Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Výstup na Kriváň

Diskusná téma K článku: Výstup na Kriváň

Preplnený. To je jeho hlavný problém. Kedykoľvek som mal vrchol Kriváňa v dohľade, vždy sa to tam hemžilo návštevníkmi. Ale čo s tým? Jednoznačne október, iný mesiac sezóny ani neprichádza do úvahy. Pre jednu časť turistov je "zima". Pre druhú krátky deň. Tretia sa radšej motá po vyfarbených lesoch. A so štvrtou sa hore hádam nejako pomestíme. Lenže bude zima a krátky deň. Musíme sa adekvátne obliecť a hlavne si privstať.

Martin knor

Nadherne obrazky, ako vzdy.

Na Krivani som bol iba raz, este ako student. Vtedy to bolo orientacne nenarocne. Dal som si kopec na zaver okruhu cez Koprovsky stit, takze to bola prechadzka s najvacsim prevysenim, ake som kedy dal. Cestou hore sli proti mne davy, no zostupoval som takmer sam. Rad by som sa hore pozrel opat, lenze turistickych cielov je tak vela ....

Ktritri

Peter ďakujem. Radšej som mohla ostať v nevedomí :D
Holt, dnes si už kadekto kadejak prehodí meno tatranského chodníka čerpaním z humoristických poviedok. Smutné...Držím palce každému, kto už len chce a má chuť ním stúpať. Kriváň a cesta k nemu, nech už tak či onak, si zaslúži našu pokoru..

Ktritri

Hm. Ja obdivujem ľudí, čo vedia napísať taký podrobný report po takej dobe. Ja len jednému dnes ďakujem v tejto premodernej dobe, že fotky v mobile mi ukážu čas a dátum :D
O tej preplnenosti, no neviem, asi som mala viac šťastia ako rozumu, no naposledy som bola v júli, hore 2 Poliaci, tí sa spakovali a chvíľu som ostala úplne sama. Jedna mandarinka, pár cvakov a došli iní dvaja, a toť vsjo. A nebolo to prvý x s tým šťastím :-) Fotky fajne.
Tie popisky s nejakým neznámym žargónom idú mimo mňa, nechápem im a nechýba mi to.

Daulagiri

V takomto počasí to muselo byť ozaj úchvatné. Fotky aj text to dobre dokladujú. Čo dodať?

Na Kriváni som bol niekedy okolo roku 2002 či 2004 v lete ešte s rodičmi, bola hmla a začínala búrka, nevideli sme nič. Preto som sa tam chcel dlho vrátiť. Vyšlo mi to až na začiatku jesene 2020, to už bolo krásne, ale ráno pri východe slnka na vrchu nás stepovalo už cca 30-40 ľudí. Ten dav mi trochu pokazil dojem. Preto kvitujem že si dobre zvážil výber termínu. Keď sa sem ešte niekedy vyberiem, zrejme tiež stavím na október.

Inak aj podľa mňa sú najúchvatnejšie pohľady odtiaľ práve na Západné Tatry, tá hlbočina nemá chybu.

Matobee

Peťo radosť sledovať tie zábery aj video. Dokonalosť v tom počasí.
Dík za sprostredkovanie tohto notoricky známeho miesta. V takých podmienkach by bola škoda nepodeliť sa. :-)

Zamýšlaľ som minulý rok vystúpiť na Kriváň rovnakou cestou. Z Troch
studničiek som ešte nešiel. Tiež bol plán na jeseň, ale nakoniec som to odložil a uvidím kedy to príde. Tiež som hore nestál už vyše 12 rokov a oplatilo by znovu vidieť tú nádheru.

Pavel Forgáč

Na Kriváni som bol raz 10 rokov dozadu a už si to ani veľmi nepamätám. Patrilo by sa repete. Len tie návaly ľudí ma odrádzajú. Asi bude treba začať výstup ešte po tme. Inak si zasa trafil krásne počasie. Musíš mať fakt tajnú dohodu s Perúnom :D.

Janabilesova

Ďakujem autorovi za ďalší pútavý článok a krásne video a fotky pre priblizenie krásnej lokality... a názov je úplne v poriadku...potešili pohlady do nefcerky a na krivánske pleso.cez škáru sme kedysi preliezali a to pleso je úžasné....

Fangorn

Soňa: napríklad včera 16,06 pri téme Stan pre jedného + karimatka
Aha, takže som mal čítať tú správnu knihu, aby som pochopil. Vy si obhájite vsetko. Ok, moja chyba.

Peter61

Nasadzujem úsmev č.6/B.
Keby sa tak cepri a horolezci pomerili, pochopili a milovali na večné veky,to by bolo !
Dožijeme sa toho ?

Sona

Fangorn, kedy sem napises uz aj nejaky pozitivny prispevok? Chodis si sem vyliat kazdu svoju frustraciu? Podla mna termin ceprostrada je uplne vystizny. Kto cital Baja, vie.

Nostromo

Oukej, oukej, mea maxima culpa!

Samozrejme viem, v akom význame používajú skúsení horolezci inkriminované slovo v súvislosti s nami turistami. Ale kto si z mojich zopár tatranských príspevkov prečítal viac ako iba názov tejto jednej fotky, tak vie, že v žiadnom mysliteľnom prípade to nemohlo byť mienené povýšenecky.

Práve naopak, sám seba považujem (a píšem to) za pravého neskúseného cepra, ktorý sa k turistike dostal až v posledných pár rokoch, takpovediac na staré kolená a ktorý sa komplikovanejšiemu terénu vyhýba ako čert krížu. Ani na Kriváň som nešiel žiadnou stenou, pilierom, či komínom, ale ako správny ceper. A preto mi prišlo ako dobrý nápad pomenovať tento netypicky rovný a široký kus vysokohorského chodníka s troškou zveličenia a sebairónie.

Malo mi docvaknúť, že nie každý má potrebný nadhľad a kapacitu to pochopiť. Osobne si myslím, že práve cholerické reakcie bez pochopenie kontextu sú alfou a omegou internetovej nenávisti. Aby sme sa vyhli ďalšiemu zbytočnému zavzdušňovaniu, dávam redakcii súhlas na výmenu tohto slova (aj v texte) za akékoľvek turisticky korektnejšie. Na tom predsa vôbec nezáleží.

Fangorn

Názov fotky "Ceprostráda na Kriváň"? To akože naozaj? Pán sa už asi považuje za veľkého nad turistu, dobre že nie horolezca,keď tu má pár "ceperskych" článkov mimo znacky a dovolí si takýto názov fotky. Bomba

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov