Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Veľkých Bielic cez kremencové hôrky do Klátovej Novej Vsi

Diskusná téma K článku: Z Veľkých Bielic cez kremencové hôrky do Klátovej Novej Vsi

Pohorie Tribeč sa rozprestiera na území okresov Nitra, Topoľčany, Partizánske a Zlaté Moravce. Svojou rozlohou sa radí medzi stredne veľké pohoria. Jeho takmer trojuholníkový tvar sa zarezáva do Podunajskej nížiny, ktorá ho obklopuje zo západu a juhu. Na východe plynule nadväzuje na Vtáčnik a Pohronský Inovec. Na severe postupne klesá do Hornonitrianskej kotliny. Pre pohorie sú charakteristické kremencové hôrky – bralnaté ostrovy týčiace sa nad zvlneným terénom. Zalesnené je prevažne listnatými lesmi, ktoré ukrývajú viaceré hrady, hrádky a hradiská. Veľmi dobre sa tu kombinuje turistika po značených trasách s prechodom neznačených chodníkov, ktoré zavedú návštevníka na mnohé interesantné miesta.

Tomka

Ďakujem za pekné čítanie z môjho milovaného pohoria.

Matobee

Tono parádne, napínavé čítanie z mne v podstate neznámeho pohoria. Bol som jedine na Zobore a pri Dražovskom kostolíku. Krásne zábery sú u teba štandard, proste škoda rečí. :-)
Páči sa mi tvoj až detsky, nadšený záujem o hradiská, zrúcaniny, zvyšky opevnení a podobne. Dozviem sa čo by som sa inak nie.
Teším sa keď toto tak poriadne pohorie navštívim.

Ten sen bol poriadne živý. Pripomenul mi moje nocovanie v sedle Príslop nad Vychylovkou. Tiež som ležal vedľa prístrešku na mäkkej lúke a už za tmy najskôr zvuky motorov a potom svetlá fičiacich štvorkoliek oproti mne. Tiež ma prepadol strach, že ma prejdú, ale rýchlo som odbehol k tesne k prístrešku.

Sona

Pekne si sa prešiel. Tú prvú časť som ešte nešla, druhú hej:
hiking.dennikn.sk/…/okruh_na_…

Rada som si pozrela aj letné fotky, ale tuším s bezlistými stromami tie skalky viac vyniknú.

Tribeč je super v tom, že sa tu na veľkom priestore dá chodiť mimo značiek. Z Klížskeho Hradiska som šla aj pekný okruh cez Malú Ostrú a Veľkú Suchú.

Tono

Matobee, tak som zvedavy ako sa ti bude pacit v Tribeci, len si naplanuj atraktivnu trasu.
Sona ja mam v plane nieco podobne a to prechod z Kliz. Hradista na Michalov hrad, dalej cez Malu Ostru, Malu a Velku Suchu, na Brala a Vapenny vrch do Skycova. Plus vyhliadky Velka skala a Skalka.

Sona

Na Ploskej si bol? Ta sa mi velmi pacila.

Tono

Na Ploskej nie, ale bol som na horkach Drža, Čierna skala, Plieška a Tarište, odporucam navstevu.

Joko

Krásne túlanie. Tiež sa radšej strácam a objavujem netušené mimo značených ciest.
S vodou je to naozaj biedne. Vyschli pramene pod chatou Ondrej, pod Libínom, na Štepoch... Pri troche šťastia sa dá nabrať v strži pod Vrchhorou a s určitosťou vodný zdroj Geradza
N48.58963° E18.36332°
N48°35.378' E18°21.799'

Sona

Ano, Hrdovická je tiež pekná.

Tomas Vohlarik

podobne som to presiel aj ja na 2x minuly a tento rok. min rok - Kolianova, Chotebovec, Kamenna brana, Osecny, Tunelova jaskyna a tento rok ma Sona navnadila na kremencove horky na Klatovou Vsou tak som siel Predny Brloh, Javorovy vrch, Trniny, Kozlica, Vres, Kostrin...
to znacenie na Kolianovej bolo uz v maji 2021, vidiem, ze este v lete znacky neboli. medzi Javorovym vrchom a Trninami ma v mape zaujal napis "Tribecske plesa" tak som ich siel pozriet. su to dve velke "jazera" v lese s priemerom asi 10-15 m, aj v maji boli plne vody. pravdepodobne sluzia ako napajadla pre zver. skoda ze som v jaskyni Predny Brloh tiez nakukol len do vstupnej siene, nevedel som o puklinach, siel by som ich trochu preskumat :-)

Tono

Tomas, ked som tadial isiel ja, boli asi vychnute, alebo som si ich vobec nevsimol :(

Martin knor

Tu som sa posledne roky trochu motal. Ale na Chotenovci a v Krasne som este nebol. Najma Krasno ma zaujalo.

Paulovič pali76ZM

Deň pred Silvestrom sme boli na Prednom Brlohu, Trninách, Kozlici a Vrese. Táto oblasť nikdy nesklame. Je to tu zaujímavé v každom ročnom období. Rád sa sem vraciam a článok a fotky ma sem po dlhšej dobe zasa raz dostali.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov