Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Severným Maďarskom II.: Bukové hory a Aggtelecký kras

Diskusná téma K článku: Severným Maďarskom II.: Bukové hory a Aggtelecký kras

Druhá časť putovania cez pohoria v severnej časti Maďarska. Pôjdem cez rozsiahle Bukové hory (Bükk), ktoré majú zaujímavú morfológiu. Nachádzajú sa tu krasové planiny, mohutné bralá, menšie rokliny, vodopády a les s pralesným charakterom. Neďaleko hranice so Slovenskom vstúpim do NP Aggtelek. Tvorí ho južná časť Slovenského krasu. Navštívim tu jednu z najkrajších dedín v Maďarsku - Jósvafő, a budem sa túlať sympatickou krajinou krasových planín. Druhú etapu putovania ukončím na okraji Bodvianskej pahorkatiny.

Svatopluk Štěpánek

vysoko inšpiratívne čítanie
Slovenské názvy dedín v Maďarsku sú staré pôvodné názvy či sú to aj Tvoje preklady ?
Pavel, Ty máš nejaký špeciálny výcvik
( nebo vynikajúcu fyzickú kondíciu ).

FunTTomas

sväťo: slovenské názvy obcí sú historické, keďže tam "do" silnej maďarizácie žila slovenská komunita. Hornatý sever Uhorska obývala dominantne Slovač.

Pavel Forgáč

Svatopluk - názvy ti už vysvetlil Tomáš.

K tomu výcviku. Vždy som prešiel trochu viac ako väčšina ľudí. Ale najviac mi k tomu pomohlo chodenie na zastávku do školy. To som mal skoro 2 km k nej a 2 km domov každý deň. A potom na vysokej škole som mal veľa času, tak som začal veľa chodiť na turistiku a som za týždeň nachodil skoro vždy 100-150 km. Ono si na to telo a nohy zvyknú a potom už nie je problém chodiť dlhé trasy. Človek si to ani nevšimne, že prešiel 40-50 km za deň, lebo je zvyknutý. Takže toto bol "špeciálny výcvik" :).

DoxaD

Pavel,
k tomu špeciálnemu výcviku- dúfam, že obed si mal v škole:-)).
Jedného maratónskeho bežca sa pýtali, ako začínal a bolo to podobne, veľa km do školy, veľa späť, a obedoval doma:-)

Čaky.

Ahoj, dobrý článok, veľmi podnetný, musím sa do tých končín niekedy vybrať, z KE to mám priam na skok :) Veľmi ma zaujal ten dubový háj, ale neviem ho presne lokalizovať a ani som sa o ňom nikde nedočítal, nevieš mi zaslať presnejšiu polohu ? Milujem staré stromy a hlavne duby, veľmi rád by som sa tam pozrel ;) Ohľadne tých slovenských názvov severomaďarských obcí, je super, že si to pomenoval aj takto, Slováci mali skoro na každú dedinku či mesto aj Slovenský ekvivalent, tak ako Maďari mali svoje názvy na naše obce a mestá, škoda že naši južný susedia to používajú doposiaľ a my sme z toho nejako upustili ... v jednej veci ťa musím ale opraviť, spomínaš tam názov Garadna patak a prekladáš ho ako Jaradná dolina, čo je podľa mňa nesprávne. Monumentálne dielo osídlenie Košickej kotliny napísal v roku 1977 historik Branislav Varsík a ten sa v tomto diele venuje aj názvu Garadna patak, pričom ho prekladá do slovenčiny ako Hradný potok, je to dosť logické odôvodnenie keďže Garadná sa ešte v 13 storočí písala ako Gradná, teda Maďari ju prevzali ešte pred zmenou G na H v slovenšine :) to len taká malá oprava, čo ináč nič nemení na vysokej kvalite tohto článku :) ;)

Pavel Forgáč

DoxaD - na obedy som v škole nechodil. Nosil som si jedenie vždy so sebou.

Čaky - preklady názvov dopĺňal Tomáš, ja sa v tom až tak úprimne nevyznám aj keď niektoré viem.

Ten dubový háj je tu:

sk.mapy.cz/s/gamudokote

A zarastená časť je po tej červenej značke smerom k štátnej hranici. Sú tam fakt pekné staré košaté duby. Vek od tých 150 do 300 rokov odhadom. Oplatí sa tam ísť pozrieť. Je to úplne neznáme miesto. Akurát škoda, že veľká časť háju už zarástla.

S tým názvami je to dané asi aj politicky a spoločensky. U nás úprimne nejaký veľký záujem o Maďarsko nie je. Takže ti staré názvy upadli do zabudnutia. Zato v Maďarsku ostali zaseknutí niekde v roku 1918 aj vďaka súčasnej politickej garnitúre, ktorá je ešte smutnejšia ako u nás.

Martin knor

Z toho co si tu presiel, ma najviac laka Kras. Mozno sa tam pozriem ked obeham nasu cast. Zatial som tade siel iba raz autom, ked som bol pri Domickej jaskyni a vecer som mal byt kdesi pri Kosociach.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma