Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prechádzka okolo kaldery Poľany

Diskusná téma K článku: Prechádzka okolo kaldery Poľany

Jedinečná sopečná morfológia Poľany síce neumožňuje urobiť klasickú hrebeňovku, ale dá sa tu prejsť pekný okruh okolo kaldery (krátera sopky). Zo všetkých slovenských sopečných pohorí sa tu kráter zachoval v najviac prirodzenej podobe. Nestihli ho rozrušiť tektonické pohyby a erózia ako napríklad pri Štiavnickom stratovulkáne.

Martin knor

Jeej, to niekto tou zelenou do Zolnej chodi? Siel som po nej tento mesiac.

Za Ocovou som siel minulu jar po znacke (Ty si siel akoby oklukou), ale v terene tam ziaden chodnik nie je.

Na jesen som schadzal kamsi k Dubravam a siel som cez poriadne velke stado jalovic. Volne okolo behalo asi 10 psov, ale boli zvacsa priatelske.

Daulagiri

Parádna trasa aj opis zážitkov z veľmi zaujímavého a krásneho pohoria, ktoré patrí k mojim najobľúbenejším. Hlavne tie lúky pod Veprom a na Šajbianskej Bukovine - bol som tam už viackrát. Ale tiež som zatiaľ nikdy nemal čas odbehnúť si na Veporské skalky. Tiež ich mám dlho vyhliadnuté a chcem ich dôkladne preskúmať :-)
Medveďa som tu takisto nestretol hoci sa pohybujem takmer vždy sám a často potichu.
Inak aj ja mám v pláne okruh okolo kaldery, ale kratšiu verziu, možno z Očovej do Hrochoti. To čo dávaš ty v krátkych novembrových dňoch je pre mňa iná liga :o)

Pavel Forgáč

matobee - tak sú to v podstate tvoje domáce končiny :). Tiež som už o túre okolo Poľany počul. Je to dosť logická túra v tomto pohorí. Som rád, že sa článok páčil :).

To márne hľadanie vecí na túre je taká klasika. Tiež som už koľkokrát márne hľadal rôzne veci :). Ale aspoň sú nato úsmevné spomienky.

Peter61 - ja nikdy nebudem po lese hulákať a robiť randál. To medvedie riziko beriem na seba a ak ma nejaký niekedy napadne vôbec mu to nebudem zazlievať. Je to normálne riziko ako pri každej činnosti. Úprimne ja sa viac bojím v noci prejsť krížom cez mesto ako krížom cez les kde sú medvede. Ľudia sú oveľa väčšie svine ako všetky medvede dokopy :).

Peter61

Pavel, je asi zhoda okolností,že včas ušli a nevidel si ich.
V každom prípade : v medveďom teritóriu je riziko pohybovať sa potichu v neprehľadnom teréne. Viď útok na fotografov, čo spomínaš v článku.

Matobee

Pavel zas raz fajný článok. Tento nápad je relatívne známy a poznám dosť ľudí čo si to prešli. Samozrejme ty si prihodil ešte poriadnu dávku po Podpoľaní naviac. Poznám celú trasu čo si išiel. Do okolia Šajby (Strelník) chodievam minimálne raz ročne aj na huby a kedysi sme sa tam chodievali aj kúpať do miestneho bazéna s poriadne sviežou vodou. Na Hrochoti som toho tiež zažil slušne. Hehe.
Pekne si to vystihol s časťou od Hájneho Grúňa po Vepor. Mám rád tieto pokojné končiny. Na lúkach pod Veprom veľmi rád sedávam a oddychujem. V rámci jednej túry sme tam strávili dosť dlhý čas, lebo kamoš sa bol prejsť na Veporských skalkách a stratil niekde nožík, tak sme ho asi polhodinku ešte neúspešne hľadali.
Ďalším obľúbeným miestom je malebná Šajbianska Bukovina, ktorú vidím z domu.

Pavel Forgáč

Tomka - tie skalky poznám. Ešte som ich pozeral aj v mape pred túrou, len kvôli krátkym dňom nebolo dosť času aj nato. A nechcel som ich iba tak preletieť, takže som si ich nechal nabudúce.

Peter61 - len neviem čím to je. Chodím sám potichu aj v zlom počasí často a aj tak na tie medvede nenarazím. Už fakt začínam veriť, že mám v sebe prírodný repelent.

Janabilesova - pastier bol dosť ďaleko nejakých 200-300 m.

Tomáš - pamätám si keď si odtiaľ ukazoval fotky na kamienke. Niekedy tam zájdem :).

ade.e - každý máme nejaké biele miesta na mape. Ale aspoň máme stále čo objavovať. Aj kvašna voda je fajn, ale čačinska a zablatska kyselka sú u mňa top :D.

Ade.e

Fajn pochodzka Polanou. Aj ked som niektorymi usekmi tvojej trasy siel, na samotnom vrchole, ani v jeho okoli, ci na Hrbe, som este nebol. Co je dost velka skvrna na turistickej a tulackej cti. Ale samozrejme, je v Top Wish liste, kde za prihodnych okolnisti urcite pojdem. A hadam aj tohto roka.

Je super, ze Chata pod Hrbom opatovne sluzi turistom, v tej by som nemal problem prespat, hoc mam podobny postoj k chatam ako ty.

Rovmsko mi chutila ta Cacinska kyselka, ale pre mna top su tie z Vychodu. :)

Tomas Vohlarik

Pali super trasa aj clanok. som rad, ze si sa po cestach zasa rozpisal. ako pise Danka, kazdy kto ide na Vepor od Hajneho gruna, by nemal vynechat Veporske skalky. su kratuckou zachadzkou zo znacky, ale oplati sa.

Janabilesova

Krásny článok,ďakujem.tieto končiny ešte nepoznám,ale snáď sa raz zadarí...asi by som pri tých psoch požiadala pastiera,nech si psy zavolá k sebe,ak by to presiahlo zdravú mieru.Pri neznámych osoch si človek nikdy nie je istý,ako zareagujú...zaujímalo by ma,čo sa píše na tabuliach.v tejto lokalite je rešpekt pred medveďmi namieste.

Peter61

Pavel, k tým nemedveďom gratulujem. Tak to má byť.
A neboj sa, oni mali šťastie, videli Ťa.

Tomka

Pali dobrá štreka!:)
Ja mám rada Poľanu a hlavne Podpoľanie. Chodíme tam dosť často po značkách, či mimo značiek, sami dvaja, v skupinke, aj organizovane.
Mám ju pekne pochodenú, ale z nejakého divného dôvodu mi chýba úsek medzi Katruškou a sedlom Krížne. No, ale aspoň mám ešte kde ísť.
Inak, bol si iba pár metrov od Veporských skaliek. Z tej lúky pod Veprom stačí zájsť pár metrov doľava a máš výhľad na úžasne dielo prírody. Skalky boli dosť zarastené, ale pred pár rokmi ich zbavili náletových drevín a teraz je na ne krásny výhľad.

Pavel Forgáč

baranček - ja tu na medvede nemám šťastie. Nestretol som ani raz na Poľane.

Svatopluk - som rád, že som ti oživil spomienky :).

Svatopluk Štěpánek

Pavel, Ty si ma vrátil v čase, do roku 1978, kedy som do týchto krajov prvý krát zavítal. A drží ma to tu stále.

Baranček

Aj moje nožičky to všetko prešli,ale skoro vždy som aj medvedíka videl v tejto pustatine,našťastie to nikdy nebola medvedica s mladými

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov