Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Severným Maďarskom III.: Bodvianska pahorkatina a Tokajské vrchy

Diskusná téma K článku: Severným Maďarskom III.: Bodvianska pahorkatina a Tokajské vrchy

Posledná - tretia časť putovania pohoriami na severe Maďarska. V tejto časti pôjdem cez nízke vrchy Bodvianskej pahorkatiny, v ktorej sa aj napriek tomu nájde množstvo malebných zákutí. Najmä výhľady smerom na Slovenský kras a okolie Košíc stáli za to. Neskôr sa presuniem do Tokajských vrchov (maďarská časť Slanských vrchov). Pôjdem sa pozrieť na miesto leteckej tragédie nad obcou Hejce a navštívim mnoho skalných útvarov a nevšedných výhľadov na okolitú krajinu. Na konci trasy ma bude čakať zlatý klinec programu Vysoká hora (Magas-hegy). Samotný pohľad na kopec je pekný, ale ešte lepšie sú výhľady. Vidieť z neho až na ukrajinské Karpaty. Nakoniec zbehnem do Nového Mesta pod Šiatrom (Sátoraljaújhely) a túru ukončím v Slovenskom Novom Meste.

Matobee

Pavel tak dočítal som aj 3. časť a som pozitívne prekvapený. Oplatí sa veru vyraziť do severného Maďarska. Najmä vyznávačom jemnejších kriviek hôr.
Nádherné zábery Vysokej hory a tiež z nej na okolitú krajinu. Výrazne mi to pripojí na slovenskú Cerovu vrchovinú.
Polahodia tiež sympatické dedinky aj z druhej časti trilógie. Kde sú tiež úžasné zábery z vtipnej nazvanej Črevnej skaly (myslel som, že preklep) a vrchu Šija.
Snáď sa, sem raz zatúlam.

PS: S tým Husákom som sa posmial a rovnako aj na oddychovom dni s 46 km trasou a prevýšením 1600 m. :-)

Svatopluk Štěpánek

Pavel,Ty si spomenul aj Janík,
dedinu, kde sa narodil otec a kde som ja nezbadal nič zaujímavé. ALE všade sa niečo dá nájsť. Tvoje tri články ma inšpirovali tiež prekročiť hranicu.

Gusto

Pali vrelá vďaka za super mini sériu z relatívne neznámych končín.

Pavel Forgáč

matobee - som rád že sa celý prechod páčil :). Veru oplatí sa ísť pozrieť aj k južným susedom. Hory sú síce menšie ale majú čo ponúknuť. Plus tam nie sú také drastické holoruby ako v našich lesoch. Akurát ten bordel za každou dedinou v lese nechápem. No pôvodne to malo byť 39 km v ten deň. Taká oddychovka ale som išiel na všetky zachádzky, tak sa to predĺžilo.

Svatopluk - pri obci Janík je ten pekný zabudnutý dubový háj. Všade sa nájde niečo pekné :).

Gusto - som rád, že sa ti články páčili :). Ešte budú nejaké články z Maďarska, keď sa mi ich podarí spísať.

Fangorn

Vyzerá že veľa z toho Maďarska by sa dala zvládnuť v pohode na biku. Či nie? 🙂

Pavel Forgáč

Fangorn - myslím, že tak 90% trasy by si prešiel aj na biku v pohode :).

Kredenc

Dalsia skvela seria a otvorenie novych obzorov. Ovela zaujimavejsie a krajsie, ako by clovek cakal, ked sa povie "madarske hory".
Ten netradicny cintorin s bielymi pomnikmi vyzera ako vojensky.
Inak to muselo dat tiez dost prace, hladat kazdej dedine, kazdemu kopcu, slovensky nazov ;)

V.v.l.a.a.d.o.o

Tu sú štandardizované názvy obcí v slovenčine.

skgeodesy.sk/…/exonyma-obci_j…

Rezolúcie OSN odporúčajú redukovať počet exoným podľa skutočného používania, nakoľko ich význam sa hlavne v medzinárodnom používaní stráca, a uprednostniť používanie oficiálnych názvov (endoným). Pri používaní exoným sa odporúča pri prvom výskyte v texte uviesť oficiálny názov spolu s vžitým názvom v zátvorke. Ďalej v texte sa potom použijú obe podoby alebo sa vyberie iba jedna podoba, ktorú je vhodné v celom texte dodržať.

Pavel Forgáč

Kredenc - som rád, že sa celá séria páčila. Veru sú to nenápadné kopce ale ukrývajú veľmi pekné zákutia.

Cintorín som bližšie neskúmal ale môže byť.

Vlado - vďaka za zaujímavý odkaz.

Martin knor

Na pocest tejto trilogie som sa bol prejst do Madarska. Asi 2 metre :-D.

Na Magas Hegy som bol s Marianom v zime. A sli sme tam krajom zjazdovky, po ktorej premavala rolba. Snehu tam bolo dost.

V Madarsku som vela tur nespravil. Boli vsak na atraktivnych miestach. A za atrakciami sa tam vyberiem aj v buducnosti, no vseobecne spoznavanie krajiny nasich juznych susedov ma zatial nelaka.

Inac, v lete som sa dlhsie bavil pred krcmou so sympatickym panom. Rozpraval ze ma porsche, kone a zarabat chodi do Francuzska. Normalne som cakal, kedy pride ten moment, ze ma poziada o par eur na pivo. Schuti som sa zasmial.

Jozok

Ten cintorín "vyzerajúci ako vojenský" je židovská časť mestského cintorína.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma