiarskeho vleku bola taká zvláštna búda/posed, vyzdobená na streche vrtuľkou a starými bicyklami. Ktovie, či to ešte stojí :-).

Pavel Forgáč

Ten výhľad z Nemcovej ma tiež uchvátil, keď som tadiaľto išiel v rámci okruhu Slovenskom. Okolie Tŕstia je veľmi zaujímavé a dosť opustené.

Inak ak som správne pochopil popis na Hikemates, tak tá útulňa tam nebude. Oni dali urobiť iba projektovú dokumentáciu kde a ako by mohla útulňa vyzerať. To darovali miestnej samospráve (asi NP Muránska planina). Preto som aj písal v niektorej diskusii, že kam sa podelo tých 60 000€ čo sa vyzbieralo. Lebo reálne sa bude stavať len tá útulňa niekde pod vrchom Kloptaň a aj na tú dala peniaze Košická VUC. Tuším 30 000€. Ale či sa tam už niečo postavilo úprimne netuším.

Matobee

Martin Knor verím, že ak sa sem raz vydáš, určite niečo pre teba zaujímavé nájdeš.

Mne sa páčila táto zastrčená oblasť, jej pokoj a atmosféra.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma