Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Juhozápadnými svahmi Vtáčnika

Diskusná téma K článku: Juhozápadnými svahmi Vtáčnika

Krásne, pomerne známe pohorie Vtáčnik som navštívil už viackrát. Výlety však boli vždy jednodňové, a preto mi niekoľko mesiacov vŕtalo v hlave stráviť tu noc a nasať tak atmosféru pohoria o čosi dôkladnejšie. Je o mne známe, že nerád so sebou nosím stan a pretože v oblasti nie sú žiadne útulne, bolo treba počkať na krajšie počasie a najmä noc bez zrážok. Tieto podmienky našli prienik začiatkom septembra a vybral som sa na to.

Matobee

Tomka ten úsek medzi Kláštorskou skalou a Vtáčnikom je veru úžasný. Ale podobné je to aj od Kláštorskej skaly po Kamenné vráta. Išiel som tadiaľ v zime, v lete ale v najfarejnejšiu jeseň to musí byť nádhera. Verím, že ti to raz výjde. Je to pekný sen a aj ja ho trochu snívam.

Martin Knor veru Vtáčnik je plný krásnych miest. Teším sa na ďalšie, ktoré navštívim ale aj tieto v iných podmienkach.
Hikóriový porast by som si pozrel. Nie som ešte veľmi vycvičený na botaniku. Možno časom sa zdokonalým aj v tejto oblasti a budem si viac všímať aj detaily ako vy s Tomkou. :-)

Pavel je to tak, človek si rád prečíta takýto pohľad "cudzinca". Aj mňa to poteší.
Ohľadom nocľahu a zvery ti to ešte upresním.
Tie fotky sú úžasné. Krajšie a pestrejšie ako perzský koberec. :-)
Bude asi dobré zvoliť taktiku viacerých návštev pohoria od konca septembra do konca októbra, keď to chce človek vystihnúť. Čo ale tiež nemusí byť isté ak nevíjde počasie. A samozrejme treba aj dávku šťastia.

Pavel Forgáč

Podobne ako píše daulagiri, článok z domácich končín si vždy rád prečítam. Zaujíma ma pohľad "cudzinca" na moje domáce pohoria. Škoda, že si nespal niekde na Buchlove alebo na Brigošovej. Tam by ti dali zvery pokoj. Tento bočný hrebeň Vtáčnika je veľmi pekný a rád sem chodievam.

S jeseňou na vtáčniku je to celkom komplikované. To pekné farebné obdobie býva tak týždeň výnimočne 2 týždne a ťažké je to vystihnúť. Mne sa to podarilo asi 2-3x. Jeden rok som zažil, že toto obdobie ani vôbec nebolo. Len sa zrazu ochladilo a listy behom pár dní spadli. Ale keď sa to už podarí a počasie praje, tak je to paráda. Vtáčnik je jedno z najkrajších pohorí čo sa týka jesene.

Martin knor

Nadherne miesta. Pozeram, ze znacku zo Zarnova pretrasovali. Teraz musi ist kdesi povedla miniferaty. Inac, dolu pod tym mladeznickym taborom rastu hikorie.

Tomka

Ja mám veľmi rada bukový les.
V októbri 2014 som nahovorila Ľubka, že sa chcem vo farebnej jeseni s padajúcim lístím prejsť tou krásnou alejou čo ide od Vtáčnika ku Kláštornej skale.
Išli sme cez Pokutský vodopád, ten prekvapil nádhernou farebnosťou, nad vodopádom mátoživá hmla a v nej priam strašidelné zvuky padajúceho lístia, no a buky okolo aleje už zhodili lístie a celý les bol prikrytý hrubým hnedým kobercom. Nesplnilo sa mi síce čo som si priala, ale dostala som oveľa viac. Odvtedy si už neplánujem čo by som a ako chcela zažiť, ale nechávam to na pani Prírodu nech ma dačím prekvapí.
A stále sa jej to darí:)

Matobee

Maťo vtáčnikovská, jesenná bučina musí byť veru páráda. Snáď raz tam aj ja trafím vrchol farebnej jesene. Teším sa na fotky.
Tetrov hlucháň na zábere je úžasne krásny. Taký zážitok len za odmenu. Prajem ti to. :-)

Danka všimol som si, že takéto členité terény bohaté na skaly a bralá máš rada. Je to tu zaujímavé a ešte ked odbočíš z chodníka, čo máš tiež rada, buď za nejakým tipom alebo len tak, musí byť ešte zaujímavejšie. :-)
Snáď raz bude aj miniferratka. Uvidím kedy sa sem zas vyberiem.

Ďakujem vám obom za tip.

Tomka

Martin, pekne z mojich obľúbených miest. Úsekom Žarnov, Sladná skala, Buchlov by sa mi žiadalo chodiť častejšie, len keby to nebolo tak od ruky.
A tiež Ti odporúčam tú miniferratku na Žarnov.

Daulagiri

Jeseň je v týchto horách úžasná, bol som tam teraz cez víkend ;-) Farby v bučine boli skvelé, i keď v najvyšších partiách listy už s polovice opadané.
Toho tetrova som už pridal do galérky, bol to jeden z najšpecifickejších zážitkov v horách.

Matobee

Maťo ďakujem za príjemné slová. Už sa mi veru žiadalo k vám vyraziť aj na trošku dlhšie. Večerné chvíle na Buchlove, ale aj na brale pri Zadnej lúke a na nej mali úžasnú atmosféru. Myslím, že záver leta týmto miestam veľmi pasuje. Ale krása to musí byť aj v takom máji alebo teraz. O zime ani nehovorím. Raz sa tam ešte isto vyškriabem a platí to aj o Žarnove. Krásny kraj.

Spomínam si na tvoj skvelý, starší článok o noci na Buchlove. Mal by som si oživiť spomienky naň a prečítať ho znovu.

No toho tetrova ti veru závidím, síce dobiedzal, ale mohol si si ho dobre pozrieť. Ja som takto poriadne tetrova ešte nevidel, akurát som ho alebo samicu viackrát vyplašil, keď s trepotom odleteli. Pekný zážitok si mal.

Daulagiri

Článok z Vtáčnika ma vždy trochu postaví do pozoru :-)
Pekne si sa potúlal ako vždy, väčšinu trasy mám prejdenú. Žarnov, Sladná sk., Buchlov aj Kláštorské skaly sú super miesta. Tiež som pred rokmi strávil noc v oblasti Buchlova.
Nabudúce vyskúšaj vyliezť na Žarnov po miniferatke, je to také spestrenie. A stretnutia zo zvieratami bývajú občas zaujímavé. Pred mesiacom som v Kremnických stretol tetrova na vzd. asi 1,5 - 2 m, nemohol som sa ho dlho zbaviť, akoby do mňa išiel útočiť. Ale aspoň som si toto tajomné zviera mohol dostatočne obzrieť.

Inak kríže na horách moc nemusím, ale tiež som kvitoval ten maličký buchlovský, také nevadia. Vyvolal si mi viacero spomienok týmto článkom.

Matobee

Baranček ďakujem. Máš to teda dobre prechodené. Ja som bol v tejto časti prvý krát. Vlasne nikdy som ani necestoval cez tieto končiny ako Cerová, Oslany. Je to nádherný kraj, prekvapil ma a Buchlov, Žarnov ani netreba komentovať.

Baranček

Martin výborné čítanie a skvelé foto.Aj ja som veľa krát prebrúsil tieto trasy,manželku mám z blízkeho okolia

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma