Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Severným Maďarskom I.: Cerová vrchovina a Matra

Diskusná téma K článku: Severným Maďarskom I.: Cerová vrchovina a Matra

Len málo ľudí sa zamyslí nad turistikou u našich južných susedov. Kopce tu netrhajú žiadne výškové rekordy, ale aj napriek tomu som sa sem chcel ísť pozrieť. V troch častiach vás prevediem cez pre mňa dovtedy úplne neznáme pohoria: Cerová vrchovina (Cserhát), Mátra, Bukové hory (Bükk), Aggtelek, Bodvianska vrchovina a Tokajské vrchy (Eperjes–Tokaji-hegység).

Pavel Forgáč

Martin - v druhej časti spomínam nákupy v Maďarsku. Inak som vlani nachodil po Maďarsku cez 1000 km a po tejto prvej túre som si zvykol u nich nakupovať. Všade zaplatíš kartou a reč netreba :D.

Cerovka je moja srdcovka :).

Martin knor

Nuz, v Madarsku som toho vela nenachodil. A v Matre uz vobec nic. Nespominas navstevu potravin. To si si vsetko jedlo tahal so sebou?

Inac, tiez povazujem Cerovu vrchovinu za jedno z najkrajsich pohori u nas.

Sona

Veľmi zaujímavé čítanie a na ten Karanč pozerám už dlhšie. Čadičový vodopád a Šomošku som dávnejšie navštívila, páčilo sa mi tam, vďaka diskutujúcim za ďalšie info.

Pavel Forgáč

Hmm nečakal som, že bude až taký záujem o maďarské pohoria :).

LukaskoM - tiež som sa to snažil zistiť ale k ničomu som sa nedopátral. Asi to funguje ako u nás. Národné parky mi viac-menej prídu len ako značka pre územie. Inak aj domácich maďarov som videl bežne stanovať v lese.

Gusto - ja tú históriu poznám len tá nelogika z hradom mi nejde do hlavy.

ade.e - ak máš radšej stredné polohy, tak sa určite oplatí ísť pozrieť :).

jarovybo - vďaka za info.

M. Suchy

Tych zeleznicnych zaujimavosti je pri Somoske viac, najzaujimavejsi je uplne zasypany 30 metrovy viadukt:https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/7048-Somoska-Salgo-a-ich-zeleznicne-poklady/

Jarovybo

Ten tunel neďaleko Eresztvény je pozostatok úzkokoľajky z lomu Mačacia - jej vozeň máte aj na fotke, po telese tejto trate ide aj žltá značka z lomu. Značka potom zabočí k hradu Šomoška, ale trať pokračovala ďalej a prechádzala aj tým tunelom - spomínal a odfotil som ho aj v mojom dávnom článku: hiking.dennikn.sk/…/nch_somos…

Ade.e

Nad turami v Madarsku sa aj ja intenzivne zamyslam. Asi viac ma to laka tam ako do VT, ci napr. Alp.
A aj som nejake tury v HU zaznamenal a mam aj v planoch. A tiez nieco pardnove.
Clanok si este precitam.

Gusto

Čo sa týka obce Somoskő, tak pôvodne aj tá bola pridelená k ČSR.
Roku 1923 sa však ešte robila dodatočná úprava hraníc práve v tejto oblasti a na základe argumentácie firmy ( spoločnosti)Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Rt., že jej lesné majetky, baníctvo oblasti a čiastočne aj jej trh práce by mali zostať spolu, bola dedina a okolité územie posunuté naspäť Madarsku.
Hrad zostal - dosť nelogicky - na Slovensku.
Náučný chodník na hrad patrí podľa mňa medzi najzážitkovejšie na Slovensku a veľkou výhodou je jeho nenáročnosť a teda prístup aj pre malé deti

Tono

Parada, tura presne podla mojho gusta. Len dnes uz by som uz nedaval tie tvoje denne etapy :)

LukaskoM

Neviete ako je to so stanovanim v Madarsku? Su tam nejake obmedzenia okrem (predpokladam) vyssich stupnov ochrany?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma