Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vodopád Bystrô na Poľane má nové rebríky a zbytočnú ferratu

Peter61

@ Maroš Jasík, Tomka et all.:
nahradiť tie drevené schodíky kovovými je esteticky diskutabilné, ale z hľadiska bezpečnosti to považujem za veeeeľký krok dopredu.
Oproti dreveným nešmýka sa na nich za dažďa, blato, sneh sa tam nedrží, ako na drevených klasikách.
Podobne prispelo k bezpečnosti vybudovanie ohyzdných kovových schodíkov v Mengusovskej d. nad Žabími pl.

Rast

to je take slovenske, na vsetko nadavat, nic sa neda atd. diskusia cela na grcanie... mne to tiez nepride nejake strasne, neviem, preco na vsetko treba brblat, frflat, vsetko skritizovat... hlavne Majka treba obhajovat a cely Tanap... a pod kazdy clanok ktory je mimo znacku pokrytecky dopisat tie podivne vety...

Maros Jasík

Ponajprv by snáď stalo za zmienku, že okolie vodopádu Bystro je súčasťou Prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Cieľom jej ochrany je ochrana pralesov a prirodzených procesov, ktoré ich formujú. Samozrejme, že v tomto prípade je podstatne väčším turistickým magnetom vodopád ako prales. Je potešiteľné, že sa našli zdroje a ľudia, ktorí sa do opravy chodníka aj technických pomôcok na ňom pustili a zrealizovali. Bolo to potrebné kvôli bezpečnosti a za to im patrí vďaka. Podstatne sa tým zyýšila bezpečnosť prechodu po tejto časti turistického chodníka. Či už tam malo byť viacej alebo menej železa je skôr vecou vkusu a je to v pocitovej rovine. Faktom je, že ferratka je vybudovaná mimo chodníka a nijak neprispieva k bezpečnosti prechodu po chodníku. Je však vybudovaná v 5. stupni ochrany bez povolenia výnimky. Na opravu a údržbu značkovaných turistických trás a náučných chodníkov aj v prísne chránených územiach má Správa CHKO Poľana povolenie od MŽP SR takže to je úplne v poriadku. Na výstavu ferrát povolenie nemá. A nemá ho nikto, kto sa podieľal na oprave chodníka. Vo vecnej rovine je na zváženie či budovanie umelých atraktivít v prísne chránených územiach je tá správna cesta, ktorou by sa mala ochrana prírody uberať.

Tomka

Bola som včera pozrieť vodopád Bystrô.
A som zhrozená. Nie z toho čo som tam videla, ale čo sa okolo toho rozpútalo.
V podstate áno – Soňa máš pravdu – je tam zbytočný medveď, zbytočné kramle, ale pre mňa aj zbytočný ten kovový chodník. Mne by stačil len mierne upravený chodník, prípadne spustené lano (reťaz). Keďže si však uvedomujem, že sú ľudia, ktorí by sa radi dostali nad ten vodopád a nedokážu to bez pomôcok, tak som rada, že sa konečne podarilo opraviť pre obyčajného turistu, naozaj nebezpečný chodník. Zvlášť ma potešila zabezpečená vyhliadka, lebo som sa často bála, keď som videla niekoho pózovať na okraji, aby sa aj tu nezopakovala tragédia z Tomášovského výhľadu v Slovenskom raji.
Súčasná úprava je nielen moderná, ale aj šetrnejšia k prírode. Dolná časť je z erozívneho skalného kužeľa preložená pod skalnú stenu a drevené schody nahradili skalné stupne.
Drevený medveď? Osobne nemám rada takéto umelé atrakcie v prírode. Ale kde som sa prvýkrát stretla s dreveným medveďom v prírode. No predsa v TANAPe. Teraz je už hádam v každom pohorí.
Ferrata? Skôr len malá ukážka ako decentne obísť medvedí brloh.
Pravdu povediac, keby som nevedela, že tam je, tak si ju možno ani nevšimnem. Kvitujem, že kvôli nej neupravovali prostredie, využili len tri prítomné obrovské balvany aj to priamo popri chodníku. Myslím si, že táto ferratka nebude zvlášť vyhľadávaná, je to skôr také spestrenie pre deti. Prírodnej pamiatke to však vôbec neublížilo. Skôr jej ubližujú ľadolezci.
Pred pár rokmi som si išla odfotiť ľadopád. Neodfotila som. Ľadolezci mali cez vodopád pospúšťané laná. To ma však nenahnevalo, moja smola, že som tam bola súčasne s nimi. Čo ma však šokovalo ako čakanmi odbíjali kusy ľadu, ktoré im prekážali. To už bol zásah do prírodnej pamiatky.

Čo ma však najviac mrzí ako ste sa obuli do pani Fabríciusovej. Nepoznám ju osobne, nečítam bulvár a „pikošky“ z jej súkromného života som sa dozvedela len z tejto diskusie.
Mala som však tú česť byť s ňou na troch akciách, na ktorých sa podieľala organizačne a zakaždým to bol zážitok. Vždy rozprávala o prírode, Poľane a ľuďoch v nej fundovane a zároveň s pokorou ako človek s citom pre prírodu.
Konflikt záujmov? To nie som kompetentná posudzovať.

Ľubo
„Aktívne vystupuje za strieľanie medveďov.“
To si trochu prehnal! Aktívne zo svojej pozície zvolala zasadnutie.
lesmedium.sk/…/podpolanci-chc…

Treba si uvedomiť aj historické súvislosti. Poľana bola pôvodne revírom na jeleniu zver a od roku 1961 dokonca Chráneným poľovným revírom. CHKO sa stala v roku 1981, ale štatút chráneného poľovného revíru jej zostal. Od roku 1990 patrí aj do sústavy Biosférických rezervácii. Tie by mali slúžiť ako príklad trvalo udržateľného života, prijateľnej rovnováhy a vzájomného vzťahu človeka s prírodným prostredím. No podľa ohlasu Podpoľancov sa rovnováha s medveďmi narušila.
Situáciu na Podpoľaní monitoruje Zásahový tím pre medveďa hnedého a odstrel synantropných, problémových medveďov prebieha len s povolením.
Pred časom tu bola diskusia k Výberovým konaniam na riaditeľov NP.
Celkom vehementne ste sa zastávali pána Majku s odôvodnením, že počas riaditeľovania mal pozitívne výsledky v oblasti ochrany prírody TANAPu. Ale to predsa vyplývalo z jeho funkcie, to bola jeho psia povinnosť a nie výnimočné zásluhy! A je tiež otázkou, že nakoľko tie výsledky boli jeho zásluhou a nakoľko zásluhou jeho podriadených.
Pán Majko bol vo vedení TANAPu od roku 2010 a takisto aj pani Fabríciusová. Pokiaľ Biosférická rezervácia Poľana v roku 2017 dosiahla medzináodné ocenenie UNESCO aj jej zásluhou, pod vedením pána Majka TANAP dosiahol čistú kolotočarinu!

Svatopluk Štěpánek

troška mimo
1) Kto je ten oligarcha, čo si chce privlastniť Poľanu ?
2) Ako sa slovensky správne volá rebrík s jednou vertikálnou tyčou a na nej pripevnenými horizontálnymi špruslami ? Česky je to "ostrve". Nespadol som z Mesiaca - pred takými 15 - 20 rokmi niečo také bolo pozdĺž vodopádu, z kovu a dosť sa na tom šmýkali topánky.
Mám Poľanu rád, je to moje "prvé" pohorie, som tiež z Prahy, ČR, tak tým válkam BA x zvyšok SR troška rozumiem.

Iwanna

Daulagiri, tvoj nazor je plne pochopitelny, ale sucasne musis respektovat to, ze je dominantne zalozeny na fabulacii (z faktu ze "dnes par metrov lana" si vyfabuloval "buldozerom prerazenu cestu"). Pritom staci zajst do daneho regionu na dlhsie ako na vikend, a zistil by si, ze veci sa maju inac, t.j. ze na Polane ziadne buldozery nebudu razit cestu v 5 stupni. Oligarchia z BA, kt. sefuje sucasnt majitel hotela Polana, tam ma ine plany. A to, ze sa to inej oligarchii nepaci (mam na mysli tu z clanku s nazvom "Kauza Carlton / Oligarchovia z Esetu narazili"), je tiez pochopitelne. Oligarchia z BA kt. si region Polany privlastnuje sa proste s miestnymi ludmi dohodli na tom, ze chodnik k hotelu okolo vodopadu proste bude maximalne bezpecny aj pre trojrocne deti, a to sposobom akym si to tam urobili. Hoc tiez osobne nepoznam nikoho, kto to tam potrebuje, nemeni nic na to, ze sa na vec viem pozriet aj inac ako egocentricky. Je v zaujme oligarchie a aj miestnych to, nech je po vyse dekade opat raz parkovisko pred hotelom plne, hoc zrejme opat raz najma aut s SPZkami BA. A komu z BA sa to nepaci, nech tam proste nechodi. Ono cele je to take pokrytecke, ak ma niekto z BA plne usta reci o ekologii, ale kazdy druhy vikend prejazdi autom 500 a viac kilometrov, ako keby priroda v SR zacinala az na strednom Slovensku. A ako pise spravne rast nizsie, kto z vas to berie osobne, a nie po faktickej stranke, tak to je len a len o vas osobne :)

Daulagiri

Bol som pri tomto vodopáde už 5-krát, naposledy v októbri 2021, takže viem aké tam boli pomery. Tie drevené schodíky aj rebríky popri ňom boli už fakt trochu nevhodné. Teraz to vyzerá už naozaj bezpečne (i keď ja mám radšej "old skúlové" zabezpečenia v Sl. raji), toto vyzerá dosť drsne (spôsob Jánošíkových dier), ale v podstate tomu chápem.

Ale tá ferrata? Čo to tam stvárajú?
Mnoho ľudí si povie že: veď je to len pár metrov lana v 5.st. ochrany, nič strašné. Ale zamyslime sa. Dnes je to len pár metrov lana v 5.st. a zajtra to bude buldozerom prerazená cesta v 5.st. A o týždeň ani nechcem vedieť čo... Musím dať za pravdu Soni, Lubovi a iným. Toto je podľa mňa spôsob akým sa otupuje povedomie ľudí o tom čo 5.st. ochrany má znamenať, čo by sa v ňom malo a nemalo robiť. To už fakt samotná čistá divoká príroda nestačí na pritiahnutie záujmu ľudí? A že toto miesto je ozaj krásne... To sem museli natlačiť aj túto somarinu, lebo dnes už každé mesto chce mať svoju rozhľadňu, ferratu atď.
Odôvodňovať to tým že sa ľudia rozptýlia na mňa pôsobí detinsky. Je to 5.st. a tam by malo byť naozaj len to nevyhnutné. Toto je proste vychovávanie ľudí k otupovaniu vnímania ochrany prírody. Toť môj názor.

Rast

a co sa tyka blbej Bratislavy - ja tomu rozumiem tak, ze je to myslene v kontexte toho, ze tam vznikaju rozhodnutia centralne bez znalosti miestnych pomerov - zial casty nesvar centralizovania moci atd., aspon ja mam taky pocit. Asi to netreba brat osobne alebo vztahovat na seba.
Zial aj tato diskusia ukazuje ako je Slovensko svojou mentalitou zamrznute niekde v minulosti...

Rast

no neviem, ale tato diskusia sa teda moc neda citat a myslim si ze riesia sa tu blbosti, ale ze uplne blbosti...

Bukaj

To natiahnuté lano a využitie ako ferrata je blbosť, bez toho, že sa jedná o 5.st ochrany. apropo, Poľania nie je žiadny turistický raj a ani nebude pretože, medvede, infraštruktúra, miestne pomery atď. skôr ako turisti jej škodia miestni "baróni" so zaujímavými prepojeniami...
PS: fenomén pomenovania zlej, do všetkého sa starajúcej BA je skôr stav, že v BA sa nemusia báť poukazovať a riešiť problémy, dokonca aj iných častí SR /napr. vyplývajúce z otvorenosti a západnoho vnímania porušovania pravidiel, korupcie/, kdežto miestni, sú po starom naučení držať h... a krok, alebo sa dokonca priživiť a profitovať na miestnom klientelizme a korupci... k tomuto stavu pridávajú samozrejme aj miestni neohrození baroni, ktorí nechcú robiť veci košér, ale chcú mať z nich len profit... niektorí dokonca sedia v parlamente, niektorí ťahajú nitky zo zásulisia.. ale to je inú tému, Na Slovensku je to tak...

Lubo

Sona bola na reportazi na mieste osobne. Spytala sa kompetetnej osoby, ktorej dala siroky priestor na vyjadrenie. Ak tej rodinne pomery zamedzuju riadne vykonavat svoju funkciu riaditelky CHKO, nech sa podla toho zariadi.

Neviem co by si este chcel?

Kolko desatroci este musime chodit sustavne po Slovensku na to, aby nam anonymovia vo fore nanariekali, ze sme zo zlej BA a preto nemozeme pisat o prirode mimo nej? A kto vlastne si, ked mas taky prehlad o korespondecii riaditelky CHKO?

Specifikum zatrceneho regionu je prosim co? Ze si tam mate mat moznost strielat medvete len preto, ze sa vam chce, hoci je to protizakonne na statnej a EU urovni? Ze mate cpat zbytocne atrakcie do 5. stupna ochrany len preto ze bezduchu kolocarinu vnimate ako podporu cestovneho ruchu? Fakt mi tu chces povedat, ze keby tam boli len tie istiace prvky, ktore su dolezite pre stabilizaciu terenu a bezpecnost pohybu v nom, tak by prislo menej ludi? Lebo kvoli par metrov lana pride rodinka si tam zaliezt? To fakt myslis vazne?

Ci je cely problem v tom, ze si niekto dovolil vas skritizovat za ocividnu hlupost?

Sona

Je normalny postup, ze ked novinar nedostane odpoved, tak sa pripomenie. Ja netusim, ci ma pani Fabriciusova deti alebo nie. Na materskej nie je a bol pracovny den. Ked uz mas taky prehlad o jej korespondencii a sukromi, mohol by si sa aj podpisat, nech vieme, s kym diskutujeme.

Iwanna

Pavel, plne suhlasim. A tiez nechapem, preco neurobia poriadnu ferratu napr. na Ostrvu (kde je super zostupova cesta, blizko asfaltka pre sanitku, atd.). Len toto je ina tema. Tu je verim temou to, preco stat v 5 stupni umoznuje vsetky tie atrakcie, na Polane aj mimo nej. A sucasne preco ich tam miestni ludia na Polane chceli. A z BA by to mohli zistit idealne poriadnejsou investigativou na mieste s oslovenim co najvacsieho poctu miestnych ludi (a prvu otazku tak, ze by zasli na MZP). A nie vypisovanim urgencii cez email niekomu, kto ma prace ponad hlavy a k tomu male dieta. Vola sa to tusim profesionalita, respekt k specifikam chudobneho zastrceneho regionu a empatia k matkam :) Alebo by do nazvu clanku mohli byt pridane slova "pre bratislavcanov" pred slovo "zbytocnu", a bolo by to uplne OK :)

Miluška

Vravte si čo chcete, priestor pod vodopádom Bystrô je krásne a hlavne účelovo vynovený, bezpečný a pripravený aj na motiovanie malých turistov. Viem o čom hovorím,tú trasu som prešla niekoľkokrát, za každého počasia. Myslím si, že najviac kritizujú tí, ktorí tam neboli a teda nemajú predstavu, ako to tam v skutočnosti vyzerá. Nech sa páči, choďte sa tam pozrieť a strávit deň v nádhernej prírode.

Peter61

Tomka, celé zle.
Ak samospráva, developeri a ochranári do***li Tatry, nemusí tak skončiť aj Poľana.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov