Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Polster, Vordernberger Griesmauer a (takmer) TAC

Diskusná téma K článku: Polster, Vordernberger Griesmauer a (takmer) TAC

Polster (1910 m), Vordernberger Griesmauer (1915 m) a TAC Spitze (Techical-Alpenclub-Spitze, 2019 m) tvoria spolu s Pfaffsteinom (1871 m), ktorý je od nich trošku severnejšie, takmer najzápadnejšie cípy masívu Hochschwab. Kým však hlavné pohorie Hochschwab je typicky krasovým útvarom, tu by ste závrty, škrapy či prepadliská hľadali márne.

Kofoluska

My sme takto vychytali aj Hochschwab. V piatok sme šli do Bondenbauer, prespali sme tam, v sobotu ráno som o hodinu dlhšie trčala na raňajkách a pozerala radary a počko, lebo to vyzeralo divoko. Mali sme nocľah na Voisthalerhutte, takže alternatíva bola ísť cez Trawiestal priamo na chatu a na Hochschwab až v nedeľu. Nakoniec sme si povedali, že skúsime, pršanie už nemalo hroziť. A že sa rozhodneme pod nástupom na G´Hackte. Dole bolo sucho, je to kras, voda rýchlo zmizne. Hory boli v oblakoch, ale zase išlo sa celkom dobre, lebo na nás aspoň nepražilo slniečko. Vyliezli sme hore, všade oblaky, hnusne fúkalo, ale ako sme sa otočili pri vrcholovom kríži na sever, trhalo sa to. Kým sme došli večer na chatu, bola modrá obloha a v nedeľu bolo úplne bez obláčika. Aj som si blahoželala,že sme to riskli, lebo asi by sme sa uvarili vo vlastnej šťave, kým by sme vyliezli hore a plus bolo ďaleko viac turistov.

Daulagiri

Občas človek trafí počasie presne na minúty. Mne sa tiež napr. stalo že som hrebeňovku Jeseníkov v Čechách začínal po fronte, užil som si 2 krásne dni a končil som ju v momente keď opäť začínalo pršať :-)
A čo sa týka ľudí. Tiež som už pár krát stretol napr. deti v teréne kde som sa divil, ale zodpovedný je rodič a keďže neviem čo všetko už to dieťa má možno prejdené, tak sa do toho nikdy nemiešam. Max upozorním na ťažší terén, ale určite nie som agresívny. Toto bol fakt extrém čo ste zažili.

Kofoluska

Daulagiri pre to počasie zbožňujem hory na jeseň. Ale je pravda, že tu sme to vychytali do bodky. V piatok po príchode zas tak pekne nebolo. A v sobotu sme to viac menej stihli tak tak, aby sme nezmokli. Osprchovali sme sa, prezliekli a keď som vyliezla na balkón, Polster oproti hotelu už bol v opare a po chvíli sa pustil lejak. V nedeľu lialo od rána, ale celkom sranda bola, že ako sme vyšli z Gesause (urobili sme si zachádzku od Worschachklamm pri Liezene), tak bolo zase krásne.
Odhliadnuc od všetkého, hento indivídum krpcovi úplne pokazilo zážitok z celej túry. Nakopať ju, fakt. Bežne sa pri nás iní turisti zastavujú, najmä v náročnejších terénoch, pýtajú sa na malého, ale keď im poviem, čo všetko má v nohách, uznanlivo pokývu hlavou, pochvália ho a poprajú nám veľa šťastia. Chápem, že 9ročné dieťa v exponovanom teréne asi nebýva bežné, no na druhú stranu, keby nemal za sebou všetko to čo má, nebrala by som ho so sebou. Ale niektorým ľuďom proste nevysvetlíš. Pritom len týždeň na to sme boli na Aflenzer Starlitzen a keď sme sa začali vracať kvôli vetru nazad k chate, z ktorej sme štartovali, zastavili nás starší Rakúšania a tiež pozerali na Janina, ale slušne sme si pokecali a slušne sme sa rozlúčili.

Daulagiri

Tie hory vyzerajú fakt parádne, vychytali ste aj skvelé fotogenické počasie.
A hádzať po ľuďoch kamene, to už je iný extrém, to som ešte nielenže nezažil, ale ani nepočul o niečom takom. Čudné indivíduum...

Kofoluska

Maťo ani my sme ešte takýto zážitok nemali (vlani ma s kolegyňou partia rakúskych dôchodcov pod Otscherom upozorňovala, že hore neznesiteľne fučí a je tam hmla, nevedeli anglicky, ale pochopili sme sa, boli milí a slušní, nie ako toto indivídum). Ale ako som pani pozorovala už keď si to šinula hore, ohľaduplnosťou a pochopením neoplývala.
Cez Knappensteig chcel ísť syn, mne bolo viac menej jedno, ktorou zostupovou cestou pôjdeme. A až na ten začiatočný úsek, kde bola hrana istená tým telefónnym káblom to bola pohodová prechádzka. :) Plus my sme sa vracali pod Reichenstein do hotela, takže nám viac vyhovovalo napojiť sa nazad na cestu na Polster, po ktorej sme šli ráno :)

Martin knor

Fiha, tak neprijemny zazitok z Rakuska este nemam. Ale na druhej strane, trochu viem po nemecky a dohovorim sa. (Len musim najprv vysvetlit cloveku, aby prepol zo stajeractiny na nemcinu).

Na TAC Spitze a Vordenberg... som bol pred 9 rokmi cestou domov z Lavanttaler Alpen. (Fiha, pozeram ze doobeda Zirbitzkogel, poobede TAC-Spitze. To uz by som asi nedal.) Ta ferata na vrchol je oficialne narocnosti A/B, no mne sa zdala za B. Na Polsteri som nebol.

No cudujem sa, ze ste dole sli cez Knappensteig a nie dolinou (cesta 871). Je to ovela pohodlnejsie, hoci trochu dlhsie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma