Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Útulňa Jána Kruteka pri sedle Jedľovec

Ironcat

Na utulni sme stravili noc 28-29.12.2023 pri nasom okruhu z Medzeva, vsetko super, drevo nachystane ale, v zime je dost mokre a tazko rozhoriet piecku, pre ostatnych sme tam nechali aj malu pilku na rezanie dreva.. len nas zarazilo kolko odpadkov ludia nechavaju vnutri a v noci nas tam budila myš ktora po nich chodila.. 🙈 inak je dobre zateplena, teplo vydrzalo do rana.. cez 20 stupnov.. Utulna nieje nijak znacena, tazsie sa hlada v tme a hmle.. A mozno by bolo do buducna fajn na nej mat aj dazdove zvody, a jednu nadobu na vodu, pripadne hore nejaky ten panel.. :) Kusok od utulne je aj prameň, cca 450 m, voda chutná, výdatna :)

Damikun

Utulna je paradna presiel som so psom dany den od kosjovky, kloptan az po utulnu Kruteka..

Velmi dobra utulna hlavne nech vydrzi prvu sezonu SNP bude tam isto tlacenica..

V lete by som urcite vo vnutri nevaril dost tesni bude teplo...

Video z prechodu:

youtube.com/watch?v=PCwBpgl2d…

Ade.e

Ja volam utulnu Galova "Smrecinkou" (podla super napisaneho uvodu clanku o tejto utulni), sice malokto vie, o aku utulnu ide, ale nevadi. :)
Krutekovka, ci U. Jana Kruteka) dost pochybujem, ze sa ujme. Maximalne pre hipsterov. :)
Pre mna to bude utulna v sedle Jedlovec, ako napr. utulna v sedle Prielohy, ci na Trsti, alebo v Uhornianskom sedle (to je ta nova Utulna SNP.)

Pavel Forgáč

Peter, Jaro - je to iba moja osobná "preferencia" a je to irelevantné. Čiže zbytočne sa nad tým zamýšľať. Nech už sa útulňa volá akokoľvek hlavné je aby slúžila a nezničili ju nejaký debili.

Peter61

9:07 bikemartin, ja odhadujem, že sa to ukáže skôr, podľa toho, čo Hikemates nahlásia vydavateľstvám máp a adminom mapovich serveroch

Bikemartin

Marketingové oddelenie vymyslelo produkt, obchodné oddelenie našlo kupca, kupec si kúpil, čo nedostať v Tescu, v Hudy. To je celé.

P61, máš za úlohu v 11/2032 vyhrabať túto diskusiu z hĺbin internetu a napísať, či sa ujal terminus "Krutekovka" (spal som na Krutekovke, na Krutekovke v noci lomozia plchy, statný buk spadol na latrínu pri Krutekovke,...). Tipnem si, že sa bude používať útulňa Jedľovec.

Jaro Flídr

Zaväzuje nás niečo, alebo niekto používať to meno? Iste nie.

Peter61

Pavel : ak sme boli roky zvyknutí na R 603 Tatran a iný bol Excelsior,Kriváň, Čingov, Spišan, Považan , Bardejovská strela a pod.,tak tie Horalky a pod.(čistiaci prostriedok prepytujem) boli skutočne obskúrnea dezorientujúce. A ešte sa aj menili podľa donora. Totál xaoc. Táto útulňa má meno podľa donora a meniť sa asi nebude.
Čas môže priniesť dôvod na zmenu. Napríklad za starých čias na internáte Podhradová 11, KE výťah "Ovarium expres" jazdil z prízemia rovno na 8. poschodie, kde bola vrátnica na dievčenskú časť 11.poschodového intráku. Po rokoch zaviedli koedukáciu, vrátnicu zrušili a netuším, ako sa volá dnes.

Pavel Forgáč

Ja?no! - čiže po hocikom :). Príde mi to ako keď sa vlaky volali Horalky sedita a podobne za peniaze :). Mne sa viac páči keď sa takéto miesta pomenujú buď na základe názvu daného miesta alebo keď tak už po niekom významnom. Ale to je len môj subjektívny názor takže je to irelevantné. Hlavne nech objekt slúži.

Ade.e

Daulagiri: A to este nevies, ze pribudli-pribudnu dalsie utulne na SNP. A dokonca na Vychode...
Ale myslim, ze to neije nic zle, ked sa to takto mnozi. Mozno casom vzniknu utulne aj v lokalitach, kde takmer nic vhodne nieje. (Levocske, Slanske, Vihorlat, Cerova vrchovina, Vtacnik atd).

Peter61

Pavel: Pomenovať chaty významných ľuďoch je jedna možnosť : M.R.Štefánik, Albert Brnčal etc.Podľa budovateľa : Edmund Téry, Štefan Zamkovský, v Alpoch napr.Johann Stüdl ( pražský obchodník)

tutok je od Hikemates k útulniam:

Navždy s nami: Jeden z konceptov ponesie tvoje meno
Minimálna výška príspevku

1 000 €

To chce naozaj odvahu! A my ju odmeníme. Jeden z 3 konceptov nových útulní pomenujeme na tvoju počesť. Ak sa nám ho podarí zrealizovať, tvoje meno bude na čestnom mieste priamo v útulni.
startlab.sk/…/1890-bud-pri-to…

Ja?No!

Nie po kadekom.
Ten kto prispeje v zbierke najväčšou čiastkou, môže dať útulni meno.

Pavel Forgáč

A ja som si myslel, že Ján Krutek bol nejaký významný Slovák, ktorého z nejakého dôvodu nepoznám :). Keď je to však takto, tak je to trošku podivné. To aj ostatné útulne budú pomenované po kadekom?

Stavba je to inak pekná. Nie je to ani taký ultra moderný prostredník uprostred prírody ale ani zaužívaná klasika, takže určite zaujme. Akurát škoda tej verandy, že ju neurobili väčšiu alebo aspoň nedali rínu pod strechu nech tam zbytočne netečie voda. Dažďová voda by sa inak dala aj zúžitkovať a zachytávať do nádrže. V Chorvátsku to tak majú urobené, keďže je tam problém s vodou. V útulni je potom umývadlo a pedál, ktorým si vodu privádzate dnu. Osobne som čakal možno aj niečo takéto "bombastické" keďže práve tie útulne z chorvátska a slovinska dávali ako príklad. Na miestach kde nie je prírodný zdroj vody by sa to aj hodilo. Hlavne ak sa stanú také suché letá ako tento rok normálom.

Treba však vzdať staviteľom hold, že sa snažia urobiť pre turistov niečo nové a takáto pekná stavba vždy poteší. Hlavne ľudia na ceste SNP budú mať ďalšie pekné miesto na noc alebo prečkanie zlého počasia. Rudohorie bola dosť hluchá oblasť a keď som išiel cestu SNP ja, tak tu okrem chaty Volovec a Lajošky nič nebolo.

Nabudúce už len doladiť transparentnosť zbierky a bolo by to tip top.

Daulagiri

Zaujímavá stavbička, osobitý architektonický štýl na útulňu.
Na tej SNP-čke začína byť akosi plno, nielen ľudí ale aj útulní.
Vďaka za tip, možno raz otestujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma