Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Strach a hnus na Ceste Márie Széchy

Matobee

Tomka neni zač. Vystríhať ďalších nedomácich, aj to je jeden z dôvodov prečo som napísal tento článok.
Ešte si nebola v týchto končinách okolo Polomu ?

Brzi no vyzerá, že nič. Niveau stable. :-)

Gusto ešte raz dík za tip.

Gusto

Maťo, knihy od Ladislava Ziburu odporúčam tebe, aj ostatným, ktorí ich nečítali. Tak dobre som sa nepobavil hádam pri žiadnych iných cestopisoch.

Jeho knihy sú len minimálne o pamiatkach a o prírodných krásach. Sú najmä o ľudoch, ktorých stretol.

Brzi

Vidím že sa nič nezmenilo.
Šiel som tadiaľ v júli 2020 na bajku - Kraskovo, Tisovec, Tŕstie a červenou naspäť na Kraskovo. Družstvo boli riadne nervy. Čakal som pred družstvom v strese či sú všetky psy na reťaziach. Mal som šťastie, boli. Ale obavy či sa niektorý neodtrhne boli celý čas.

Tomka

Martin ďakujem. Tento rok mám v pláne aj Tŕstie a tak aspoň viem, kadiaľ nie.
Gustovi ďakujem za radu. Tiež mám des z veľkých psov - dvakrát ma už ohrozovali vlčiaci. Boli to veľmi nepríjemné zážitky.

Matobee

Gusto no dík za dobré rady. Určite si ma povzbudil k zakúpeniu. Toho českého svetobežníka nepoznám, ale isto toho zažil ajajááj tak vie čo piše. Myslím, že si ten "pepŕak" skôr či neskôr zaobstarám.

Heňo no vy ste lepšie obišli. V partii je to o inom samozrejme.
Na nejakom podnete na KST nie je nič zlé. Ja zas málo keby chodím na tie isté miesta, tak neviem, kedy sa tu zas vyskytnem. Čiže ešte som sa nesťažoval zatiaľ. Ale pre dobro iných, nie zlý nápad.

Maťo no veru, bol to turisticky nešťastný deň. Zažil si si aj ty svoje, napr. pri Brdárke, čo si spomínam z článkov.
Tiež chodievam opatrne okolo spomínaných objektov. Keď vidím na mape nejaký podozrivý objekt, ku ktorému sa blížim, hneď "zapínam na režim - zostrené zmysli". Hehe.

Daulagiri

Tak to bola fakt na prd turistika a deň :-)
No tiež mám zo psov v horách veľký rešpekt a trochu strach. Keď idem okolo salašov, družstiev, hospodárstiev apod. buď ich obchádzam alebo idem veľmi opatrne s otvorenými očami pripravený na všetko. Zažil som v minulosti pár nepríjemných stretov, našťastie pes ma pohrýzol len raz a nebolo to nič vážne.
Nemám príliš rád voľne pustené psy, hlavne veľké, oproti menším zvyknem aj vyštartovať, ale na väčšie si úplne netrúfam.

No úsmevná príhoda takto od monitora počítača :-)

Ade.e

Tiez sme s partakmi prechadzali tym druzstvom a bol problem. No nastastie nie taky ako mal Mato. Kamos sa sice zhacil, ze obide, ale nakoniec sme sli a aj tusim pribehli nejake mensie psiska, ale presli sme. Alebo sa mozno vynoril aj nejaky chlapik. Uz si presne nepamatam. Velky pes bol nastastie priviazany. Ale ta znacka cez druzstvo je uplne o nicom. Malo by sa to riesit.
Asi by bolo fajn, keby sa koordinovane napisal protesttny email na miestne KST.

Gusto

Matobee - nemusíš mať medvedí sprej. Stačí "peprák" za pár eur. Ver tomu, že ich to nenaserie ešte viac. Už malá dávka pepráku je pre psa s jeho veľmi citlivým čuchom hotová bomba.
A na veľkého psa veľkú dávku.

Inak neviem, kto z vás číta cestopisy od českého svetobežníka Ladislava Ziburu. On mal tých stretnutí s ovčiarskymi psami v Turecku a na Kaukaze požehnane. A vždy mal peprák v hrsti pre prípad najväčšej núdze.

Matobee

Katarína obe trasy čo spomínaš som išiel. Ten mohutný buk je parádny, aj ja som si ho fotil.
Z Hačavy sa mi to páčilo. Akurát počasie nebolo najkrajšie. Taká bezsnehová, hlmistá zima. Ale lúky v lokalite Petríkovo musia byť v takom máji alebo októbri v peknom počasí nádherné. Tou trasou by som sa rozhodne niekedy vybral.
Z Rim. Píly je to ako píše Sväťo nič extra. Akurát taký strácajúci sa chodník, že ho treba hladať v hustom listnatom lese. Ale zas nie je veľmi kde poblúdiť, stačí ísť kolko dole (hore). Akurát by si mohla netrafiť potešenie vidieť spomínanú osadu. Ja som to šťastie mal, ale zas bolo to fajn. Pozdravili sme sa a prešiel som bez ujmi. Psíky tam pobehovali len také menšie.
V spodnej časti sú aj lúky s vyhľadom na Hradovú a protiľahlé vrchy.

Peter.m mám to podobne. Aj ja som zažil aj situácie, že mal majiteľ na háku. Raz na Hriňovských lazoch. To som bol aj s dvoma kamarátkami a vybehli na nás dva dobermani. Majitel niečo robil asi 20 metrov od nás, ale keď som na neho zakričal, skryl sa do maštale alebo bol hluchý.

Pavel ty musíš mať ešte viac zážitkov veru. V Čechách ti verím, že je to lepšie. Tam má turistika väčšie "slovo" ako u nás. A aj zmýšľanie väčšej časti obyvateľstva je určite viac proturistické ako u nás.
Nad sprejom už dlho špekulujem, ale je vo mne taká obava, či to to nenaserie psi ešte viac. Ale verím ti, z tvojich skúseností. Myslím, ze skôr či neskôr si ho zaobstarám len sa mi dáko nechce do toho investovať.

Pavel Forgáč

Cez túto farmu som išiel v roku 2020. Tiež som tam pár minút stál a pozeral, či naozaj ide značka tadiaľto. Potom som nabral odvahu a prešiel pomedzi tie psiská. Toto je oveľa väčší problém ako napr. medvede, na ktoré sa robí doslova hon na čarodejnice. Incidentov so psami mám veľa. Na balkáne som sa však naučil, že najlepšia obrana je útok a keď po mne vyštartuje nejaký pes vyštartujem ja jemu oproti a začnem po ňom kričať. Vždy sa zatiaľ zľakli a utiekli. A pre istotu beriem odistený medvedí sprej do ruky pri psoch. Im stačí dať malú dávku spreja a sú KO. Odskúšane :).

Inak v Česku tiež často vedú značky cez areál družstva a je mi záhadou prečo tam nie je nikdy žiadny pes a s prechodom som problém nemal ani raz. Dokonca sú tam voľne otvorené maštale. Asi sa u našich českých bratov menej kradne.

Peter.m

A ešte skús poslať podnet na zmenu trasy na email KST a trvať na zmene trasy, toto je fakt životu nebezpečné. Ja im budem tiež písať o iné veci.

Peter.m

Mojím najväčším strachom na odľahlých trasách sú psi. Na Rudnej magistrále 3 incidenty za 4 dni. Družstvo, lazy a pastierska chata. Najhoršie na tom, že ich majitelia to majú totálne na háku...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov