Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimný okruh Vtáčnikom z partizánskeho kraja

Diskusná téma K článku: Zimný okruh Vtáčnikom z partizánskeho kraja

Na jednodňové výlety chodím prevažne do relatívne neďalekých končín do 100 kilometrov. Keďže mnou neprebádaných trás v okolí bydliska je poredšie, postupne do výberu zaraďujem aj o niečo vzdialenejšie pohoria ako Žiar, Štiavnické vrchy alebo Vtáčnik. Tak sa k slovu dostávajú aj horstvá, v ktorých som bol len sporadicky. Medzi takéto patrí Vtáčnik. V jeho horách som sa doposiaľ túlal len tri alebo štyrikrát.

FunTTomas

v obci Kľak sa platí parkovné 3,- € / deň (platí pre všetky dni v týždni). V pondelok som bol na Vtáčniku a na hlavnom hrebeni je do 90 cm nosného snehu. Snežnice nebolo treba. Súvislá snehová pokrývka začína od 800 m.

Matobee

Pavel krásne počasie si vychytal a luxusné zábery. Ďakujem aj za geologické okienko. Veľmi zaujímavé. Keď pôjdem po Bielom Kameni určite ma tieto informácie od teba napadnú. Že som v pohybe. Hehe.

Martin veru. Minulý december bol snehovo ešte štedrejší. Veľmi som zvedavý čo nás zo snehom ešte čaká túto zimu.

Katarína ďakujem. Rád som sa podelil o nádheru.

DoxaD

Maťko,
perfektný článok, nádherné fotky, veľmi dobrá a poučná diskusia.

Martin knor

Pavel, ved aj ja som bol uz tejto zimy 2x na snezniciach. Ale ked porovnas obrazky co si sem zavesil s Martinovymi, tak ten rozdiel vo vyske snehovej pokryvky je zrejmy na prvy pohlad.

Pavel Forgáč

martin knor - fotky z 13.12.2022 Zima tu bola aj v tejto zime ne-zime ale iba na začiatku decembra :).

matobee - cerovka je bohom zabudnutý kraj. A zároveň jedno z najkrajších pohorí na Slovensku.

Tie trhliny nie sú celkom tak kvôli ťažbe uhlia. Magmatické horniny sa vo Vtáčniku rozliali na mäkké morské sedimenty. Hlavne na Bielom kameni vznikla mohutná andezitová kryha andezitových hornín. Keďže sú magmatické horniny veľmi ťažké neustále tlačia na morské sedimenty pod nimi a pomaly sa do nich zabárajú. Masív bieleho kameňa sa navyše po mäkkých horninách pomaly kĺže do údolia smerom na Novú Lehotu. Ako sa celá tá masa pomaly hýbe trhá svahy v okolí a vznikajú hlboké trhliny v podloží. Zaujímavé je, že v trhlinách pod bielym kameňom sa sneh často udrží až dlho do leta. Najneskôr som tam sneh videl ešte v auguste. Biely kameň je jedno z najväčších zosuvových území na Slovensku.

Matobee

Heňo díky. Myslím, že sa na Vtáčnik určite niekedy vyberieš. Škoda ho nechať nenavštívený, keď máš Slovensko slušne prechodené. Niečo pekné si tam určite nájdeš. Keď možno aj nie vrchol a hrebeň horstva, ale také okolie osady Penhýbeľ a dediny Veľké Pole by sa ti podľa mňa páčilo.
V takej májovej zeleni ideálne. Teraz to máš aj o čosi bližšie. :-)

Soňa bol to krásny deň. No máte teda skvelý cieľ na rodinný výlet. :-)
Ja som tam tiež dlhé roky nebol iba pred 3 rokmi prvý krát. Z lokalít čo spomínaš som navštívil len Veľký Grič. Časť okolo Bieleho Kameňa vôbec nepoznám, ale určite sa vyberiem tohto roku. Mal som to už pár krát v pláne v spojení z modrou trasou k Dérerovmu mlynu. Akurát som čítal niečo o problémoch s prechodom na tejto trase, preto som to zatiaľ odložil. Vraj je tam nejaký oplotený súkromný pozemok alebo niečo také. Každopádne steny Bieleho kameňa sú totálnym lákadlom tak sa teším na ten deň.

Spomínané trhliny som tu na Hikingu už postrehol. Vyzerajú veľmi lákavo. Verím, že keď pôjdem na hrebeň z Cigeľa sa tam zastavím.

Sona

Ano, za tym pasmom skal, ktore je vedla modrej znacky Cigel - Dierovce.

Sona

Paradny vylet a fotky neuveritelne. Na Vtacniku a pri Klastorskej skale som este nebola. Zatial som si z tohto pohoria pozrela Velky Gric, Jancekovu skalu, Biely kamen a trhliny nad obcou Cigel: dennikn.sk/…/?ref=list

Ade.e

Nadherne zasnezene fotky z pohoria, kde som este nebol. Vtacnik je asi jedina pohorie, kde som este ani nepachol. Ale vela tomu nechybalo a myslim, ze je uz len otazka casu, kedy sa tam pojdem tulat a to aj ked ma Vtacnik az tak nelaka.

A ti ludia na Vtacniku. Noo, musime si zvykat, ved sme ich hejtovali, ze chodia len do Tatier a Fatier. :) Tak uz chodia aj inam. :)

Matobee

Martin no decembre boli posledné dva roky slušne snehové. Síce k Vianociam sa to vždy pokazilo.

Hehe. S tým radioamatérom to musela byť sranda.
Veru takéto vyhliadkové a zároveň najvyššie vrcholy pohoria lákajú influenserky, ktoré s to tam s peknými riťkami hyzdia a zaludňujú. Tak sa tam dostanú ľudia, ktorí by tam v živote neprišli. Taký je bohužial aktuálny svet.
Ale stále je dosť miest kde to tak nie je a potrvdil som si v piatok v Cerovej vrchovine. Kde som v peknom počasí som na 30 km nestretol nikoho a to som bol aj na známej, vyhliadkovej Steblovej skale.

Martin knor

Nadherne obrazky zasnezenej prirody. To uz na prvy pohlad vidno, ze nemohlo ist o tohorocnu zimu :-).

Ked som bol na vrchole vtacnika prvy krat, nocoval tam radioamater. Stan mal priamo pri smernikoch a celu noc vraj lovil spojenia. V tych dobach tam vela ludi nechodilo. Naviac, prave zcinali MS vo futbale.

Daulagiri

Veru to bralko na Kamenných vrátach je topka.
Čo sa týka davov ľudí, myslím že to prežijem a tento vrchol sa mi kvôli nim nezhnusí, ale už budem mať menšie očakávania. Ešte neskôr večer alebo ráno bude šanca na samotu. V podstate Vtáčnik je prvá 1300-vka keď sa ide od západu, tak aj preto je atraktívny a turistika sa začína tešiť čoraz väčšej obľube. Mňa však fascinuje to že stačí ísť len kúsok bokom, napr. na Kláštorské skaly a tam je kľud.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum