Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vodopád Bystrô na Poľane má nové rebríky a zbytočnú ferratu

Quick

Konečne niekto rozumne upravil cestu a zvýšil bezpečnosť, tak hneď treba pindať že je tam "ferrata". Naozaj chcete robiť aféru z tých pár metrov oceľového lana, ktoré by nikde inde ferratou či atrakciou ani nenazvali? Koľko návštevníkov pritiahne do lesa dostatočne ďaleko od parkoviska drevený medveď a možnosť ísť pár krokov iným variantom cesty, ktorý sa líši len tým že sa dá držať lana, aj to nepohodlne pre každého nad 6 rokov? A vlastne prečo by viac návštevníkov malo automaticky znamenať ohrozenie rezervácie? Chodník vedie cez rezerváciu len asi 200m, aj to len na okraji, teraz aj dobre zabezpečuje pred eroziou, v tom teréne navyše ani nehrozí že by ľudia z neho schádzali do iných častí rezervácie.

Pavel Forgáč

Konečne to tam opravili. Síce rebrík bol ešte celkom ok, ale spodná časť bola už dosť nebezpečná. Vyzerá, že to urobili celkom pekne. Akurát škoda toho prístrešku. Opäť raz nevyužitá zbytočná stavba. Mohli tam urobiť malé podkrovie na bivak. Ferrata nič moc. Na Poľane je mnoho pekných skál. Radšej mohli postaviť už niečo poriadne.
Inak toto je najviac navštevované miesto na Poľane? Ja som tu nikdy nikoho nestretol. Asi som mal šťastie. No skôr mi príde, že väčšina ľudí sa vyvezie autom k horskému hotelu a odtiaľ idú na Poľanu. Ale celkovo toto pohorie nie je nejako turisticky exponované.

Lubo

Dreveny medved? To fakt treba davat insitne hluposti do priorody? Ved to je cista kolotocarina. Z praxe s detmi sa mi ani nezda, ze by taketo navnady ovplyvnovali s ich motivaciu. Stupacky, rebriky, skaly ci inak zaujimavy relief, to ano.

Skutrjohny

a plosina pro vozickare by nebola? nebo neco ze skla, kde se da ukryt pred neprizni pocasi a neprijit o tu krasu?

Balperon

Zapindať si je dnes už taký štandard... Treba si aspoň overiť fakty a nevypisovať predpojaté hoaxy.
Kvázi "Ferrata" je mimo telesa vodopádu, a tedea nieje "v najvyššom stupni ochrany" - data.sopsr.sk/…/476
Ale chápem že článok s konfliktom hneď v nadpise priláka viac očí, len to potom nemá úroveň.

Skutrjohny

takze pokud ferrata neprostupujeme primo tim prepadem vodopadu, tak je vlastne mimo nejvyssi stupen ochrany? ta jistena a upravena cesta vede skrz NPP a v NPP uz zadne jine stupne nejsou;)
a vubec, hranicí ochranneho pasma jako konci snaha byt setrny k prirode?

Sona

Aj lokalita s ferratou leží v Prírodnej rezervácii Pralesy Slovenska v 5. stupni ochrany.

Lubo

@balperon ta pseudo-ferrata je tam uplne zbytocna z hladiska zabezpecenia logickeho ci bezpecneho pohybu a preto je na mieste ju kritizovat ako zbycnu. Povazovat toto za dobru atrakciu na pritiahnutie rodin s detmi mi pride zvratene, o to viac, ze tak hovori predstavitelka statnej ochrany prirody. Tej by malo ist o ine ciele ako o kolotocarinu.

Iwanna

Pride mi prirodzene, ze tu mini ferratu vnimaju inac bratislavcania a dalsi bohati ludia kt. si mozu dovolit ist na ktorukolvek inu ferratu v SR aj Rakusku atd. na jednej strane, a chudobni miesti obyvatelia na druhej strane. Sucasne suhlasim s otazkou, ci by v 5. stupni ochrany nemalo byt len nevyhnutne minimum pridaneho zeleza. Uprimnejsie je podla mna respektovat to, ze 5. stupen ochrany prirodzene nemotivuje male deti, pre ktore je prirodzenejsie ist sa vyskakat niekde na trampolinu ci zabavit sa na kolotococh :) Sucasne ale glosovat tu mini ferratu ako "kolotocarinu" je take, ehm, ako ked ludia sedia na zadku v BA hoc by boli radsej v pohybe v prirode, a preto musia na seba zbytocne putat pozornost. Poznam dany region a aj dost ludi v nom dost dobre na to, aby som vedel, ze riaditelka CHKO tam ma dobre meno aj doveru miestnych, a aj podporu sikovnych spolupracovnikov. Ved aj samotne UNESCO ocenilo Polanu ako jednu z najlepsie manazovanych biosferickych rezervacii na svete.

Lubo

Gratulujem, ked dochadzaju argumenty, treba vytiahnut hejt na Bratislavu ako vhodny hromozvod na akukolvek frustraciu.

Reality-check ohladom Fabriciusovej:

Odkedy dostala Polana spominane ocenenie, odisla z CHKO na vysoku politicku poziciu na ministerstve podohospodarstva (robila generalnu tajomicku sluzobneho uradu). Teda na ministerstvo, ktore roky uspesne politicky torpedovalo zlepsovanie ochrany prirody v narodnych parkoch. Tiez je to ministerstvo, pod ktore patrili SL-TANAPu a patria Lesy SR, ktore svojimi opatreniami bud blokovali ochranu prirody alebo priamo biotopy nicili. Potom sa do SOP na poziciu riaditelky CHKO vratila, akoby sa nechumelilo.

Aktivne vystupuje za strielanie medvedov, dokonca chce EU ziadat o vynimku v tejto veci.

Je v konflikte zaujmov na CHKO, lebo je partnerkou najsilnejšieho agropodnikateľa z Podpoľania Martina Malatinca. Konflikt zaujmov je vysvetleny v tomto clanku (odomknuty).

Pavel Forgáč

Iwanna - veď to je práve ten problém. Jediná poriadna ferrata na Slovensku je v podstate iba Skalka. Zvyšok sú len také nevydarené psedoferraty, ktoré síce možno zaujmú bežných výletníkov, ale človek čo si chce prejsť niečo zaujímavejšie a ťažšie si nemá z čoho veľmi vyberať. U nás na Novej Bani chceli urobiť ferratu na Červenú a Havraniu skalu. SOP to zatrhla lebo tam vraj hniezdia nejaké vtáky. A to je tam 1. stupeň ochrany. Preto je to trošku podivné, že v 5. stupni ochrany urobili takúto pseudoferratu pre deti. Takú mohli urobiť na hociktorej skale za dedinou. Keď tak mali tam už urobiť dačo poriadne.

Benjamin Jarcuska

V článku sa píše, že "Najhrubší zaevidovaný buk mal priemer 446 cm." Predpokladám, že tých 446 cm je obvod stromu, nie priemer.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov