Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pani hora Flochová – sedem tipov na túru do slovenskej tajgy

Diskusná téma K článku: Pani hora Flochová – sedem tipov na túru do slovenskej tajgy

Vybrali sme sedem tipov na túry na Flochovú, ktoré vás prevedú tunajším lesom pripomínajúcim severskú tajgu. Flochová je najvyššia hora Kremnických vrchov neďaleko Banskej Bystrice. Patrila k našim najväčším vulkánom, dnes je na vrchole dvojkilometrová plošina. Málo priepustné sopečné podložie zadržiava dostatok vody, čo vytvorilo živnú pôdu pre rôzne machy a netypické dreviny. Vyskytuje sa tu aj chránený hlucháň hôrny.

Cmirko

Takto pred rokom z Turčeka. Množstvo snehu, od Štrichu panenský

Martin knor

Na Flochovej som bol zatial 3.5 krat. To .5 pisem preto, lebo som bol maly a moc si to nepamatam. Tatko nas vzal na ruju. Tulali sme sa okolo vrchola v noci a po case otec zistil, ze chodime do kruhu. Tak zobral prvu dolinu a zbehli sme kamsi na cestu medzi Hornu Stubnu a Turcek, zatial co otec mal auto zrejme kdesi okolo tej Ciernej vody. Ulozil decka do travy a siel stopovat, aby sa dostal k autu. My sme samozrejme zaspali. Ked nas tatko zobudil, pomaly svitalo.

Na rozdiel od minulosti (-50 rokov) v sucasnosti su hory plne ludi. Ked som bol na Flochovej poslednu jesen, prave tam organizoval klub z Bystrice vystup (po trase Sturec - Flochova - Istvanka - Harmanec jaskyna). Stretol som ich dokonca 2x. Raz na Flochovej a raz pod jaskynou :-) .

Gusto

Zaujímalo by ma, či má taký tokajúci hlucháň aspoň základný pud sebazáchovy. Či by odletel, ak by bol na chodníku vlk, alebo rys.

Jantaara

Bola som tam len raz, ale uz na ten 1 raz ma Flochova ocarila. Urcite este pojdem.

Pavel Forgáč

Na Flochovej som bol v podstate iba raz aj keď v sedle pod Flochovou som bol veľakrát. A aj tá jedna túra bola pamätná. V kordíkoch žiadny sneh a na hrebeni 60 cm. Akurát prišiel odmäk a pršalo. Do Kordíkov som prišiel až po tme celý mokrý a unavený ako pes. A potom ešte ísť autom v hmle kde bolo vidieť tak na meter. Nuž zážitok. Ale ten les je tam krásny a hlavne tie mega čučoriedky. Väčšie som nikde nevidel. Jeden pekný výhľad je ukrytý na Svrčinníku pár metrov od červenej značky. Vidieť Krížnu, Harmaneckú dolinu, Panský diel. Mal by som sa tam ísť zase niekedy pozrieť, keď zmizne sneh. Vďaka za článok :).

FunTTomas

Flochová je vďačná počas zimy na bežkách, lebo tam nevedú upravené trate. Vyhnete sa tak masám bežkárov zo Skalky. Pred coroérou na Handli človek nestretol ani živú dušu, no dnes aj po vrcholovej planine sa premávajú skialpinisti, ktorí objavili inak zabudnutý kút kremnického hrebeňa. Zjazd z Flochovej cez zrub Jegorovka do Hornej Štubne patrí k bežkárskym chuťovkám. Len škoda, že v H. Štubni už nestoja zrýchlené vlaky medzi Vrútkami a BB.

Tomka

Jój, taký ohlas som nečakala!
A to som váhala, či ho vôbec uverejniť.:)
Ďakujem všetkým za ohlasy, ale patria viac Flochovej ako mne.
Martin, toho tetrova ti tiež závidím.
Aj ďalší autori by mohli takto nejako opísať kopec, vrch, štít, ktorý im nejakým spôsobom učaroval.

Daulagiri

Veľmi zaujímavý článok venovaný jednému vrchu, ale neobyčajnému vrchu.
Myslím že táto hora ešte stále patrí k málo známym a navštevovaným aj preto že odtiaľ nieje výhľad. Ale nie zovšadiaľ musia byť výhľady, preto mám rád aj Poľanu. Ten les tam je divoký, strašidelný (hlavne podvečer čo som zažil) a čarovný. Nikdy som tam nikoho nestretol.
Keď pozerám na mapu, tak som už vlastne prešiel všetkými trasami, ani neviem ako sa to stalo :-)
Prvýkrát v 2006, som nemal žiadne info, o to viac ma ten medvedí les zaujal.
Potom v 2008 v zime zelenou od Čiernej vody. Keď som vyšiel na plošinu, stratil som značky a blúdil tam 1,5 hodinu. Treba si dať na to pozor, aj keď teraz sú už GPS v mobile.
Tretíkrát som tam bol v 2022 a stretol som toho tetrova. To bol zážitok, nevyplieskal ma, ale nebol som od toho ďaleko :o) útočil do mňa, tak som potom utiekol preč.

Tento vrch je odľahlý zo strašidelným lesom a bez výhľadu a práve preto má zvláštne genius loci. Určite ešte prídem...

Gusto

Paráda.
Otázka na Maťa Baniariho - ten kohút ťa vtedy nevyplieskal ? :))

Matobee

Tomka vystihla si to, že táto hora si zaslúži aj samostatný článok. Je to jeden z kúskov divočiny u nás. Podobne som si prešiel všetky tieto trasy a na Flochovej som bol zo 5 krát. Veru trasa z Čiernej vody je veľmi zaujímavá a mne sa najviac páči ako som spomínal aj v tvojom výber túr z Kremnických vrchov. Páčilo ma to aj na juh cez Handel k horárni Štrich je tiež slušná divočinka. Smerom k Malému Šturcu na Svrčinníku je skutočne poriadne čučoriedkovisko. Také plody a úrodu ako bola tam som málo kde videl. Určite by bola zaujímavá aj západná strana cez Javorovú studňu. Možno raz.
Akurát rozmýšľam či som tam už niekedy aj niekoho stretol, ale zdá sa mi, že nie. Medvedie stopy sú jednoznačne v presile.

Tomáš Volhárik no bolo by to určite zaujímavé v týchto masách snehu. Najmä zo severu by to bol určite masaker. Ak pôjdeš, potom napíš či si došiel. Hehe. :-)

Maťov Baniariho zážitok s hlucháňom priamo tu na Flochovej, to je pre mňa sen.

Cyro

...no ale už tam naozaj musím ísť

Samkoh

na smerovníkovom vrchole Flochovej som nebol, v Svrčníckom sedle 2x, oba razy dosť vyčerpávajúco po červenej. Je tam pekne, len ten terén od Malého Šturca...
A faktická poznámka: úsek s. Malý Šturec-Svrčnícke sedlo-Kordícke sedlo spadá ešte do 3. dielu odkazovaného seriálu o prechode cesty SNP, nie 4.-tého, ktorý začína až Kordíckym sedlom smer Fačkovské s.

Babima

Potešil ma článok i fotky. Sama som vyrastala pri čremošnianskej stanici od r.55 V tej dobe sme každý rok chodievali na čučoriedky hore na Flochovú okolo Bartošky. Vstávali sme okolo štvrtej, ale nazad sme sa vracali s plnými vedrami na chrbte a mávali celú zimu zavarenú šťavu i celé čučoriedky a lekvár.Vtedy ešte nebola Flochová zarastená jarabinami len čučuriedím do pol pása a celý Turiec sme mali ako na dlani. Na staré kolená som si tam ešte raz vyliezla v r.2009, ale veľký požitok som už z toho nemala. Návrat cez Čiernu vodu je pekný. Doporučujem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma