Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jarné krásy Tribeča - Zobor, Žibrica a hrady

Daulagiri

Zaujímavé perličky, to by bol zážitok vidieť, snáď nabudúce.
Mňa tam veľmi obmedzoval ten vetrisko, takže som tie výhľady neskúmal až do detailov.

Cyro

Wbk: potvrdzujem, ostrihomska bazilika, podobne ako aj rakuske "vrtulky", ci masiv Schneeberg byvaju zo Zobora viditelne. Na Pyramide je aj stacionarny dalekohlad, ktory je pri takychto dalekych pozorovaniach velmi napomocny. Webkamera + pocasie: meteozobor.cloud/

Wbk

Tak dopĺňam a opravujem: pravdepodobne je ju možné vidieť ešte aj z iných lokalít v Tribči, napr. aj z Gýmeša a Veľkého Lysca, čo je ešte o nejaký ten kilometrík-dva-tri viac. Teoretická šanca je aj z masívu Vtáčnika, praktická ale asi nie.

Wbk

K "leteckým" pohľadom zo Zobora ešte jedna úplná perlička: je to najvzdialenejšia lokalita u nás, z ktorej možno reálne uvidieť/zdokumentovať najväčší kostol a ešte stále aj najvyššiu budovu (ale už zrejme nie nadlho) Maďarska, rozumej ostrihomskú baziliku, zo vzdialenosti ~80 km. Oplatí sa hľadať :)

Cyro

...to sa nedá ani spočítať, koľkokrát som tam (ako Nitrančan) všade bol. Ale stále sa tam rovnako teším. Vďaka za super článok z môjho domovského minipohoria doplnený o krásne fotky (ako vždy, v Tvojom zlatom kvalitatívnom štandarde)

Daulagiri

Vtedy som vôbec neuvažoval že by som mohol ísť pešo, zdalo sa mi to ďaleko, nuž ale ktovie.
Ešte sa tam niekedy vrátim, tak snáď príde čas aj na jaskyňu a tú novú ferratu.
Pre mňa bol strhujúcejší ten pohľad zo Zobora, ale lúky pod Žibricou boli tiež malebné, aj výhľad odtiaľ.

Martin knor

Preco si sa do Drazoviec nevybral peso? Za hodinu by si tam zrejme prisiel. A keby si siel k Zoborskemu klastoru, mohol si si pozriet Svoradovu jaskynu...

Mne sa viac ako vyhlad priamo zo Zobora pacil vyhlad na juh zo svahov Zibrice. Oko sa ma o co opriet. Na Gymesi som uz dlho nebol. Asi by som sa tam mal po case opat pozriet.

Daulagiri

Katarína, Janka: vďaka za pozitívne prijatie článku, nocľahy v horách mám úplne najradšej a v hradných zrúcaninách to má osobité tajomné čaro. Ešte sem zájdem a čo-to preskúmam.
Heňo stáva sa pri cestovaní všeličo, na Orave mi ušiel bus pred nosom, len preto že som stál na zlej strane cesty :-) Tribeč má čo ponúknuť, len to možno treba dôkladnejšie plánovať. Ja do takýchto nižších pohorí zvyknem chodiť na jar alebo jeseň, keď prostredie hrá farbami a zvýrazní sa tým jeho krása. Lebo Tatry a Fatry zaujmú hocikedy, aj vo "fádnom" zelenom lete, ale tu to treba premyslieť.
Keďže sa pohybujem hlavne po strednom Slovensku kde sú hory vedľa hôr, tak takýto pohľad na rovinu je pre mňa vždy nevšedný. Prajem ti Heňo nech ti teda ten budúci rok vyjde lepšie s nocľahmi a vďaka za koment.

Ade.e

Ked sa takyto omyl s busom stane v meste, tak to je este pochopitelne. Ale mne sa to stalo na dedine, v Pliesovciach pod Zvolenom... Na svoju obranu poviem, ze tam je obchvat. :)

I ked na Tribec som sa ssvojho casu tesil a presli sme celkom vyzivny usek (rozmyslam preco som nenapisal clanok?) od Stitarov, castou tvojej trasy, ale spali sme v byvalej bude na Velkom Lysci a nasledne na Velky Tribec a dole cez Jaovorvy vrch do Klatovej NV. a ja som este zasiel do Kliza a na Sadok, ale to uz stopopeso, tak ma Tribec nezaujal, aby som sa tam niekedy vratil.

Suhlasim, ze pre obyvatelov, ktori su zvyknuti na kopce, je ta rovina brutalna. A nerad by som tam byval, i ked zahradu mam do brehu , tak to tiez nieje ziadna slava. :)

Fajnovy clanok z prespavacky, ktory potesil tym viac, ze som toho roku vela prespavaciek neabsolvoval. :(

Jana Turčeková

Parádna trasa... a fotky, ako od Teba! ;) Nádhera! Tríbeč musíš celý obísť kolom-dokola. Je tu stále čo obdivovať. Včera sme si dali repete na Tulákovu skalu, a pridali Tarište. Bolo aj milé prekvapenie. :) Hojdačka s výhľadom!

DoxaD

Daulagiri:
Článok je "lahôdkovým " čítaním, fotky sú nádherné.
Obdivujem vždy viacdňových pútnikov. Noc má svoju moc a ešte umocnenú ruinami hradu, človek asi spozná aj vlastné slabiny a limity... klobúk dole alebo po našom "kalap lou".

Daulagiri

No je fakt že pri cestovaní na/z turistiky človek všeličo zažije, dalo by sa o tom samostatne písať. Často na to potom aj ja spomínam s úsmevom.

Danka zvyšné fotky kvietkov mi až tak nevyšli, inak táto vec je pre mňa španielska dedina, tak vďaka za určenie. Musel som trochu "dozrieť" kým som sa sem odhodlal ísť, ale určite ešte pôjdem.
Janka veru tie súvislé lesy ma tiež zaujali, často to nevídať.
Maťo podmienky mi vyšli fakt nečakane perfektne, až na ten víchor. 5 hod z Krup. do ZV, to musel byť tiež silný príbeh :o) Tie dubiny boli aj pre mňa fascinujúce, keďže som tiež zvyknutý na bučinu a smrečinu. Myslím že v jeseni má toto pohorie veľký potenciál, určite ťa nesklame

Matobee

Maťo fantázia. Skvelé čítanie na dnešné nedeľné pololudnie, ktoré trávim väčšinou na túrach, ale dnes som si doprial lenivý deň.
Keby neviem a nezažijem aká chladná bola tohto aj minuloročná jar tak ani neverím, že tie krásne, jarou, pohodou až teplom nasýtené fotografie vznikli v takom chladnom vetrisku. Ale ako píše Pavel malo to na druhej strane jedno veľké plus.
Nádherné zábery jeden lepší ako druhý.
Patálie s autobusmi a zástavkami sa z času na čas prihodia asi každému, kto "nechodí" len po svojich zaužívaných chodníčkoch. Ja som cestoval na jar z Krupinskej planiny do Zvolena 5 hodín, na 4 prestupy a tiež to bolo tragikomické.
Plánoval som sa v auguste vydať do tejto oblasti, ale nakoniec som dal prednosť iným končinám. Takže na Tribeč si ešte musím počkať. Ale snád na jeseň by to mohlo výjsť. Navštívil som akurát Drážovský kostolík a Zobor.
Lákajú ma v týchto končinách aj dubové lesy, ktoré sú pre mňa stále netradičné a zaujímavé lebo sa s nimi nestretávam často. Keďže na juh vyrážam len občas.

Janabilesova

Krásne fotky a pekné súvislé lesy... Parádička. Ohľadom zážitku s autobusom, my sme mali podobný zážitok kdesi v Raji, keď sme zistili, že zastávka je úplne inde, ako sme si mysleli... Keďže už žiaden autobus nešiel, nezostávalo nám nič iné, len šlapať pešo :-). S odstupom času sú to úsmevné príbehy...

Tomka

Á, vidím, že je tu ďalší, ktorý podľahol čaru Tribča.:)
Patálie s dopravou tiež poznám v Nitre.
Bola som už v Tribeči vo všetkých ročných obdobiach a zakaždým sa mi páčilo.
Škoda, že si nepridal aj nejaké kvietky čo si fotil.
To pod Žibricou boli mliečniky chvojkové a asi bledavky okolíkaté.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum