Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jalovec – Ráztočnianske lazy – Sklené na jeseň

Diskusná téma K článku: Jalovec – Ráztočnianske lazy – Sklené na jeseň

Je neskorá jeseň, dni sú krátke. Už sa nám nechce v noci vstávať na vlak o piatej. Hľadáme kratšie trasy v okolitých okresoch. Blúdim prstom po mape a zaujal ma úzky skalnatý hrebienok nad Ráztočnom. Ľubko vypátral, že sa volá Humnište, je tam partizánsky bunker a mali by tam byť jaskynky či dokonca priepasť. Pátrali sme ďalej na internete i v mapách a do plánu sa dostali Tepličky, Sklenianske lúky a obec Sklené a jej smutné pamiatky.

Tomka

radim 25
Ďakujem za dobrý tip.
S tými názvami je to hodne zložité a hlavne zamotané.
Už to veľmi neriešim, pri písaní použijem ten, ktorý sa mi zdá vhodnejší, alebo sa mi viac páči. Veď nakoniec ma admin aj tak opraví. :)

Radim25

Bol som opäť v týchto končinách, ale stále neviem, čo je správne: Horeňovo alebo Horženovo. Na smerovníku z 2016 je Horeňovo, z 2021 Horženovo. Na reálnom vrchole je železný krížik s názvom Horženovo, teraz pribudol drevený krížik s názvom Horeňovo?? Navyše vrchol na mape sa nezhoduje so skalnatým vrcholom, na ktorom sú krížiky. Ale to len tak na okraj. Tiež som prešiel skalnatý hrebienok Humnišťa – je to paráda hlavne zospodu. Danka, ste mohli ísť aj k bunkru č. 2, je parádne zašitý pod skalou, bol to dokonca veliteľský bunker...

Martin knor

Pekna skala. Pri tom pamatniku pod Sklenym som chcel pred cosi vyse rokom nocovat, no napokon som sa otocil a siel na "oblubene" miesto.

Tomka

samkoh
Bola som mimo domova a tak reagujem až teraz.
Posielam čo mi k tomu napísal manžel (vyslúžilý železničiar:))
V článkoch o masakre spomínaná železničná vlečka do oblasti Rovnej hory už nejestvuje. Na mape z r. 1964 je ešte zakreslená časť jej telesa. Zo Skleného sa tam išlo úvraťou. Pri ceste vlakom z Hornej Štubne do Skleného je doteraz vidieť, ako sa tu od trate odkláňa úzky násyp. Zaujímavé je, že na tejto mape je utajená (vybielená) jestvujúca vlečka zo stanice Sklené pri Handlovej do vojenského priestoru.

Samkoh

Na tom lese na rovine mi niečo nesedí... podľa odkazovaného článku tam obete doviezli vlakom a hromadný hrob sa vykopal pod železničným násypom.Fotka na mape je však od železnice značne vzdialené a najkratší prístup by bol priamo zo stanice. Alebo vtedy viedla tá trať inokade? Nijako nespochybňujem historickú udalosť a je mi jej ľúto, ale je tam nejaká neezrovnalosť.

Tomka

radim25
Nie neboli. Keďže sme obmedzovaní spojmi, museli sme si nechať dostatočný čas na Sklené, ktoré bolo medzi prioritami ( aj tak sme Fínske domky a tunel nestihli).
Máme však v pláne prechod Žiarom od Skleného do Jasenova, alebo naopak a vtedy
plánujeme dobre si pozrieť aj Horženovo.

matobee
Martin, to chodenie mimo značiek nie je náš prioritný záujem, ale väčšinu značených chodníkov (okrem ďalekého východu) máme prechodených.
Aj okolie Handlovej, Rematy a Ráztočna máme pochodené aj viackrát po značkách.
Radi však poznávame nové neokukané miesta a rozhodne nepatríme k turistom, ktorí chodia aj desaťkrát do roka na ten "svoj" kopec.

Matobee

Tomka pekná jesenná túlačka menej známych pohorím. Už tradične prevažne mimo značiek a s novými objavmi a tipmi. Ten Bunker vyzerá ako skvelé miesto na oddych alebo aj nocľah. Krásne sú aj bralá Humnišťa.
Zaujímavá je aj info o povodni. Tento pomník som asi pri mojej návšteve prehliadol ale na kaštieľ a netradičné domy v Sklenom si spomínam.

Navštívil som tieto končiny presne rok pred vami. Síce ja som išiel väčšinou po značených turistických trasách zo Sklenného do Ráztočna, ale na návrat na hrebeň Žiaru k Chrenovským lazom som využil lesné cesty a voľný terén. Chvíľu som rozmýšľal, či som nešiel popri týchto skalách, ale nakoniec som zistil, že som stúpal o dolinku ďalej cez Hrabovské lazy. Spomínam si najmä na krásny brezový les na spomínaných Hrabovských lazoch. Na Jaloveckých lazoch zas „hviezdili“ nádherné, mohutné smrekovce. V spojení s hustými novembrovými hmlami vytvárali až tajomnú atmosféru.
Rád spomínam na tú túru a článkom si mi ju pripomenula. :-)

Radim25

Danka a tu ste neboli? Podľa trasy ste asi išli okolo, podľa fotiek možno nie...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma