Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výberové konania riaditeľov NP

Diskusná téma Výberové konania riaditeľov NP

Od 28.-30.9. sa uskutočnia výberové konania, jedna časť bude verejná (online stream + možnosť klásť otázky). Ministerstvo zverejnilo životopisy a aj koncepcie u tých uchádzačoch, ktorí dali súhlas. Najväčší záujem - 5 - je v TANAPe (aj zaujímavá profesná skladba), v niektorých iných parkoch sa hlási len jeden človek (súčasný riaditeľ). Škoda že Majko dal súhlas na životopis, ale už nie na víziu. Niektoré zverejnené vízie pekne hovoria o návštevníkoch/turistoch, iné sa veľmi nezmieňujú. Čo očakávame od riaditeľov NP my - turisti? Nemali by sme to teraz využiť a jasne povedať/bojovať za svoje práva? Minimálne sledovaním výberového konania a položením trefných otázok.

Uchádzači v TANAPE https://www.minzp.sk/praca/np-tatry.hrml

Všetky ostatné parky https://www.minzp.sk/praca/

Lubo

Ad TANAP:
Sucasneho riaditela vyzyvaju geograf, urbanista a ekonomka. Bolo by to smiesne, keby to nebolo smutne az alarmujuce. Skoda, ze sa neprihlasil do vyberka nikto z ludi z mimovladneho sektora, ktori presvedcili verejnost o nutnost reformy narodnych parkov. Tlak verejnosti bol totiz klucovy, bez neho by reforma nebola. TANAP je emblematicky narodny park, reforma v nom ide zatial najdalej a pre jej dlhodobu udrzatelnost je nutne, aby boli Tatry uspesny pribeh. V ochrane prirody aj v posune od hlupej kolotocariny k narodnemu parku ako trvalo udrzatelneho produktu cestovneho ruchu v 21. storoci. Ak chcem byt optimista, musim drzat Majkovi palce. Lepsieho kadidata tam niet. A je uplne jedno, ci ti traja napisali do svojich koncepcii.

Ad NAPANT:
Toto vyzera nadejne. Marek Kuchta je dobry kandidat a drzim mu palce.

Ad Mala Fatra:
Skoda, ze sucasny riaditel do toho uz nechce ist. Je tam ale prislub kontinuity. Tento park to ma narocne. Vela nestatneho vlastnictva, pricom dominantny je meciarovec Smerek.

Ad Muranska planina:
Vyberove konanie s jednym uchadzacom nezavana sutazou. No aspon za tam neprihlasil ziaden dezolat. Sucasny riaditel je ale celkom fajn, tak snad mu to vydrzi :-).

Ad Slovensky raj
Sucasny riaditel vyzera pozitivne v tom, ze vie sklbit ochranu prirody (hoci mnohi mu vycitaju ze nie je dostatne razatny) s turizmom, pricom vie zapajat aj lokalnych ludi. Druhy kandidat je byvaly riaditel tohto parku, no v zivotopise chyba, comu sa velnoval poslednych 9 rokov. To neposobi prave doveryhodne. Privital by som vitaztvo Drazila.

Ad Velka Fatra
Tu sa hlasi velmi kvalitny kandidat. Juraj Vysoky je zo zdruzenia Prales. Toto zdruzenie zmapovalo pralesy Slovenska a pripravilo komplet projekt pre ich vyhlasenie za NPR. Posobi tam aj Maros Jasik, byvaly riaditel NAPANTu. Toto zdruzenie sice nema take bombasticke PR ako VLK ale pre prakticku ochranu prirody na Slovensku je este dolezitejsie nez svedkovia Lukacovi. Ak ma Juraj podobny pristup k turistom ako Maros, bol by to dobry signal.

Ad Pieniny
Hlasi sa len sucasny riaditel Klc. Mna sice v podcaste velmi neohuril, no Sona vravi, ze je v pohode a to mi celkom staci pre opatrny optimizmus.

Do ostatnych parkov prilis nevidim.

Samkoh

Ad Pazúr: na začiatku ma trochu zmiatla tá katedra humánnej geografie, ale ak sa venoval využitiu krajiny, mohlo by to byť zaujímavé. Neviem, ako v BA, ale u nás v NR sa na ten udržateľný rozvoj a rešpektovanie prírodných podmienok kládol celkom dôraz. Len či to bude vedieť uplatniť aj v praxi ... ?!

Lenkasyrovatkova

Ad Lubo:
" Lepsieho kadidata tam niet. A je uplne jedno, ci ti traja napisali do svojich koncepcii." Z tohto konštatovania mi je veľmi smutno. V každom prípade, u Majka koncepciu zverejňovať netreba, stačí sa pozrieť na výsledky jeho práce za tých pár rokov a každý si urobí predstavu sám. Prečo by sme mali teraz veriť, že sa zrazu zmení? že bude otvorenejší, lepší v komunikácii a spolupráci? Niekedy rozmýšľam nad jeho vnútornou motiváciou, zatiaľ sa mi ho nepodarilo pochopiť prečo chce na tejto pozícii zotrvať.

Iwanna

Suhlasim s Lenkou a dodam, ze reforma presla primarne vdaka tlaku a najma silnej pozicii Budaja a jeho timu v OLaNO v kontexte politickych kseftov OLaNO s mafianskou pseudo politickou stranou, SaS a torzom strany exprezidenta. Sucasne samozrejme suhlasim s Lubom v tom, ze aj tlak nas verejnosti mal svoj vplyv, a najma tiez v tom, ze ze CV tych dalsich troch kandidatov su na poziciu riaditela TANAPu prinajmensom zvlastne, a realne skoro az bizarne.

Peter61

Lenka, drobná technická : ing.Majko bol riaditeľom S TANAPu od r.2008 ( cca)

Lubo

Lenka:
Narodny park je tu v prvom rade pre zachovanie prirodnych hodnot a az potom pre dalsie funkcie. Aby sme tie mohli rozvijat, musime zabezpecit, aby prirodne hodnoty ostali zachovane. Ci sa to mne alebo tebe paci alebo nepacil, Majko ukazal, ze vie bojovat voci ekonomickym zaujmom aj napriek okliestenym pravomociam. Kladne ho hodnotia aj mnohi ochranari, ktorych nazor si vazim a nie su to ziadni ekoextremisti. Mozno aj preto sa do tohto vyberka nehlasia.

Majkovi mozeme vycitat vela. O mnohom z toho sme pisali na tomto webe, ci diskutovali na tomto fore. Velmi rad by som bol, kebyze sa vo vyberku postavi voci Majkovi niekto, koho odbornost a sposobilost nemozno spochybnit. Zaroven niekto, kto by bol lepsi lider a vedel by lepsie komunikovat s prirodzenymi spojencami ochrany prirody, medzi ktorych ratam pesich horskych turistov, horolezcov, skialpinistov ci bikerov. Zaroven by vedel potiahnut lokalny biznis z neudrzatelnych aktivit, z priblblej kolotocariny a smeliny, ci dopravneho marazmu.

Taky tam ale vobec nie je. Nechcem si ani predstavovat, co by s NP narobil urbanista, riaditelka penzionu ci geograf. Ziaden z nich nema skusensti v odbore ani s prizmurenim oboch oci. Preto by bolo nezodpovednym hazardom, davat im do ruk najstarsi NP tejto krajiny.

Peter61:
Od 2007.

Pavel Forgáč

Pridávam sa k Samkovi. Nemyslím si, že geograf by bol zlý na pozíciu riaditeľa NP. Hlavne pokiaľ je zameraný na fyzickú geografiu. V geografii je dosť veľká časť, ktorá sa venuje enviro, ochrane prírody a pod. A práve geograf by mal spájať vzťahy medzi krajinou a človekom. No je to už na samotnej povahe človeka ako to implementuje do reality. Bohužiaľ väčšina ľudí nevie o čom geografia naozaj je. Vôbec nie je o učení sa kde aký štát leží alebo pohorie :).

Pokračovanie majka ako riaditeľa by bola úplná katastrofa hlavne pre turistov. Takto sa to v tatrách nikam nepohne a o nejakých poriadnych feratách a nových značkách môžeme len snívať.

Lenkasyrovatkova

Ľubo, asi žijeme na rozličných planétach... výstavba v TANAPe a jeho ochrannom pásme - veľmi často so súhlasom TANAPu (pritom ich stanovisko nie je záväzné, tak prečo dávali súhlasné?)

PS: tiež sa mi páči kandidát v NAPANTe, ako Tebe, ale tiež je to "len" ekonóm, podľa vzdelania.

To je asi podobná debata ako či musí byť riaditeľ nemocnice lekár alebo radšej schopný manažér, ktorý si tých odborníkov zabezpečí podľa potreby vo svojom tíme.

Geografia mi príde ako super veda, ktorá má práve prepájať ľudí s krajinou, za mňa určite lepšie ako akýkoľvek poľovník, obchodník s drevom a podobne.

V každom prípade to bude zaujímavé a som zvedavá kto je tým piatym.

Samkoh

Pavel: ďakujem za podporu a doplnil by som, že pridaná hodnota geografa je napr. aj v tom, že narozdiel od environmentalistu/biológa ap., t.j. pravých ochranárskych VŠ smerov bol drilovaný aj v tej ekonomicko-propagačnej časti a nenechá skrachovať NP od nedostatku návštevníkov len kvôli tomu, aby prírodu nikto čistou náhodou niekto nevyrušil(ok, preháňam, ale tí geografi, čo tu sme, asi vedia, kam mierim).

Peter61

@ Ľubo 19:17- čakal som, kto sa chytí a upresní to na r.2007 buď od pása, alebo vyhrabe to v životopisoch uchádzačov minzp.sk/praca/np-tatry.hrml .....
@ Pavel Forgáč 19:18

  • "poriadne" feraty : zabudni, radšj kukni na Cliffhangera, tam je terén na poriadne ferraty. U nás filmujú tak Dr.Živaga, Veľkého Hada, Nosferatu a pod., možnosti pre feraty tomu zodpovedajú
  • nové xodníky ? stačí opraviť a otvoriť staré zavreté 24tp.pl/n/49108
Machaon

Nikomu nevadí, že sme dali manažovať možno viac ako 1 miliardový majetok bývalemu obchodníku s drevom priamo z TANAPu, človeku, ktorý v minulosti nemal problém obhajovať nezákonnú ťažbu dreva, ktorý býva na ulici v Liptovskom Mikuláši, kde žijú ďalší obchodníci s drevom a za 15 rokov pôsobenia v pozícii riaditeľa TANAPu, nedokázal okrem iného splniť kľúčovú úlohu, ktorou ho poverilo niekoľko ministrov a to zabezpečiť zonáciu najstaršieho národného parku SR a pripraviť a prijať program starostlivosti o Tatranský národný park. Ministerstvo životného prostredia SR má aj množstvo iných kompromitujúcich materiálov o tejto osobe, ale mlčí. Nie je prekvapujúce, že riaditeľ národného parku postupne stratil dôveru skoro u všetkých aktérov v regióne, ale ma podporu u ministra? Viac v članku machaon.eu/…/pribeh-pavla-maj…

Machaon

takzvané odborné stanoviská Správy TANAPu prispeli k tomu, že postupne sám národný park a jeho ochranné pásmo stráca svoju schopnosť plniť ekologické funkcie, Tatry sú veľké stavenisko a nám sa už teraz nedarí zachovať zdravé Tatry pre budúce generácie, a za túto tragédiu súčasne vedenie TANAPu nemá žiadnu zodpovednosť? Nemá päťmiliónové Slovensko lepšieho manažéra pre naše Tatry?https://youtu.be/Rj1O18-IGew

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov