Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pomedzím Kysúc a Oravy v neskorej jeseni

Diskusná téma K článku: Pomedzím Kysúc a Oravy v neskorej jeseni

Orava patrí medzi pre mňa mimoriadne lákavé regióny. Jej chladná atmosféra, husté hory, dlhé tiahle pasienky a občas zachovalá dreveničiarska architektúra ma lákajú mnoho rokov. Región som preto viackrát navštívil. Čo si však pamätám, v pokročilej jeseni, ktorá Orave mimoriadne svedčí, som tu ešte nebol.

Martin knor

Martin, nemal som na mysli kopce, ale obce. Mal som pocit, ze Hornooravske sa v poslednej dobe neskutocne rozrastli. Pozriet sa tam pojdem kvoli kvetinkam, ale poriadnu turu tam zrejme nespravim. Ale jeden nikdy nevie. Zivot ponuka vselijake prekvapenia.

Matobee

Maťo no aj mňa to prekvapilo, že sa tam toľko ludí premávalo, ale bolo to sčasti aj blízkosťou chaty na Rycierovej hore. Všetko polské isto tam smerovalo.
Na ten Paráč "pomimo" by sa zišlo aj vo dvojici ísť, lebo samotnému mi tam bude asi dosť stískať riťku. :-)

Martin Knor treba chodiť, kde ťa to láka, to je správny prístup. Nie nasilu, kde až tak nie. Koničky sú pre radosť. :-)

Tiež mám radšej pokojnešie miesta. Ale tu ma, priznám sa, ľudia celkom prekvapili.
Ale keď sa tak zamýšľam za posledné roky cca 40 % mojich túr som nestretol nikoho. 20% jedného človeka a zvyšok su už navštevovanejšie alebo povedzme až "komerčnejšie" miesta.
Neni to také hrozné ešte ani na Slovensku ale samozrejme iné ako pred 10 rokmi, najmä na vyhliadkovým miestach.

Martin knor

Na hornej Orave som uz dlhsie nebol. Mohol by som sa tam po case pozriet, ale prilis ma to nelaka. Viac ma lakaju miesta, ktore sa vyludnuju, ako tie, ktore sa zaludnuju.

Daulagiri

Veru tieto lokality na hraniciach s Poľskom sú nimi preplnené, ale predsa by som ich nečakal v tejto lesnej oblasti. Zájdem sem niekedy otestovať :-)
V okolí Paráča mám aj ja vyhliadnuté niečo mimo značiek haha...

Matobee

Maťo díky. Čo si spomínam tak si bol minulú zimu celkom blízko, keď si sa vybral na to Pilskom.
No ľudia na hraničnom hrebeni prekvapili poriadne aj mňa. Ale zas keby nie Poliakov tak stretnem len tie dve slovenské turistky. Poliakov tam bolo pár skupiniek, ale tých je asi všade na hraniciach.
Pod Pilskom sa mi zdá, že som aj ja stretol nejakú štvorkolku, keď som tam boo. pred dvomi rokmi.
Prístrešok je skutočne dobrý, hlavne ma potešilo, že tak rýchlo tam niečo vzniklo.

Paráč aj jeho bližšie okolie vyzeralo zo severu úžasne. Také bohato zalesnené mohutné svahy už málo kde vidieť. Pripomínajú mi pohľady spod Tatier ku Kráľovohoľským spred 20 rokov.
Paráč som navštívil v júli, bolo to tam skutočne parádne. Láka ma sa tam niekedy pomotať aj mimo značiek. Je to veru úžasný tip. :-)

Daulagiri

V týchto končinách som zatiaľ nespravil ani ťuk, ale chystám sa už dlhšie. Ako vidím mám sa na čo tešiť - mám rád tieto dreveničiarske kraje. Akurát ma trochu zarazilo že na tom hrebienku s Podúšustu na Svitkovú si stretol až toľko ľudí. Myslel som že tam je v mimosezóne prázdno.
Ja mám zase rozporuplný zážitok spod Pilska, kde som v zime na lúke stretol jazdcov na snežných skútroch, ach jaj...
Ten prístrešok v sedle Príslop je dobrý tip vlastne ako celý článok. Pekné fotky.
Ja ti zase môžem odporučiť ten Paráč, tam sú fakt nádherné tajomné lesy.

Matobee

Soňa dík za pozitívny ohlas. Orava je úžasne krásny kraj Slovenska a táto časť pre mňa možno najviac.
Bol som tu druhý krát a na predošlej túre v júni 2021 som spal na tebou spomínanej rozhľadni. Krásne výhľady večer a najmä ráno o 4 pred brieždením.
Tvoj článok spred roka si pamätám aj na krásne jesenné zábery. :-)

Matobee

Okolo "Konca sveta" sa určite prejdite.
Janka ďakujem za zastavenie. Priznám sa, ze ma sem druhýkrát nalákali tvoje fotky krajiny pod Rycierovou a tiež nový prístrešok. Aj keď tento okruh bol už naplánovaný dlhšie, ale urýchlila si to. :-)
Okolo "Konca sveta" sa určite prejdite.
Krásna prechádzka, na ktorej nájdeš aj spomínané miesto z fotky. Je to priamo na značke asi 600 metrov pod Mazúrovcami. Veľmi krásne výhľady až po Malú Fatru.
Hej z 10 návštev Kysúc som viac krát stretol štvorkolky. Samozrejme po samotách sú vítaným približovadlom. Škoda, že sú aj nepríjemným spoločníkom turistov ako v tomto prípade.

Pavel vidím to tak, že asi je tá Svitková nejaká miestna výzva pre motonadšencov. Aj keď neni šanca tam na niečom vyjsť. Ten sklon je hustý. Ja som sa tiež smial na hlúposti, títo sa museli určite tiež pracne otáčať a ešte v noci.
Máme podobný zážitok

Janabilesova

Tak to my sme mali asi šťastie, že sme tu štvorkolkárov nestretli. Nečudovala by som sa, keby sa o zdolanie Svitkovej snažili aj napriek tomu, že vedia, že to je strmák.

Pavel Forgáč

V roku 2020 keď som išiel okruh Slovenskom som v tomto sedle obedoval. Ako som tak sedel tiež zrazu rev motora a prišiel tam nejaký miestny mačo na štvorkoľke. Tiež sa začal škriabať na Svitkovu ale asi v 1/3 kopca zastal a potom pol hodinu maturoval nad tým ako štvorkoľku otočiť. Celkom dobre som sa na tom vtedy pobavil. Ten kopec na Svitkovu je fakt strmák. Nevyjde tadiaľ asi žiadny dopravný prostriedok. Ako vidím nebol to prvý debil a určite nie posledný :D.
Aspoň že tam konečne urobili nový prístrešok. Nie je tam veľa možností na noc pod strechou.

Janabilesova

Ahoj Maťo, skvelé pripomenutie týchto krásnych miest. Doplním, že veľká časť trasy mimo hraničného hrebeňa sa dá prejsť na horskom bicykli alebo na elektrobicykli. Na ten Koniec sveta si ma nalákal - pešo sme tam po žltej značke ešte neboli. A snáď sa zadarí aj na novú rozhľadňu, ktorú si nestihol. Motorkári a štvorkolkári - to je taký kysucký nešvár. Záber na fotke č. 20, ktorý popisuješ ako pekné zákutie, môžem poprosiť o súradnice, resp. je to v okolí turistickej značky? Ďakujem a teším sa na ďalší článok :-).

Matobee

Patriot ďakujem ta reakciu. Myslím, že sa na ďalšie spoznávanie severu Slovenska určite vydajte. Viete, že to stojí za to.

PaliT určite to boli skvelé časy a fantastické zážitky. Vtedy to tam muselo ešte poriadne starosvetsky žiť a fungovať najmä po osadách a dedinách.

PaliT

Kysuce majú špeciálne čaro, najmä tie kopanice roztrúsené po horských lúkach. Pripomenul si mi aj detstvo, môj dedo ma začiatkom 70 rokov brával na výjazdy, kedy sa ako zverolekár staral o celý región, Vychylovka bola náš koniec sveta.

Patriot

Bol som tam s rodinkou na dovolenke pred dvoma rokmi v auguste . Ubytovanie sme mali na chate v časti Lehotská , nádherné miesto, nádherné výhľady na Rozsutec aj Malú Fatru. Pobehali sme aj okolie . naozaj pekný kraj , turistov málo , príroda pomerne zachovalá . Chceme sa tam ešte vrátiť a pochodiť miesta na ktoré nevyšiel čas.
Tie fotky sú veľmi podarené.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma