Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okruh tromi pohoriami z Margecian

Diskusná téma K článku: Okruh tromi pohoriami z Margecian

V strede leta som sa vybral na východ, ktorý mi je po zrušení časovo efektívnych vlakov z Banskej Bystrice veľmi vzácny. Tentokrát som vystúpil v Margecanoch a vydal som sa na okruh tromi pohoriami, presnejšie dvomi pohoriami - Braniskom a Čiernou horou, a jedným podcelkom Volovských vrchov – Hnileckými vrchmi. Až na Sľubicu v Branisku mne totálne neznáme končiny boli dokonalým víkendovým programom.

Pavel Forgáč

ade.e - Branisko je pekné ale s pohoriami v centre Slovenska sa nedá porovnať. Napr. také Rudohorie vytvára veľmi rozsiahli a súvislí pás lesov (aj keď vieme ako tam lesy vyzerajú). Branisko je oproti tomu obkľúčené kotlinami a dedinami. Takže lesy tam logicky nebudú také hlboké a odľahlé ako vo väčších celkoch. Tým pádom menej priestoru a kľudu pre medvede.

Gusto

Maťo, myslím, že si trafil - východoslovenské pohoria sú naozaj ako izolované ostrovy, zo všetkých strán obkľúčené civilizáciou.
Výnimku tvoria asi len Volovské vrchy, ktoré sa napájajú na Stolické, čiže v západnej časti Volovských vrchov by sa mohlo medvedom vcelku dariť.

Matobee

Heňo ďakujem. Aj mne sa tento prechod východom veľmi páčil. Priehrada Ružín ma veru sklamala, pametám si ju z pár ciest vlakom alebo fotiek. Nebol to najkrajší úvod, ale čo už keď bolo také suché leto. Chvalabohu teraz popršalo dosť dobre.
Spomínaš dievčinu, ale boli tam len chlapci, ktorí mali danú pištoľ. No asi mali obavy.

Máte to tam fajn s medveďmi, primerane ako sa vraví. Občasné oživenie, ale človek asi nemusí dávať až taký pozor. Aj keď náhoda je sviňa.
Myslím si, že Pavel určite nechcel nejak dehonestovať pohorie Branisko. Ale je pravda, že sú tieto pohoria ako aj Slanské, Malé Karpaty obklúčené dedinami a rovinami. Medveďom asi lepšie vyhovuje keď sú pohoria súvisle prepojené ako napr. NT a VF., Muránska planina a Stolické atď. Že nevytvárajú akoby park obkolesený sídlami.

Ade.e

Opat prijemny opis oblasti, ktore mam v blizkom okoli a ktre su svojou hornatostou velmi atraktivne. Skoda, ze ta Ruzinska priehrada je aka je, lebo by to bolo ovela krajsie.

Preto odporucam, kto tu este nebol, napr. takemu daulagirimu, aby si tu urcite nasiel cestu.

Co sa tyka tych medvedov, to plasenie s vystrelmi je uz vazne chore. Ale predpokladam, ze asi dievcina bola velmi bojazliva, tak mala istotu v pistli. :)
Tych medvedov tu mozno nieje vela. Ale mozno je tu tak akurat, len v ich jadrovej oblasti na Strednom SK, ich je privela. :)
No urcite Branisko, ako ho nazval Pavel, nieje "parkovym" pohorim, lebo to je takmer ako urazka slavneho Braniska. :)

Matobee

Gusto, Pavel sú to zaujímavé hypotézy a informácie. Určite na tom niečo pravdy bude.
Možno tam časom nejakých pár nespratných podpoľanských, horehronských a liptovských vyvezú ako do trestaneckej kolónie. :-)

Pavel je to veru krásne tvarovaný kus. Díky za sprostredkovanie. Poteším sa tiež vždy keď na nejaký zaujímavý natrafím. Pridám teda aj ja posledný skvost (dub) sponad Nedožier-Brezian pri horárni Klčovňa.

Pavel Forgáč

No našiel som fotku. Je hneď pod cestou ak ešte je. Veľmi ma ten strom zaujal už pri prvej návšteve Roháčky. Je fakt pekný :).

Raz som čítal nejaký článok o medveďoch. Už neviem či to bolo od Baláža alebo niekoho iného čo sa venuje medveďom a tam sa práve venoval tomu prečo na východe nie je veľa medveďov. Čo si pamätám tak sa tam riešilo hlavne to, že medvedice potrebujú mať väčšie kľudné miesta, kde sa môžu schovať s mladými. Tuším to tam volali horúce miesta alebo tak nejak. A pohoria na východe sú zväčša flyš, takže sú ľahko dostupné a chýbajú tu takéto pokojné miesta kam by sa človek nedostal. Plus také slanské vrchy alebo aj branisko sú obkľúčené civilizáciou a sú to skôr také "parkové pohoria" ako napr malé karpaty alebo Tribeč. Zrejme to bude mať niečo do seba táto hypotéza. Ale vĺčkov tam je vraj dosť ako píše matobee.

Gusto

Možno píšem somarinu,ale myslím si, že nízky počet medvedov na východe súvisí s tým,že okresy na východ od KE a PO majú dosť teplé podnebie, ktoré medvedom nevyhovuje. Však aj také Poloniny sú oveľa teplejšie v porovnaní s pohraničnými pohoriami na severe stredného Slovenska.
Tak isto sú to hory s pomerne veľkým množstvom obcí a z toho vyplývajúcim intenzívnym lesným a poľným hospodárením, čo zase odrádzalo medvede v minulosti aby sa tu usídlili.

Ale to je len môj amatérsky názor, bolo by možno fajn, ak by sa k tomu vyjadril odborník, napr. aj pán Tesák

Matobee

Pavel budem rád za foto dubiska. Veru také storočné stromiská ba aj viac vyžarujú rešpekt a úctu. Paradoxne ja som najmohutnejší videl u nás v Starohorských pod Vlačuhovom. Toho 3 chlapi neoblapia. Už ho tu asi aj Danka spomínala.

Čítal som pred asi 3 rokmi o slabšom množstve medveďov na východe z nejakej dôveryhodnej správy a veru ma to dosť zaskočilo. Je tam dosť hôr tak sa celkom čudujem. Ale vraj je to tam lepšie z vlkmi.

Pavel Forgáč

matobee - v pohode často sa ľudia mýlia pri mojom mene :). Snáď tam ten dub ešte stojí. Ak nájdem jeho fotku tak ju sem pridám. Takéto stromy vždy potešia. Tiež mi príde, že tých medveďov na východe veľa nie je. A aj kamarát východniar mi hovoril, že v týchto pohoriach na východe (mimo vihorlat a poloniny) sa ľudia medveďov báť nemusia.

Čítal som to u nejakého odborníka na medvede, že na Liptove sa tatko naučili na žrádlo od poľovníkov a neodporúča používať výstrely alebo petardy na plašenie medveďov v tejto oblasti. Skôr ich môže človek k sebe ešte prilákať.

Peter61 - čo všetko poľovníci porušujú :). Nespočítam ani na všetkých prstoch čo mám.

Matobee

Martin Knor fúúú, to bola celkom výživná jednodňovka. Spomínam si na haldy nad Krompachmi. Pozeral som na ne počas zostupu z Plejsov. Ja mám trošku skúsenosti so Špaňodolinskými hehe.
Viem si to predstaviť. Horšie je už len
hore po vyše metrovom snehu a závejoch.
Vyzerá, že si občas nerobíš ťažkú hlavu z chodníkov a cies a pustíš sa kade sa ti páči.
Pred 2 týzdňami som podobným terénom po černičí a vývratoch schádzal z Ferenciek nad Voznicou. Držala sa v mladine na chodníku skupinka diviakov a nejak to nechceli opustiť ani po 5 minútovom plašení. Tak som to miesto radšej obišiel.

Maťo ďakujem. Aj mne sa toto spomenie pozdávalo už zo začiatku a tak aj bolo. Na Sľubici bolo skvele až na trošku hlučnejšiu spoločnosť. Veľmi sa mi ale páčilo aj na Koľveku a tiež na lúčke pri chate u Smelého srnca vládla úžasná horská atmosféra. Zaujímavé boli aj lúky nad Richnavou.
No uvidíš kedy sa sem dostaneš. Určite si aj tam nájdeš to svoje a bude sa ti páčiť. Ja sa zas niekedy vydám na Galmus.

Daulagiri

Naozaj pekný prechod a rôznorodé zážitky opäť opísané príjemným štýlom. To žmurknutie na Sľubici je ozaj krásny moment.
V týchto končinách som ja nespravil ani ťuk, akurát som začínal jednu túru v Krompachoch smerom na Galmus. Ale mám raz v pláne prechod Braniska zo začiatkom asi v Richnave a taktiež návštevu Koľveku a Roháčky, ale zatiaľ to nieje v prioritách :-)

Martin knor

Pred rokmi som siel jednodnovku z Margecian cez Rohacku do Krompach, na Slubicu, Branisko a cez Zehru do Vlachov. Z Krompach som sa stveral strmym svahom a pochopil som, ze sa liepam hore zarastenou haldou. No cestou na Slubicu som stratil znacku a siel som lesom. Lenze pod vrcholom les skoncil a bolo sa treba predierat hore malincim s cernicim. Dolu takymto sajrajtom schadzam casto, ale tlacit sa proti slahunom hore, to je ina kava. Bol to horor.

Matobee

Pardón Pavel. :-)
Mám meno Pavol v rodine.

Matobee

Pavol díky. Určite sa ešte niekedy na Roháčku vyštverám. Je dosť pravdepodobné, že to bude z Klenova, prípadne tam zostúpim. Pohľadám ten tvoj dubisko.
Poriadny kusisko som videl túto nedeľu v nad dedinou Nedožery-Brezany pri horárni Klčovňa pod Suchou horou.
Myslím, že tým plašili medvede, ktorých ktovie či je na Branisku nejak veľa. Keď sa o východe hovorí, že ich tam nie je veľa. Ja som tiež žiadne pobytové znaky nevidel.
Na čo to bolo dobré, keď tam vystrájali do 1 v noci neviem.
Zaujímavé to čo píšeš o liptovských medveďoch.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov