Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Výberové konania riaditeľov NP

Peter61

Karol 52, máte na mysli tento vymazaný príspevok ?
karol52 27/10/22 15:26

Karol52

Neobhajujem lesníctvo, ale toto vaše suverénne zmietnutie problematiky v jednej vete je bomba. Pani Soňa Mäkká, napísali ste: "Lesmedium je taký lesnícky Zem&Vek, nie relevantný zdroj." Z toho je vidieť (aj tu a teraz) vašu novinársku profesionalitu a odborný vzťah k verejnej diskusií, napr. aj na tak "neškodnom" mieste akým je hiking.sk. Idete si jednoducho ďalej svoje – nevidím zlo, nepočujem zlo, iba ja mám pravdu a ostatní s iným názorom sú moji nepriatelia. To je veľmi nebezpečná rovina, najmä pre nezávislého novinára. Dnes ide o NON-SENS aký sa len tak nevidí. Z tejto vašej novinárskej nestrannosti a objektivity ma trochu mrazí. Má to o vás silnú výpovednú hodnotu, možno si to ani neuvedomujete. Rátam, že aj tento môj príspevok zmažete, ako posledný, kde sa "nejakí ľudia vraj sťažovali", presnejšie, nahlásili ho vraj čitatelia. Sila, to sa dnes ešte deje? Prípadne, možno situáciu vyhodnotíte, akože nie som slušný, nediskutujem v priateľskom duchu a podobne. Čiže ako čosi, začo sa tak mizerne skrývate. Pekný dníček všetkým.

Machaon

POD LAMPOU JE NAJVÄČŠIA TMA: Pofidérna rekonštrukcia hospodárskej budovy v 5. stupni ochrany, podozrivá prevádzka infocentra Štátnej ochrany prírody, čerpanie dotácii z Envirofondu, či možný konflikt záujmov. Tieto informácie vyplávali na povrch pred opätovným vymenovaním Pavla Majka do pozície riaditeľa Správy Tatranského národného parku, ktorý patrí pod Ministerstvo životného prostredia. Údajné pochybenia a prešľapy už prešetruje generálna prokuratúra, ministerstvo financií iniciovalo vládny audit, no a verejnosť s napätím očakáva výsledok.
Pozrite si program Reportéri RTVS
Pondelok 21.11.2022 22:00

Sona

Lesmedium je taký lesnícky Zem&Vek, nie relevantný zdroj.

PaliT

S tými lesníkmi to je ako všade inde – 15 až 20% z nich má psychotické črty. Spomínam si, ako sa v MK značili na kalamitisku stromy, ktoré víchricu prežili, keďže podľa moderných FSC noriem by mali byť v lesoch vybraté stromy na dožitie. Ale miestny hospodár ich dal natruc vyťať, čo bol z jeho strany prejav sily – nám tu žiadni ochranári nebudú diktovať, čo budeme v lese s NAŠIMI stromami robiť!

Potom som ale hovoril s dvomi riaditeľmi OZŠL a posťažovali sa, že máme strašne zastarané zákony, a ak sa k tomu pridá nejaký magor na príslušnom odbore okresného úradu, katastrofa je na svete. Riaditeľ chcel napr. napodobiť prirodzené procesy pri revitalizácii kalamitiska, čo by znamenalo najprv pionierske dreviny ako sú brezy a vysádzať cieľové dreviny až do nimi vytvoreného polotieňa. Ale úrad ich pokefoval, lebo podľa nich prešvihli lehoty na zasadenie tej cieľovej dreviny (treba dodať, že 2x im sadenici v letnom pekle uschli).

__-------

Za seba vravím, že voľný pohyb by mal byť všade, okrem maloplošných rezervácií, kde si to vyžaduje vyslovene predmet ochrany.

___-------

A napokon si myslím, že TANAP si zaslúži lepšieho riaditeľa. Výberové konanie treba zopakovať.

P.G.

Vo svojom poslednom príspevku 27.10. som zverejnil aj link na sprevádzanie po tatranskej divočine v čase sezónnej uzávery zo strany Erika Baláža. Nijako som tým nechcel spochybniť jeho odbornosť a rovnako som nechcel spochybniť sprevádzanie po NP ako také, lebo dobre viem, že je to bežná náplň práce zamestnancov parku všade vo svete. Mne skôr vadil ten „karpatský spôsob“ realizácie tejto činnosti u nás a nerovnosť podmienok pri získavaní potrebných povolení. Povedal som, že som skeptický, čo sa týka transformácie národných parkov v takej podobe, ako sa to realizuje u nás. Som presvedčený, že tu ide len a len o kšeft, kto bude pri koryte a kto z toho bude profitovať. Našiel som na stránke Lesmedium tento zaujímavý link lesmedium.sk/…/komentar-ochra…, ktorý mi nasadil červíka pochybností do hlavy, či to náhodou nie je niečo podobné ako dotácia pre OZ Les na monitoring kamzíka ? Minimálne čo sa týka celkovej výšky dotácie je to dosť podobná suma, nie ? Inakšie ako bývalému lesníkovi sa mi strašne nepáči mediálna kampaň, ktorá robí z lesníkov dobre že nie kriminálnikov, ktorých jediným cieľom je zničiť prírodu. Ono sa strašne dobre kritizuje takému, čo sa môže ku všetkému slobodne vyjadrovať, ale na druhej strane nič nerobí a preto za nič nenesie žiadnu zodpovednosť. Keby ste vy len vedeli, čo pre nás bol tzv. autorský dozor – komisia zložená z odborníkov, ktorá prišla lesníkovi na lesnícky úsek a skúmala, či urobil na svojom lesníckom úseku všetko v súlade so zákonom a či niekde nepochybil. Báli sme sa toho ako čerta, od výsledku kontroly záviselo naše ďalšie bytie alebo nebytie v štruktúrach lesného závodu. No a čo sa týka ochrany prírody ako takej, mám na to svoj názor nadobudnutý dlhoročnými skúsenosťami – stále je to také „vodu kázať a víno piť“. Vy budete mať sezónnu uzáveru a niekto ju mať nebude a dokonca bude počas nej sprevádzať aj do „zakázaných oblastí“, lebo vie posúdiť, že on a jeho skupina tej prírode neškodia. Ha, ha, zlaté oči.... Pamätám si na šot v televíznych novinách, kde sa pýtali námestníka riaditeľa poľského TPN, či neuvažujú o zavedení sezónnej uzávery tak, ako je tomu na našej strane ? No a on sa v tom šote úplne šokujúco vyjadril v tom zmysle, že u nich to nie je možné, lebo keby to skúsili, ľudia by ich zlynčovali. My na Slovensku takí „našťastie“ nie sme, pokojne zohneme chrbty a trištvrte roka tam radšej nechodíme. Samozrejme okrem tých individuí, ktoré zo zásady nič nedodržujú....

P.G.

Vo svojom poslednom príspevku 27.10. som sa vyjadril, že už som o chate Tábor povedal hádam všetko a že už stačí. Až neskôr som si uvedomil, že som nespomenul lavínovú problematiku, ktorá hádam najpresvedčivejšie potvrdzuje nezmyselnosť projektu záchrannej stanice v tejto lokalite. Chata Tábor sa nachádza v „zajatí“ 3 lavínových žľabov – na východnej strane za chatou vyúsťuje žľab spod vrcholu Veľkej Brdárovej grapy v Liptovských kopách, na západnej strane zasa chatu ohrozujú 2 lavínové žľaby spadajúce z Hlinského hrebeňa a to pomerne široký žľab Nižné Nohavice poniže chaty a uzučký, ale o to zákernejší žľab Vyšné Nohavice povyše chaty. V marci 2015 lavína z Nižných Nohavíc prebehla cez asfaltku a zavalila ju vyvrátenými stromami (viď foto). Spomínal som, že s kamzíkmi boli problémy iba v zime, buď keď bolo ľadovo a pošmykli sa na strmých svahoch, alebo keď napadlo veľa snehu a mali problém dostať sa k potrave. Lenže keď napadne veľa snehu, zvyčajne hrozia aj lavíny. Iba blázon by zriadil záchrannú stanicu na mieste, ktoré je zo všetkých strán ohrozované lavínami. Takže keby bola v Tichej doline lavínová trojka alebo štvorka, tak by sa kamzíky nezachraňovali ? Našiel som na webe túto mapu lavínových dráh. Keď si na ňu kliknete, otvorí sa vám Žiarska dolina. Dajte sa doprava do Tichej doliny, nájdite Veľkú Brdárovú grapu v Liptovských kopách a spod vrcholu z nej spadá doľava do Tichej doliny lavínový žľab s veľkým zberným poľom v hornej časti a s úzkym vyústením rovno na 2 zakreslené budovy dole v doline – to je chata Tábor spolu s rekonštruovanou záchrannou stanicou. Tento žľab vyúsťuje rovno medzi 2 žľaby spadajúce oproti z Hlinského hrebeňa . Na mape je názov Nohavice, to väčšie, hore dvojité, vpravo od názvu sú Nižné Nohavice a to menšie povyše Nižných Nohavíc vyúsťujúce rovno na 2 zakreslené budovy sú Vyšné Nohavice.
mapy.dennikn.sk/?zoom=14&…
Keď si pozriete fotku Chaty Tábor zhora z Hlinského hrebeňa, naplno si uvedomíte odľahlosť a ťažkú dostupnosť tohto miesta. Prvé roky svojej lesníckej praxe som prežil v horárni na konci doliny 17 km od dediny a poviem vám, že to nie je boh vie čo ostať tam v noci sám. Navyše vtedy neboli mobily a nebol tam zavedený ani telefón, keby sa mi tam niečo stalo, asi by som mal problém. Dnes síce sú mobily, ale pochybujem, že je na Chate Tábor nejaký signál. Ak by ste tam umiestnili poraneného kamzíka, treba sa oň starať. Potom by tam muselo neustále pendlovať terénne auto, pričom z LM je to 38 km a treba vypluhovať cestu hore Tichou dolinou 8 km. Kto to bude platiť ? Kto bude platiť vysokú spotrebu PHM auta ? Ak by sa tam prechodne nasťahoval nejaký zamestnanec, kto bude platiť tie nadčasy, nočné služby, príplatky a iné zvýšené náklady ? A vzhľadom na odľahlosť lokality si to rovno vynásobte krát dva, lebo kvôli OBP tam ten zamestnanec sám asi neostane a budú tam dvaja. Časy sa totiž zmenili, socializmus sa už skončil a predpisy OBP sa zmenili. Takže ešte raz – podľa mňa hlavným cieľom celej akcie bolo zrekonštruovať chatu Tábor, aby mohla slúžiť ako ubytovacie zariadenie pre budúce enviro „sprevádzačky“. Bol by to bomba kšeft, sprevádzanie by vykonali strážcovia v pracovnej dobe na náklady štátu a peniaze za ubytovanie by zinkasovalo OZ Les. Tá záchranná stanička pre kamzíky bol len taký krycí manéver, pričom zainteresovaní nepočítali s tým, že sa nájde nejaký pán Bednár, ktorý nahlási čiernu stavbu v 5. stupni ochrany. Tým sa im to celé trošku skomplikovalo....

Jjano

@Erika12, pokiaľ vidím do niektorých národných parkov, tak je vidieť určitý záujem o zriadenie oficiálneho sprevádzania mimo chodníkov buď priamo národným parkom alebo s externým certifikovaným sprievodcom. A teraz po osamostatnení sa to trochu hýbe, uvidíme, či z toho niečo vzíde.
Zatiaľ je tu však niekoľko prekážok, ktoré nie sú v rukách samotných národných parkov. Výnimku totiž neudeľujú oni, ale úrad životného prostredie, takže proces je zbytočne komplikovaný. Je veľmi dôležioté, aby už konečne národné aprky dostali okrúhlu pečiatku. Už sa o tom hovorí ldhšie, ale zatiaľ žadne konkrétne kroky nevidno (resp. ja ich nevidím).
Prinajmenšou formálnou brzdou je aj stále ešte nenovelizovaný zákon o HZS, ktorý právne znemožňuje sprevádzanie v horách sprevádzať iným osobám, ako sú certifikovaní horskí sprievodcovia (= niekoľkoročný drahý kurz s kritériami, ktoré taký sprievodca vôbec nepotrebuje). Už sa to takmer podarilo eliminovať návrhom zákona o turistickom značení, ale SME rodina ho v rámci nejakých kšeftov v parlamente potopila.

Peter61

@Erika12:
je to možné, vyhláška 1/1999 (=NP TANAPu) ešte stále straší zo záhrobia.
Btw. traduje sa, že aktívny strážca raz v sezóne odpočítal pod Velickou próbou 30 ľudí a dosť. Na druhý deň už to išlo po starom.

Btw. výnimky udeľuje OÚ PO ( t.č. tuším 100 € kolok), Správa TANAPu sa vyjadruje k výnimke.

Erika12

@Peter61 zrejme mali na mysli limit uvedený v starom už neplatnom návštevnom poriadku (30 osôb denne pri výstupe na vrchol nesprístupnený TZCH v sprievode oprávnenej osoby)
@jjano to áno ale udeľovanie výnimiek by malo byť otvorené a transparentné s rovnosťou šancí pre všetkých odporne spôsobilých s prihliadnutím na prioritné poslanie územia - je niečo také ako možnosť zapojiť sa do sprevádzania komunikované národným parkom? a to sa týka všetkých výnimiek - potom nečudo, že samotní zamestnanci sa chytajú za hlavu prečo sa povolí napr. hromadný prechod zamestnancom MV SR hrebeňom Belianskych Tatier....

Figo

no neviem, ci prehliadaju, pretoze Gerlach si myslim je strazeny dost oproti inym lokalitam takze tam by mali pocitat limity kolko ludi za den tam moze a to sa zjavne asi nedeje, resp. o tom neviem, mozno ma niekto presnejsie info. Ale divil by som sa tomu, ze by to strazili. Pokial viem, tak pokutuju tych, co tam idu bez vodcu.
Moj nazor je tem, ze sa zameriavaju na to, co je najefektivnejsie. Sediet niekde v pralese a cakat na nejakeho tusristu bez povolenia asi nie je uplne efektivne. Aj ked pri odbocke do Nefcerky stavalo auto straze prirody dost casto.

Lubo

Suvisi to s tym, ze je to platena sluzba?

Skor to suvisi s kapacitou Spravy TANAPu vsetko ustrazit. Niektore veci zjavne prehliadaju a zameriavaju sa na lokality a cinnosti, na ktorym im najviac zalezi.

Figo

Ano ma limity, preto to pisem, len sa nedodrzuju. To iste skialp areal... Niekde limity platia inde nie... zaujimave ze na Gerlach, pokutu nedostanu ked sa limit prekroci - suvisi to s tym, ze je to platena sluzba?
Moc nesuhlasim s nazorom, ze zeleninar z petrzky pojde do pralesov v Tichej to je usmevne.vacsina ludi sa boji chodit vobec mimo znacku a ani ich to nelaka. A v Tichcej doline sa vacisnou pohybuje malo ludi v bocnych dolinach, velka vacsina ide na bicykli nakoniec doliny, tam to otoci. Nemyslim si, ze by sa to nejak zmenilo. Stale si myslim, ze mimo chodniky sa vydaju len ludia, ktori tomu aspon trochu rozumeju.
To vsetci co udrzuju tie chaty v koprovej a tichej maju vynimku ze tam chodia? Je logicke, ze sa da ist autom so spalovacim motorom po tichej doline a turista nemoze ist vedla? vsak to samo je blbost... kdo robi vaciu skodu? Cele je to nejake nelogicke..

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum