Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z kysuckého Čierneho za letných búrok

Diskusná téma K článku: Z kysuckého Čierneho za letných búrok

V polovici augusta sa mi zažiadalo vyraziť opäť na Kysuce, ktoré som za posledný rok celkom slušne spoznal. Tentokrát som si vybral jeden z najvzdialenejších kútov krásneho kraja v okolí Skalitého. Vyrážal som neplánovane z Čierneho a pomedzi lazy sa dostal do obce Skalité. Odtiaľ po zaujímavých kysuckých lúkach som prešiel k najvzdialenejšej časti - Serafínov. Následne som po krátkej návšteve konečnej oščadnickej osady - Vreščovky po hranici vystúpil na Kykulu. Noc som strávil v perfektnom zrube Moravské a v upršané ráno sa opäť prešiel čarovnou Vreščovkou. Záver trasy patril návratu rovnakou trasou ako predošlý deň, ale so zakončením v Svrčinovci.

Matobee

Maťo trafil si do čierneho veru a máš pravdu aj v záverečnej vete. Ďakujem.

SatelitHomer tie fotky nemajú chybu, prekrásne. Počasie ako lusk si vystihol. Ja som na Kysuciach väčšinou zažil horšie počasie. Z cca 10 návštev krát bolo ako tak pekne asi 3 a azúro len raz na konci zimy.

SatelitHomer

mal som to namierené konečne do Pružiny a prekvapivo som skončil v Poľsku. príjemne kysucke prekvapenie

Daulagiri

Nie Maťo, Tomáš mi to nespomínal, táto myšlienka sa vo mne vyvíjala tak postupne ako som si všímal že vždy chodíš všetko dôkladne, aj rôzne zachádzky tam a späť. Ale v podstate som to len tak strelil od boku, nemyslel som že je to pravda. A nakoniec je :o)
Je to super mať taký cieľ, pre mňa nepredstaviteľné.
To slovo "výzva" som myslel inak než tie hlúposti typu: dobihory atď.

No hlavné je mať radosť z turistiky a spoznávať Slovensko. Nech ti to šlape...

Matobee

Martin Knor zlákali ťa teda kysucké, krásavice Kykule a hraničné úseky pri Skalitom.

Súhlasím páni. „Panta rhei“, to je samozrejmé, že sa všetko mení a vyvíja. Chodníky nevynímajúc vznikajú, zanikajú a menia sa trasy. Čo jeden mesiac prejdem, na druhý už nemusí platiť, ale to nie je pre mňa nejak podstatné. Keď vznikne nová trasa, rád si ju zas niekedy prejdem.
Pred pár týždňami som v Štiavnických vrchoch pri Beluji, natrafil na turistický smerovník k novej, žltej trase (2021 – 2022), ktorá ešte nebola vyznačkovaná. Alebo som aspoň žiadne značky nevidel.
Posledné roky je trošku boom. Ale ako to bude o 5, 10 ... či 20 rokov, keď, ak sa podarí, budem možno finišovať, ťažko povedať. Beriem to však voľne. Nebude vždy toľko času, zdravia, peňazí ako teraz a či to bude 50 % alebo 80% už nie je také dôležité. Nechcem to len prebehnúť, ale hlavne spoznať krajinu, vychutnať.
Aj na stránke KST som si všimol, že po dlhých rokoch čo tam svietil údaj o cca 14 700 km, je tam teraz 15 500 km.

Maťo inak ja som si myslel, že ti to Tomáš povedal. Alebo som tiež špekuloval, či som ti to ja spomenul na Rokoši pred rokom, ale nezdalo sa mi to pravdepodobné. Si bystrý, keď si to takto sám vydedukoval. Ďakujem za dôveru. :-)
No dozvedel som sa o tom ako inak tu na Hikingu, ale sú to už staršie komentáre. Je tu toho materiálu, že fúú. Hotové nehmotné dedičstvo táto stránka.

Musím ešte dodať, že na slovo výzva som posledné roky trochu alergický. Ako vznikli tatranské, dobyhorské, esenpéčkárske a kadejaké iné výzvy. Priznám sa, nemám ho rád v súvislosti s horami.

Daulagiri

Nepochybujem že Kysuce raz konečne zaradím medzi priority, to áno.

Tak som si dobre tipol s tým prechodom všetkých trás. Už som nad tým rozmýšľal dávnejšie že sa ťa spýtam. Tak čo dodať, je to obrovská výzva, fakt celoživotná. Želám ti nech ti to vyjde, aj keď ako píše Maťo Knor, trasy sa menia.
Ja mám také skromnejšie ciele. Chcem si prejsť všetky trasy len v pár obľúbených pohoriach, napr. Vtáčnik, Slov. raj, Muránska pl., možno Tatry, Fatry, Poľana apod.

A že už niekto prešiel všetky trasy som nevedel, vďaka za info, tlieskam takému človeku...

Martin knor

Vacsinu Tvojej trasy nepoznam, ale 2 casti som uz siel. Zo Skaliteho na Kykulu 1 a z Kykuly 2 do Skaliteho.

K tomu "celozivotnemu cielu" :-). Pacia sa mi taketo vyzvy, ale znackam sa pomerne casto menia trasy. Preto som si povedal, ze mi bude uplne stacit, ked budem mat vzdy pochodene aktualne znacene chodniky v Malych Karpatoch. Je ich tam dost.

Matobee

Maťo je to tak ako vravíš. This is my sen. Hehe. Napadlo mi to pred 7 rokmi. V 2019 som zistil, že to už jeden extrémny borec dal v 2007. Ale samozrejme vtedy tých TZCH bolo o 1/5 menej. Ale zas neponáhla to. Nechcem to len prejsť, prebehnúť ale hlavne doslovne spoznať a vychytnať Slovensko.
Na Kysuce sa podľa mňa skôr či neskôr rozhodne vyberieš. Je to neopakovateľná časť Slovenska. Neoľutuješ. :-)

Daulagiri

Maťo však ty máš jeden zo životných cieľov - prejsť si všetky značené chodníky na Slovensku haha :o) Lebo ty tak poctivo chodíš všetky trasy že to je až neskutočné.
Ale k článku: na Kysuciach som ešte nikdy neturistikoval, ale už som obzeral hrebeňovku Kysuckých Beskýd a aj ten zrub Moravské. Vyzerá to tam zaujímavo, taká jeseň alebo jar hmm, raz hádam vyrazím aj sem.

Pekná inšpirácia tento článoček.

Matobee

Pavel ďakujem. Máš to teda celkom v živej pamäti.
Zdá sa mi, že nejakú stavbu som zahliadol spod vrcholku Kykulu č. 1 ale nešiel som až na vrchol. Zíde sa také niečo, ďakujeme za tip.

Pavel Forgáč

Pekná túra. V Čiernom som vlani začínal trasu Českom :). Inak aj na Kykule č. 1 nad Svrčinovcom je pekný nový mohutný prístrešok priamo na vrchole. Tiež sa tam dá pohodlne vyspať.

Matobee

Converse86 ďakujem aj ja za pozitívny koment. Veľmi rád chodím po pre mňa nových chodníkoch. Síce som v zime už niečo z trasy prešiel ale zas v lete je to úplne iné.
Kysuce sú krásne a páčia sa mi viac každou návštevou. Máte nádherný kraj.
Určite si to tam choď obzrieť alebo rovno naplánuj nejakú dvoj-trojdňovku.

Ďakujeme aj za typ na zostup. Je to predsa len sto metrový vŕšok, žiadna prekážka tam nie je a sú tam, viaceré lúky. Kto chce bez problémov zostúpi či po chodníku, pomimo alebo po spomínanej krížovej ceste. :-)

Converse86

Pekný článok, fotky a aj okruh cez moju rodnú dedinu. Ďakujem, že si si vybral aj takýto menej navštevovaný kút Slovenska. Zároveň si ma inšpiroval na obzretie zrubu Moravské.
Inak zo spomínanej asfaltky na Závrší sa dá dole do Svrčinovca pohodlne dostať aj cestou späť po krížovej ceste.

Matobee

Dušan ďakujem. Jeden z dôvodov vyraziť sem boli aj tvoje krásne fotografie na jednotlivých úsekoch trasy v Galérii.
Nebolo síce najkrajšie počasie, ale také sú už Kysuce. Napriek tomu som si ich zamiloval a teším keď opäť niekedy vyrazím.
Chápem ťa. Spomínaný záverečný úsek sa dal zvládnuť. Myslím, že okrem chodníka tam bola aj nejaká cesta smerujúca kolmo dole do Svrčinovca. Čiže, kto by aj netradil, dostane sa.

Janka verím, že niekedy vyrazíte. Máte to blízko tak to určite raz príde. Ako isto viete je to krásny kraj, táto vaša takmer domovina. Oplatí sa spoznať.
Švancarovci boli skvelý, ale najviac sa mi páčila Vreščovka. V lete sú to určite príjemné miesta. Ušli tam aj v článku spomínané blaváčky. Ďakujem za koment.

Janabilesova

Na tieto končiny si robíme tiež zálusk, vďaka za pripomenutie. Ty si sa tej lavičke, ktorá by mala byť kdesi na Trojáku, tuším vyhol... Osada Švancarovci je pekná, aj tu je kaplnka, V lete sú to miesta, kde sa dá utiecť pred horúčavami.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma