Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prekliate pivo

Diskusná téma K článku: Prekliate pivo

Ten kto si občas prečíta moje články, zrejme vie, že pivo nepijem. Osobne mi vôbec nechutí a príde mi to ako len horké hnusné niečo. Toto však bude príbeh o tom ako mi jedno pivo „zachránilo“ život.

Pavel Forgáč

Martin knor - vodu skladovali vonku v malom jazierku (rozumej diera v ktorej bol natiahnutý igelit). Plávalo tam kadečo mŕtve, takže radšej nie :D.

Peter61 - šport nesledujem a ani ma žiadny vôbec nezaujíma. Takže ťažko. Ja som sa namiesto toho teperil v hmle a vetre po hrebeni. To bolo záživnejšie :).

Peter61
Martin, saponáty sa nepoužívajú vnútorne -)))))))
Martin knor

Peto, uz som pil aj vodu z potoka, ktora bola citit saponatom (pod Skycovom, neuvedomil som si, ze hore po potoku je dedina). Organizmus treba "otuzovat". Ale v exotickych oblastiach je pre nasinca voda nepitna aj ked ju miestni piju. To mas pravdu. Akurat ze Slovinsko nie je exotika.

Este k tomu pivu - v Slovinsku sa obycajne pytaju: Union alebo Lasko? To su (resp. minimalne donedavna boli) jedine dve piva, kotre sa tam varia.

Peter61

Oprava!
Kranjska
pivo bolo na banneri
Peťa zratrakovala slabo upravenú trať a dáva si prilbu dole

Peter61

Pavel, keby si sa teraz vyvaľoval pri Eurosporte, videl by si ako kaskadérky štartujú na obráku v Krajskej Gore s tvojou plechovkou v ruke.

Bikemartin

A tento poznáte?

Dvaja štamgasti majú vážny spor, či je lepšie pivo Bažant alebo Kamzík. Pošlú preto anonymizované vzorky pív do českého akreditovaného labáku. Po 2 týždňoch dostanú výsledky: "Vzorka č.1: Ten kůň je zdráv. Vzorka č.2: Ta kobyla je březí"

Peter61

Martin, s tou vodou pitnou domorodcami je to trochu inak, ako píšeš.Je to aj na individuálnej odolnosti, resp "aklimatizácii" organizmu na mikróby. Nepíšem o legendárnych letných virózach, ktoré si turisti prinesú z doliny a potom ich znášajú ( z Hincových pl.) alebo zvážajú z Doliny pri Bobrom jazere.
Aj na niektorých európskych/slovenských chatách je personál zvyknutý na podivnú vodu a rekreanti občas skončia na kombinácii carborotoxendiaronsmecta.
Čo sa týka črevných problémov, jeden anonymizovaný mimo EU :
Na misii urobili analýzu vody zo studne pred základňou, ktorú domáci bežne pili. Našli pôvodcu cholery.
Dodatok od internistu: ak prijmem domorodého pacienta so žalúdočnými vredmi a dám mu Helicid, znížim mu produkciu žalúdočnej kyseliny a na oddelení vypukne cholera.

Martin knor

Ty si nejaky fajnovy :-) . Nemyslim kvoli pivu, ale kvoli tej vode. Pred rokmi som sa chatarky v Kamnickych Alpach pytal na vodu. Povedala, ze nie je pitna. Na to sla otazka: A Vy ju pijete? Ked povedala ze ano, lebo je zvyknuta, okamzite som sa napil. Ale uz som zmenil strategiu. Teraz sa pytam, ci sa vo vode daju umyt zuby. Ked mi clovek povie ze ano, tak je voda pitna a bez problemov sa napijem. (To v Indonezii voda pitna nebola a na umyvanie zubov bola v hoteli pri umyvadle balena voda. Iba raz sa kolegyna pomylila a dalsie dni travila na toalete takmer vsetok cas.)

Ja pivo vypijem, avsak posledne roky mam priemer asi jedno pivo za rok. Pitie piva radim k cinnostiam, ktore som robil ked som bol v puberte. U nas si dam radsej kofolu, v Rakusku Apfelsaft gespritzt mit Wasser a v Slovinsko hoci Cocktu. Alebo limonadu - tu Vam tam spravia aj ked nie je v ponuke z vody, cukru a citrona.

A kedze tu bool vtip o pive, pridam tiez jeden. Hovoril ho Nemec a bol o jednom velmi hnusnom lokalnom pive, ale podla mna sa hodi na viacero piv (pivari, dalej necitajte).

"Vsimli ste si, ako rychlo pivo prechadza traviacim traktom? Ovela rychlejsie ako voda. Clovek vypije pivo a coskoro sa musi ist vycurat. No to je preto, lebo pivo uz ma spravnu farbu a organizmus ho nemusi prilis upravovat. No su piva, ktore organizmom prejdu este rychlejsie. To preto, lebo maju spravnu nielen farbu, ale aj chut. :-)"

Ade.e

Pivo ti zachranilo zivot.
To nieje nahoda, to je osud! :)

Urcite nie som nejakym priebrnikom pitia piva, ale dam si ho zvacsa po ture, na prilezitostnych stretnutiach s kamosmi a velmi malokedy doma.
A v lete som mal ritual, po sprche som si sadol k mape a otvoril osviezujuci limetkovo-bazalkovy Smadny mnich. Zial uz nejak nieje v ponuke obchodov. :(

Co sa tyka chute, tak aj pre mna je to podobne, ale nacudo na prve sa tesim a dalsie uz mi tiez nechutia. Ale radsej mam rad tmave, tie su o cosi sladsie.

No co mi asi najviac vadi na piti piva, ze po nom treba ist sa vypotrebit. Hlavne pocas spanku, je to riadne otravne. :)

DoxaD

Pavol:
Článok aj Tvoj komentár 1OO bodov zo 100. Aj za úprimnosť.

Pavel Forgáč

matobee - vidíš a ja mám paradajkovú polievku rád :).

Tomka - každý podľa chuti. Ja mám rád po túre buď kofolu alebo vineu. Ale úplne najradšej mám prírodné minerálky, ktoré sa dajú voľne nabrať.

Gusto - v rodine som mal bohužiaľ veľa alkoholikov. Aj keď som väčšinu z nich nepoznal, lebo sa stihli upiť alebo nejako inak skantriť skrz alkohol. Celé mužské pokolenie z matkinej a aj z otcovej strany má po požití alkoholu divokú povahu. Takže ja by som určite nebol výnimka. A úprimne ma opíjanie sa nikdy nelákalo. Takže alkohol už mňa nemá miesto. Ani pivo :). Alkoholické pivo som pil 2x v živote raz tu a potom ešte raz keď mi bolo zle na žalúdok a dali mi za pohár piva, lebo neboli lieky a to mi vraj pomôže. Nealkoholické som pil 3x ale ani to mi nechutilo.

daulagiri - v prípade ohrozenia života som ochotný ho vypiť, ale inak nie :). Tiež som už zažil kadečo. Aj preto som si neskôr kúpil filter na vodu. No niekde nie je ani čo filtrovať.

Peter61

@ Tomka Silvestrovská :
Ja fičím na Kofole, v lete na kofolovon striku, lebo teplá je hnusná.
A čo sa týka piva, pri návrate z túry tou istou cestou niekde vytiahnem z potoka chladeného plecháča. Zostúpili sme dole Velickým žľabom do doliny, hodili bágle vedľa chodníka a vytiahol som tri plecháče z potoka vedľa skupinky českých turistov :-)))

Daulagiri

Pekný príbeh, život nám občas pripravuje rôzne zaujímavé lekcie. Toto bola akoby skúška nakoľko si odhodlaný nepiť to pivo Pali :-)
Inak tiež nie som preborník v jeho pití. Kedysi som ho nemusel vôbec, teraz síce áno, ale len veľmi príležitostne, tiež mi vadí tá horká chuť.
Čo sa týka nedostatku vody na horách, aj ja som už zažil všeličo. Trochu mi pomáha to že ja celkovo málo pijem a dokážem vyžiť z minima.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov