Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pätnásť najkrajších túr v pohorí Tribeč

Martin knor

Mne to pride cele popletene. Ochrana prirody by nemala spocivat v tom, vymedzit uzemia kde clovek nemoze ist a naopak na inych stavat cokolvek. Myslim si, ze by sa malo v maximalnej moznej miere obmedzit zasahovanie do prirody. Nepaci sa mi stavba akejkolvek rozhladne, chaty ci utulne v prirode. Naopak, povolil by som vstup kamkolvek s prespatim vo vlastnom stane (ci len tak bez neho). Ked chcem vidiet ludske stavby, idem do mesta. Naco ich pchat do chranenej krajinnej oblasti? Naco je vlastne dobra ochrana (krajinnej oblasti), ked sa tam moze veselo stavat?

Lubo

Pavel, ak nad tym drzia dohlad pamiatkari, tak OK. Prelakol som sa, ze tam zacne vznikat podobny Disneyland ako nad Bojnicami.

Rc

Lubo naco :-)
"Jjano, ja si naopak myslim, ze rozhladna je dobry napad, ktory ma sancu podporit turisticku zaujimavost tohto pohoria. Ked tam bude chodit viac turistov, budu aktivity v lesoch viac na ociach a prirode to z dlhodobeho vyhladu moze skor pomoct.
Ci je suma X vela alebo malo, nech posudia investori a ich volici.
06/11/11 11:23"

hiking.dennikn.sk/…/rozhladna…

Pavel Forgáč

Lubo - historický ráz rozhľadne bola jedna z podmienok pamiatkarov. Na vrchole Veľkého Tribeča je hradisko.

Veľký Tribeč je jeden z vrchov, kde je rozhľadňa potrebná. Hore je pekná rovná lúčka ale žiadne výhľady kvôli stromom. Už roky si ju to tam priam pýta. Takže nemyslím si, že to bude veža na zlom mieste.

Lubo

Auč. To bude zas historizujuca haraburda. Ak uz musia robit rozhladnu (kks, naco), tak sa mohli inspirovat tou, co je na Velkej Homoli alebo na Devinskej Kobyle. Utulna v prvom podlazi je ale dobry napad. Hlavne nech nema piecku, drevena rozhladna by mohla vzblknut ako fakla.

Pavel Forgáč

V dohľadnej dobe by mala na vrchu Veľkého Tribeča pribudnúť nová rozhľadňa. Už by mala byť stavba schválená podľa toho čo som videl na internete. Súčasťou rozhľadne bude aj turistická útulňa na jej spodnom podlaží. Spodná časť bude z kameňa a vrchná časť z dreva (pripájam maketu ako bude vyzerať).

Pridávam ešte dve zaujímavosti čo som našiel na internete.

Na prvom obrázku je turistický propagačný materiál z roku 1939, kde vidieť aj časť pohoria Tribeč.

Na druhom obrázku sú odfotení židia zo Zlatých Moraviec pri starej rozhľadni na Veľkom Tribeči. Zaujalo ma, že tam nie je žiadny les iba lúka.

Tomas Vohlarik

Danka, chcel som ta pochvalit aj za tipy v Tribeci - ved kto iny ako ty by ich mal napisat vsak? Ak nemam cas na vzdialenejsie vylety, Tribec to isti, objavujem caro kremencovych horok. Zaujimave tipy su aj tu v diskusii, pozriem do mapy a opat nieco naplanujem a navstivim.

Martin knor

Par krat sme sa vybrali so synom pozerat vitanie Noveho roku, cize ohnostroje, z kopcov nie moc daleko od nasho bydliska. Nakoniec sme zistili, ze najkrajsie pohlady nuka prave Plieska v Tribeci. Rozhladne v Malych Karpatoch byvaju okupovane davmi ludi a podobne Zobor. No na velkej luke na Plieske nestretnete takmer nikoho a vyhlad je na velku cast niziny pod Vami.

V Tribeci su vo vapencoch aj nejake skalne okna, najkrajsie (s vrcholovou knihou) je na Kopanici nedaleko Brodzian. Znacka k nemu nevedie, ale teren je pomerne jednoduchy.

Tomka

Pavol Paulovič
Ďakujem. Aj ja mám najradšej tie menej známe, ale každá je čarovná a každá je iná.

DoxaD
Ďakujem. Katka vyber sa raz do Tribča a tiež Ťa dostane.:)

DoxaD

Danka, krásne spracovaný článok. "Náučný chodník Tribeč" - doslova, vybrala si super fotky. Slovensko je naozaj nádherné a cez takéto články sa môžme zoznámiť aj s prírodou ďalej od našich domovov. Drážovský kostolík je prekrásny.

Pavol Paulovič

Super výber. Tríbečské potulky majú svoje čaro. Najmä kremencové hôrky, ktorých tu je plno. Ale najradšej mám tie mimo turistických trás ako Hrdovická , Kozlica , Skalka , Plieška , Čierna skala a ďalšie krásne hôrky ktoré sú po obvode celého pohoria.

Tomka

samkoh
Ďakujem za upozornenie.
Tomáš
Ďakujem za opravu
matobe
V Tribči sa Ti bude určite páčiť.
tramtária
Ďakujem za upozornenie a doplnenie.
Informácie z internetu sú niekedy viac mätúce ako informujúce. Nabudúce radšej spomeniem hradisko len všeobecne, pokiaľ si nebudem istá.

Tramtária

Na Tríbeči je na malej ploche skoncentrovaná sieť pravekých hradísk z konca doby bronzovej, to sú tie výšinné hradiská zobor, lysec, veľký tríbeč. Viacmenej podobné, s akropolou napríklad. Na v.t. je dokonca vidieť základy akejsi možnostavby. Tam slovania neboli a asi ani kelti na lysci. Všetky tieto hradiská patria k lužickej kultúre.

Matobee

Danka parádne inšpirácie z tohto mne neznámeho pohoria. Navštívil som akurát prechádzkovo Drážovský kostolík a Zobor. Určite si v najbližšom roku niečo lákavé vyberiem.
Tie fotky od viacerých autorov nemajú chybu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma