Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ivan Bajo – O ceproch a horolezcoch

Diskusná téma K článku: Ivan Bajo – O ceproch a horolezcoch

Okrem kamzíka vrchovského, svišťa vrchovského, hraboša tatranského, orla skalného, medveďa hnedého, žiabronôžky arktickej a iných chránených tatranských tvorov žije v oblasti Vysokých Tatier aj osobitný druh milých, prítulných, všežravých cicavcov - sú to horolezci tatranskí a osobitný druh odpudzujúcich, nemilých netvorov ceprov obyčajných malomeštiackych. O nich sa mi žiada prehovoriť, opierajúc sa o vlastné pozorovania i ústne podania starých horských vlkov.

Matobee

Pekné spestrenie vianočného obdobia tieto čítané poviedky. Skvelý nápad Soňa. Spríjemnila si určite nielen mne tento čas. :-)

Položím možno takú hlúpu otázku ? Slovo ceper aj niečo znamená, nejaký predmet ako napríklad cep ?

Lubo

Slovo ceper poznam len z Bajovej definicie, ktora je prave v tomto pribehu.

Peter61

v rámci Linného binomickej nomenklatúry je to Ceper obyčajný (Linnaeus, 1758).
Poddruh dodal doc.Dr.Ivan Bajo, CSc., majster športu.

Matobee

Ján Halaša to vyzerá rozumne. Ďakujem za vysvetlenie. :-)

T.D.D.

ceper (nie: cepr). Dawniej Podhalanie nazywali ceprami tylko robotników (kolejowych, drogowych, kamieniarskich itd.) przybyłych z nizin, a nie "gości". Obecnie wielu Podhalan używa tego określenia dla wszystkich przybyszów z nizin i często z zabarwieniem lekceważącym, ale jeszcze w pierwszych latach po II wojnie świat. większość Podhalan używała słowa ceper w pierwotnym znaczeniu.

Natomiast wśród przybyszów z nizin, wśród bardziej doświadczonych tatrz. turystów i taterników, już w latach międzywoj. ceprem nazywano osobę chodzącą w góry na wycieczki bez znajomości zasad turystyki, nieudolnie, w nieodpowiednim ubiorze i obuwiu, niewłaściwie zachowującą się itp. W ostatnich latach dziennikarze i in. osoby nie orientujące się w gwarze podh. rozpowszechniły używanie słowa ceper w znaczeniu: niegóral (tzn. nie rodowity Podhalanin).

Etymologia wyrazu ceper nie jest znana. Najbardziej prawdopodobne z kilku przypuszczeń jest to, że wyraz ten wywodzi się ze słowa saper. Wyprowadzanie wyrazu ceper od jakiegoś rzekomego inżyniera o nazwisku Ceper, pracującego przy budowie kolei do Zakopanego, jest wymyśloną bajką, gdyż takiego inżyniera nie było, a ponadto wyraz ceper był znany na Podhalu zanim tę kolej budowano.

Daulagiri

Pobavil som sa pri tejto poviedke veľmi dobre haha. A slovo súceprie je pecka :-)

Ja som význam slova ceper vždy chápal ako hanlivý výraz pre neskúsených ľudí z nížin s dobrým vybavením, ktorých bolo v horách vždy treba zachraňovať.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov