Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krompachy – Poráč – Závadka – Hnilčík – Nálepkovo

Diskusná téma K článku: Krompachy – Poráč – Závadka – Hnilčík – Nálepkovo

Rudohorie patrí k mojim najobľúbenejším turistickým oblastiam, ale v jeho východnej časti tvorenej prevažne Volovskými vrchmi som doposiaľ veľa krokov nespravil. V galérií Hikingu ma zaujalo niekoľko fotiek z krasovej oblasti Galmus a taktiež lúčnatý hrebeň medzi Bukovcom a obcou Závadka. V neskorú jeseň na začiatku novembra 2017 čerpám pár dní dovolenky a predpoveď počasia vyzerá veľmi sľubne. Rozhodujem sa preto konečne vyraziť aj do neznámej a tajomnej časti hôr.

Daulagiri

Snáď sa ti niekedy podarí zájsť aj do týchto končín Maťo, hlavne okolie Závadky stojí za to podľa mňa.

Martin knor

Pekna vandrovka. Od Poraca dalej to nepoznam, hoci sa do okolia Zavadky chystam uz dlhsie.

Daulagiri

Tono som rád keď som vyvolal príjemné spomienky. Príroda je tam našťastie stále neporušená, oplatí sa zájsť znova.
Heňo, Pali: tá ranná námraza a inverzia bola úžasná, nečakaná, nevedel som sa dofotiť :-) Inak si pamätám že sa v spodnej časti Závadky okolo ihriska potulovali nejaký cigáni, ale keďže tam bola hustá hmla a zima nebolo ich veľa a aj ja som kráčal rýchlejšie. Nemám našťastie také nepríjemné zážitky odtiaľ. Horší pocit som mal s tých psov nad Nálepkovom.

A to zlé odbočenie? Nuž sem tam sa mi to stane v neznámych končinách, ale vždy sa po čase spamätám. Akurát tu som už zašiel priďaleko a nebol čas vrátiť sa. Tuším ojedinelý prípad, ale aj to patrí k životu.

Pavel Forgáč

ade.e - máš pravdu mňa vymákli na tom ihrisku. Vybehlo odtiaľ asi 50 detí. Boli celkom drzé vypytovali peniaze a keď zbadali že mám niečo v bočnom vrecku tak chceli cukríky (mal som tam len bordel neviem ako došli nato že sú to cukríky :D). Musel som tadiaľ prejsť zrýchleným krokom. Chvíľu ešte pár z nich išlo za mnou ale potom dali pokoj. Ale druhýkrát by som to radšej nejak obišiel keby ich tam vidím.

Ade.e

Pali, opravim ta. Znacka nejde uplne popri osade, ale je na vzdialenejsi dohlad. Rovnako po samotnej Zavaadke, kedze osada je vedla nej, velmi nechodia, resp. nerobia problem.

Problem je len ak sa ide po znacke smerom na Hnilcik a osadnici su niekde na Zavadskych skalkach alebo sa ponevieraju na ihrisku, okolo ktoreho ide znacka na Hnilcik. Mna takto vymakli raz z troch prechodov Zavadkou, ked boli prave na tych skalkach.
A v mojom pripade to nebooli dospeli, ale cigancata, ktore spytovali sladkosti.

Obist sa to velmi neda, ak uz nastala taka situacia, tak treba len inkriminovanym miestom zrychlit krok a davat bacha, aby nehadzali kamienky. Ale vyslovene by som sa nebal tadial opat ist.

Pavel Forgáč

Tie ranné fotky s inverziou a námrazou sú parádne. Minulý rok som sa rozhodoval medzi planinou Glamus a Poráčskou dolinou. Vyhrala dolina lebo vyzerala na mape zaujímavejšie, ale niekedy sa musím vydať aj na planinu. Krásny a zabudnutý kraj :). Inak v Závadke sú neskutočne drzí rómovia. Mal si šťastie že bola zima, tak boli asi zalezení. No treba to tam radšej obchádzať. Značka ide rovno popri osade.

Tono

Velmi rad citam taketo, ale aj ine podobne clanky, nielen do Martina, ale aj od inych autorov. Opisuju zvacsa miesta, ktore som si presiel ked som mal 20 - 35 rokov. Pozeram, ako sa tu krajina zmenila, co je lepsie, co horsie... a tak. A hlavne ma inspiruju na opatovnu navstevu.

Ade.e

Opis tulacky krajom, ktory velmi dobre poznam. Som rad, ze sa ti tu pacilo a musim uznat, tie fotky s namrazou a inverziou od kaplnky su uplnou topkou.
Pobavilo, ze aj taky skuseny turista sa dokaze pomylit a aspon nie som sa s takym "zatemnenym" mysle. :)

Daulagiri

Mato_d vďaka, nuž akosi som sa k spísaniu tohto počinu nedostal skôr.
Matobee som rád že som ťa inšpiroval, tie končiny ozaj stoja za to, ako píšem v článku ja tam určite ešte pôjdem. V novembri nechodím často do hôr tak tú dĺžku dňa nemám tak v oku haha :-) Ale pravda je že som sa vždy doobeda nejako motal a z toho pramenilo to nestíhanie. Nízke hmly sú vždy predzvesťou zaujímavých úkazov, mám ich rád. Škoda že sa mi nepodarilo cvaknúť tú bielu dúhu.
K vlakom sa radšej nejdem vyjadrovať, hrozne ma to štve, v posledných rokoch sa dostupnosť stredoslovenského kraja vlakmi zhoršuje čoraz viac.
Peter61: zachytil som to dnes ráno, nuž... Najviac ma vždy prekvapuje že ľudia si nenosia svetlo (čelovku apod.)
Danka budete tam mať čo objavovať.
Pafi pamätám si že sme sa vtedy tesne "minuli" :-)

Pafi

Maťo, parádny opis ako aj supeer fotky. Každučké miestečko poznám a tak sa mi zacnelo. Šiel som to pred Tebou (však vieš), takže o to viac ma oslovilo, ach tá jeseň okolo Závadky a Poráča! Mňaáám! A Tebe díkes!

Tomka

Pekne Martin.
Táto oblasť sa mi zatiaľ vyhýba, ale verím, že budúci rok si to tam dobre pochodím.

Peter61
@matobee " November je veru zradný. Slnko klesá nečakane skoro." -)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Matobee

Maťo tak to som si pochutnal. Parádne spoznávanie nepoznaných kútov Slovenského Rudohoria v tvojim podaní.
Pekne si oslávil výročie túry vydaním článku. Úvodná foto mi kúsok pripomína Klenovský Vepor aj keď okolo neho nie sú také strmé doliny.
November je veru zradný. Slnko klesá nečakane skoro. Tiež som sa ponáhľal pred týzdňom na Orave nech stihnem západ slnka. Akoby to šlo nejak rýchlejšie takto do Vianoc.
Napriek tomu mám tento mesiac veľmi rád. Najmä kvôli podmienkam aké si zažil posledné ráno ty. Inverzie, hmly, mráz a biela dúha, to je sen. Nádhera.
Priznám sa, že ma tieto tvoje fotky z okolia Závadky v galérii vylákali pred rokom do týchto končín z Nálepkova. Netušiac som využil jeden z posledných ranných vlakov do Margecian. Kým sa od druhej decembrovej dekády nezrušili. Podmienky neboli až také krásne, ale aj tak sa mi veľmi páčilo.

Mato_d

Pekná a pútavo popísaná túlačka. Vidno, že dobrý text niekedy musí poriadne vyzrieť:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma