Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Búrky tento týždeň zabili a zranili turistov, hrozia aj cez víkend

Diskusná téma K článku: Búrky tento týždeň zabili a zranili turistov, hrozia aj cez víkend

Počas tohto týždňa zasiahol nepriamy blesk turistu na hrebeni Malej Fatry. Utrpel poranenie hlavy a ruky. Deň predtým zasiahol blesk dvojicu turistov pod Kriváňom. Po páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel jeden z turistov vážne poranenia hlavy a necítil si končatiny. Druhý turista, ktorého blesk zasiahol priamo, zomrel. Búrky majú byť aj počas tohto víkendu. Pripravili sme preto rady, ako sa im vyhnúť a ako sa správať, ak vás zastihnú na túre.

Pavel Forgáč

ade.e - najlepšie je ako tu niekto raz napísal nechodiť na túry do vysokohorského prostredia v čase zvýšeného búrkového nebezpečenstva.

Inak presne čo popisuješ sa mi stalo. Išiel som túru na Ostredok a keď som sa už vracal späť na Krížnu, tak sa nad BB vykľula malá búrka a samozrejme si to zamierila rovno do fatry. Bol začiatok mája a nehlásili žiadne búrky dokonca ani len dážď. Ja som zišiel pod frčkov do toho sedielka čo tam je. Dal na batoh pláštenku a hodil ho do čierneho vreca čo sa dáva do smetiaku. Od určitého obdobia nosím takéto čierne vrece vždy so sebou a keď vidím, že sa už nevyhnem lejaku batoh dávam do neho. Má to pár gramov a uchráni ti to veci od vody. Dal som na seba nepremokavú bundu a čupol si tam aby som bol čo najnižší strom. Plus ruky na kolená. Vraj keby ťa trafil blesk, tak prejde prúd cez ruky do nôh a nezasiahne srdce. No či je to pravda netuším. No a takto som to tam nejako prečkal kým búrka prešla a išiel som ďalej. Vždy to takto nejako robím keď ma trafí búrka a nie je sa kam schovať. Nevýhodou je iba to, keď búrka trvá 2-3 hodiny. To už si celý zdrevenený a len čakáš nech už to peklo akokoľvek skončí len nech je to za tebou. To sa mi stalo tento rok :).

Inak všetky tie odporúčania ako sa vyhnúť búrkam sú tak vhodné akurát pre jednodňových turistov. Turisti na dlhých trasách sa búrkam bohužiaľ nevyhnú a je to často len o náhode ako to dopadne. No netreba sa za každú cenu niekam štverať. Vedieť sa v správnej chvíli otočiť je väčšie umenie ako sa niekam vytrepať za každú cenu.

Peter61- apka HZS je fajn len nie vždy ťa trafí búrka na Slovensku a nie vždy je signál. Radar je tiež dobrá vec. Fajn je radar SHMU a tiež môžem odporúčať appku Windy, ktorá je asi ešte lepšia a použiteľná aj v zahraničí. Teda pokiaľ je signál :).

Peter61

@ TomXX , jedna špekulácia ku krokovému napätiu.
Ak kvôli zmenšeniu krokového napätia sa snažíme robiť čím kratšie kroky, asi by sme sa nemali nejako rozmachovať paličkami. Duralové a karbónové sú vodivé, drevená palica za mokra tiež.
Hm, čo na to povieš ?

Ade.e

A moze byt rupsak aj tak mokry, lebo zmokol, kedze mi tu plastenku odfuklo a uz poriaadne leje.
Myslim, ze je lepsie navodit horsiu situaciu ako tu lepsiu.

Ano, napisal som tak, ale burka sa vie prirutit za par minut a za tolko nestihnem z hrebena zist.
A aj clanok je ladeny, ked som v burke.

Peter61

heňo 13:33 :
napísal si "Ok, som na ture, ide burka" takže som predpokladal, že búrka sa ešte len rúti.
Appka HZS v zásahových oblastiach : pípne výstraha.

Alebo verzia bez appiek a dátového pokrytia :

  • niekto spoľahlivý sedí v kaviarni a pošle Ti SMS
  • SMS pošle napr. poisťovňa - ale väčšinou v mieste trvalého bydliska
Sona

Môžeš mať na ňom pláštenku.

Ade.e

Peter61
Ako mozem mat suchy rupsak, ked prsi, resp. je burka?
Appku HZS nemam.

Peter61

@ ade.e 11:25 19.VIII.2022

ad. 1.zísť z hrebeňa, rýchlo a malými krokmi. Nesadať do žľabbu ani na dominantne vyčnievajúce skaly

ad.2. čupnem na zem, alebo sadnem na suchý ruxak.

Ešte jedna pripomienka k"som na ture, ide burka" :
dze maš smradfona ? Appku HZS maš ? Popatric na radar SMHÚ ši ľeňivi ?

@ TomXX 11:39 : čo sa týka že udrieť do najvyššej strechy. Laicky ( resp. som okresný víťaz Fyzikálnej olympiády asi r.1974 ): blesk je lenivý, hľadá najjednoduchšiu cestu do Autstrálie či do pekla. Takže najprv letí vzduchom, potom možno po strome alebo hromozvode (pre odborníkov : bleskozvode) a potom prásk v zemi po nejakej vodivejšej substancii.
Napríklad chlapa zabilo medzi dvoma 4 podschodovými budovami pri Pionierskej fontáne , vysoké gaštany
d2e9b968fb.cbaul-cdnwnd.com/……

sk.m.wikipedia.org/…/Súbor:Pr…
Čo sa týka drobnôstok na tele : retiazky, kovové gombíky, pracky na opasku, na sedačke = môžu sa pri zásahu prehriať, rozpáliť a pod. Niežeby ten blesk priťahovali.
Čo sa týka sedenia na suchom: na karimatke, lane, plecniaku : ak blesk ide po povrchu zeme, môže to izolovať.

Peter61

Ad RT73 11:02 "To odkladanie kovovych veci by som mozno upresnil - odlozit ich na kopku a dostatocne sa vzdialit."
Za mňa: zbytočné. Podobne ako vypínanie / odkladanie mobilu doďaleka.
Tuto je kopa príspevkov
hiking.dennikn.sk/…/ked_na_ho…

RT73

co sa tyka neposlusnosti bleskov, tak suhlasim ;-)

Neexistuje 100% rada. Vsetko su to len rady, ktore maju pomoct znizit riziko zasahu bleskom. Takze aj ta karimatka bude pri priamom zasahu asi naozaj uplne zbytocna. Ale zase v inych pripadoch moze aj jej nizka izolacna schopnost znamenat rozdiel medzi "ej, ale som sa riadne zlakol" a prebratim sa v nemocnici.

A k tym mobilom asi tolko - po internetoch koluju mudrosti, ze mobil vyzaruje el-mag ziarenie a tym padom moze pritahovat blesky. Ano, su to sice mizerne miliwatty vykonu, ale nikto sa nezaruci za to, ze mobily su v burke uplne bezpecne. Ale to uz je off-topic.

TomXX

Tie blesky sú ale riadne líšky. Mali by udrieť do bleskozvodu na najvyššej streche, ale oni si kľudne vyberú nižšie miesto, oveľa menej optimálne čo sa zemnenia (a vedeckej príťažlivosti) týka. Tiež ako elektrikár nechápem, prečo by mobil mal priťahovať blesky. Alebo akýkoľvek malá kovová vec ktorú mám pri sebe. A dať pod seba karimatku ktorá má izolačnú pevnosť povedzme 2kV ako ochranu pred zopár miliónov voltami blesku... ehm :)

Osobne by som na hôlnatom hrebeni zišiel kúsok nižšie, a čupol si, alebo proste sa snažil nevytŕčať. Odložil by som len Alu/karbón paličky, ostatné veci asi nie. V skalnatom teréne podobne, menej exponované miesto, kade netečie voda - čo v búrke môže byť celkom výzva.

Ade.e

Ok, som na ture, ide burka:

  1. Som na hrebeni MF alebo na Kriznej vo VF, vidim, ze ide burka, co mam urobit?
    Ak mam karimatku, sadnut na nu, schulit sa, zahalit sa do ponca, predtym odlozit batoh s kovovymi vecami co najdalej a cakam?
    Kde si mam sadnut? Rovno na rovine hrebena alebo niekde nizsie z kopca, aby som nevytrcal?

  2. Ak som na ture vo VT, cize schadzam zo Slavkovskeho stitu, vsade same skaliska, nemam podlozku ale len ponco, co urobim? Sadnem si medzi vacsie skaly aby som nevytrcal?

RT73

dovolim si zopakovat otazku z vedlajsej diskusie.

==========

Ahojte, planujem trasu Kežmarská Biela voda, bus - Tatranská Javorina (teda vo Vysokych Tatrach :-) )

Hikeplanner v useku Kopské s. - Pod Muráňom ukazuje vystrahu
Chodník uzavretý až do odvolania kvôli ohrozeniu vyschnutými stromami.

na webe som ziadne blizsie info nenasiel, je tato vystraha este platna ?

RT73

To odkladanie kovovych veci by som mozno upresnil - odlozit ich na kopku a dostatocne sa vzdialit. Takato kopka vodiveho materialu moze posobit ako bleskozvod a nieje teda dobre zdziavat sa v jeho blizkosti.

Peter61

K tým odporúčaniam :
"Ak ste v nejakej jaskyni alebo pod previsom, nesmiete sa dotýkať ich stien."
Dopĺňam, že ak by som sedel v ústí jaskyne alebo na kraji previsu, urobil by som "mostík" pre blesk. Je to niečo podobné, ako keď blesk v Alpách zabil chatárku pri zatváraní okna (Pit Schubert , asi I.diel)

"Ak sa nachádzate priamo v búrke a nie je možnosť sa niekde skryť, radšej treba ostať na voľnom priestranstve, sadnúť si na podložku, aby ste boli izolovaní od zeme."
Dopĺňam :
Ak je to zvlnený terén, nesedieť v priehlbine,kde sa kumuluje voda a je to dobrá cest pre blesk. Samozrejme, nikdy nevidíme, aké a ako vodivé je zloženie horniny pod nami, aké špáry s vodou, ale...

"Ak je búrka priamo pri vás, neodporúča sa, aby človek vôbec chodil. Ak blesk udrie vo vašej blízkosti, pri pohybe vzniká krokové napätie, ktoré môže človeka zabiť.
Železné veci ako mačky alebo cepín je lepšie odložiť nabok."
Nebezpečnejšie ako mačky a čakan ( a duralové karabíny) sú objekty, ktoré presahujú výšku človeka: Lyže, paličky, statív, selfiepalička na plecniaku. a pod.
Kovové predmety na tele ( retiazka, píšťalka) sa pri zásahu bleskom môžu prehriať a vzniknú popáleniny.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma