Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pani hora Flochová – sedem tipov na túru do slovenskej tajgy

Diskusná téma K článku: Pani hora Flochová – sedem tipov na túru do slovenskej tajgy

Vybrali sme sedem tipov na túry na Flochovú, ktoré vás prevedú tunajším lesom pripomínajúcim severskú tajgu. Flochová je najvyššia hora Kremnických vrchov neďaleko Banskej Bystrice. Patrila k našim najväčším vulkánom, dnes je na vrchole dvojkilometrová plošina. Málo priepustné sopečné podložie zadržiava dostatok vody, čo vytvorilo živnú pôdu pre rôzne machy a netypické dreviny. Vyskytuje sa tu aj chránený hlucháň hôrny.

Tomas Vohlarik

Danka super napisane. na Flochovu som siel pred tromi rokmi na jesen od Bartosky cez sedlo Sturec a naspat okolo prepadlisk. ta cervena je dobra hupacka a krasna divocina, stretol som presne 0 ludi. pred sedlom Flochovej ma vylakalo stado statnych jelenov, preskakujucich cez cucoriedky. ta zimna fotka od Mata ma laka prejst si to teraz na snezniciach :-)

Jelenciak

Ja som kedysi na Fľochovej skúmal hrubé vrstvy z uhoľnatelého dreva (bolo vidno tam, kde sa zarezala cesta do svahu) a vyvodil som z toho záver, že sa tam pálilo drevené uhlie..na potreby baní a tak podobne.Fantázia pracovala..

Baranček

Pani horu vidím aj z pred domu.Navštevujem ju raz do roka v lete a vždycky mám obavu,že tu stretnem medvedicu s mladými na čučoriedkách

Zivan

Danka, ďakujem za pekný článok. Bol som tam, čo sa pamätám trikrát. Naposledy vlani v júni počas prechodu Cesty hrdinov SNP. Flochová je skutočne jedinečná, pravý klenot našej prírody.

DoxaD

Danka, krásne spracovaný článok, fotky nádherné, vyzerá to čarovne a už mám tip do nášho nekonečného zoznamu, čo stojí zato spoznať.

Ade.e

Na Flochovej som bol pri prvej navsteve Kremnickych, pocas dvojdnovky, z M.Sturca a velmi sa mi tam pacilo. Jednoznacne krajsie miesto ako lunapark na Skalke a to este tam nebola ferrata.
Ta fotka s hluchanom je vynimocna. Rovnako aj fotka s viaduktom je pekna.

Babima

Potešil ma článok i fotky. Sama som vyrastala pri čremošnianskej stanici od r.55 V tej dobe sme každý rok chodievali na čučoriedky hore na Flochovú okolo Bartošky. Vstávali sme okolo štvrtej, ale nazad sme sa vracali s plnými vedrami na chrbte a mávali celú zimu zavarenú šťavu i celé čučoriedky a lekvár.Vtedy ešte nebola Flochová zarastená jarabinami len čučuriedím do pol pása a celý Turiec sme mali ako na dlani. Na staré kolená som si tam ešte raz vyliezla v r.2009, ale veľký požitok som už z toho nemala. Návrat cez Čiernu vodu je pekný. Doporučujem.

Samkoh

na smerovníkovom vrchole Flochovej som nebol, v Svrčníckom sedle 2x, oba razy dosť vyčerpávajúco po červenej. Je tam pekne, len ten terén od Malého Šturca...
A faktická poznámka: úsek s. Malý Šturec-Svrčnícke sedlo-Kordícke sedlo spadá ešte do 3. dielu odkazovaného seriálu o prechode cesty SNP, nie 4.-tého, ktorý začína až Kordíckym sedlom smer Fačkovské s.

Cyro

...no ale už tam naozaj musím ísť

Matobee

Tomka vystihla si to, že táto hora si zaslúži aj samostatný článok. Je to jeden z kúskov divočiny u nás. Podobne som si prešiel všetky tieto trasy a na Flochovej som bol zo 5 krát. Veru trasa z Čiernej vody je veľmi zaujímavá a mne sa najviac páči ako som spomínal aj v tvojom výber túr z Kremnických vrchov. Páčilo ma to aj na juh cez Handel k horárni Štrich je tiež slušná divočinka. Smerom k Malému Šturcu na Svrčinníku je skutočne poriadne čučoriedkovisko. Také plody a úrodu ako bola tam som málo kde videl. Určite by bola zaujímavá aj západná strana cez Javorovú studňu. Možno raz.
Akurát rozmýšľam či som tam už niekedy aj niekoho stretol, ale zdá sa mi, že nie. Medvedie stopy sú jednoznačne v presile.

Tomáš Volhárik no bolo by to určite zaujímavé v týchto masách snehu. Najmä zo severu by to bol určite masaker. Ak pôjdeš, potom napíš či si došiel. Hehe. :-)

Maťov Baniariho zážitok s hlucháňom priamo tu na Flochovej, to je pre mňa sen.

Gusto

Paráda.
Otázka na Maťa Baniariho - ten kohút ťa vtedy nevyplieskal ? :))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov