Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Cesta hrdinov SNP: Telgárt – Košice

Diskusná téma K článku: Cesta hrdinov SNP: Telgárt – Košice

Ubehli takmer dva roky, odkedy sme v októbri zišli do Telgártu a po troch dňoch dažďa a hmly sme sa vynorili v civilizácii. Na tú dobu sme sa s najznámejšou slovenskou magistrálou - Cestou hrdinov SNP, rozlúčili, ale úplne sme sa neflákali. Andy a ja sme stihli druhých potomkov (s manželkami samozrejme, nie spolu), s Marekom sme si zas odbehli / odkráčali zo Strečna do Zuberca a na jeseň Trnavskú stovku. Do toho prišla nová realita lockdownov, karantén, otvárania a zatvárania... No jednoducho - od jari sme počítali dni, kedy sa v plnej zostave vrátime späť na červenú značku.

Tomas D

@Martin

ale veru hej, teraz posledny usek KE-Devin sa slo nocakom z BA a bolo to fajn, aj ine useky sa dali vyrazit skoro rano len od NT to bolo horsie.

Apropo ten spanok, vo vychodnej casti je podla mna tych utulni zbytocne vela (Volovske), v casti od KE po Duklu je zas kvantum altankov. Na zapade a v Strazovskych to velmi chybalo..

Tu su nase noclahy SNPcky. Bolo to tak asi viac vnutri ako vonku , ale ked sme spali vonku tak len v spacaku (sme lenivy nosit stan :D )

  • Male Karpaty - Salas za Bielym Krizom - pod hviezdami (altanok ako na opekanie so spacakom neodporucam)
  • MK - Amonova Luka - podhviezdami, altanok
  • Dobra voda (penzion)
  • Stara Myjava (penzion)
  • Drietoma (rob.ubytovna)
  • Zliechov - spacak na ihirsku pri skole v prirode
  • Fack.sedlo (horska chata)
  • Sklenne (penzion)
  • Utulna cabanka (vnutri spacak)
  • kralova Studna (spacak vonku pri chate)
  • Utulna Durkova (vnutri spacak)
  • Certovica (penzion)
  • Andrejcova (vnutri spacak)
  • Telgart (penzion)
  • volovec (spacak vonku pri chate)
  • Stos (penzion)
  • Jahodna (penzion)
  • Radatice (na futb stadione vonku/satna so spacakom)
  • chata Cergov (vonku pred chatou so spacakom)
  • Zborov (penzion)
  • Kapisova (chata)
Martin knor

Zda sa, ze klasicky so stanom v batohu sa tu uz netula nik. Sama utulna, mobilom sa da objednat pizza do sedla ... doba sa zmenila.

Ked som bol mladsi, presuval som sa po domovine nocnymi vlakmi. Nad tym ste nerozmyslali? Clovek rano vystupi z vlaku +- vyspaty a rovno moze slapat.

Tomas D

@matobee , @Pavel Forgáč

Chalani, dakujem za pekne slova ;) Volovske boli pre mna cast na ktoru som sa specialne tesil, mozno aj tym ze som mal od SNPcky dlhsiu pauzu, ale hlavne mi to prisla trochu divocina. Ta frekvencia SNPckarov ma prekvapila (ale vsetci boli mili). Samotne Volovske ma vsak nesklamali, napriek tomu ze su tam rozsiahle holoruby to bola velmi pekna cast magistraly a uzili sme si to. Ako pisete, zostava len dufat, ze to zarastie. Zaroven mi je luto, ze som nestihol tieto casti predtym, ci uz ide o Volovske vrchy alebo Certovicu (aj ked v druhom pripade by som musel zacat turistikovat privelmi skoro;)

Co sa tyka tej preplnenosti, aj my sme samozrejme najviac ludi stretli na vychode z KE na Duklu co sme isli minule leto (clanok v priprave). Tusim od Svidniku po Kapisovu sme stretli 3 velke partie :D tento rok sme planovali zacat Cesku Stezku v CR, ale ked vidim tu propagaciu na nete, tiez sa bojim ci to nebude masovka a tak mozno siahneme po Rudnej alebo nejakej casti E3 v alpach

Matobee

Tomáš ten voňavý, zelený jún v okolí Besníka priam dýcha cez zábery. Na moment som sa tam preniesol a oživil spomienky na mne dobre známe a obľúbené končiny. Svieže 4 °C sú tam júnovou aj augustovou klasikou. Tiež som ako teenager v takých „neletných“ teplotách v lete vyrážal na huby, čučoriedky alebo do tajomnej Martalúzskej. Doteraz so spomínam ako sme 24. augusta vyrážali do spomínaného skalného amfiteátra a o 5. hodine ráno bolo osviežujúcich 7 °C. Skvelé čítanie a krásne zábery.
Poriadny výkon najmä prvý deň. Páčilo sa mi vtipné rozdelenie 50 kilometovej túry na etapy. Ja som toľko nikdy nedal. Maximálne 44 km ale tie etapy prichádzajú aj ku mne akurát o 5 - 7 km skôr. Hehe.
SNP ako taká ma už vonkoncom neláka, kvôli tomu čo aj v texte spomínaš. Niekedy malo to slovo pre mňa priam tajomný význam, keď som sa o nej pred 20 rokmi dozvedel od starších turistov. Samozrejme, že si ju skôr či neskôr prejdem po malých častiach v rámci túr jej okolím. Najmä teda jej krajný východ a západ, kde som ešte nebol.

No musím ti vytknúť mi „uši píliaci“, nesprávne nazvaný ChRRRamosšky viadukt. Bŕŕŕ. Je to Chmarošský, podľa doliny Chmaroška, v ktorej ústí stojí.

Pavel Forgáč

Ach pekne som si zaspomínal na môj prechod cesty SNP v roku 2018. Až sa mi nechce veriť, že je to už tak dávno. Odvtedy som túto trasu nešiel, aj keď som sa párkrát motal v jej okolí. Volovské vrchy sú špecifické. Voľakedy to bola vraj najväčšia divočina na trase a teraz je to najväčšie rúbanisko. Ale už to vyzerá o niečo lepšie ako keď som išiel ja. Tak snáď to postupne opäť zarastie. Osobne som rád, že som trasu stihol ešte pred turistickým boomom, ktorý okolo cesty nastal. Išiel som smerom ako vy Západ - Východ a za celý čas som stretol okolo 30 ľudí. Najviac na trase Košice-Dukla vo Volovských to veľa ľudí vzdalo. Bol to taký dobrý filter. Zaujímavé bolo, že po Košice chodilo aj veľa skupiniek ale za Volovskými už väčšinou jednotlivci. Gálová, útulňa v Uhornianskom sedle, ávia a ani ďalšie objekty ešte neexistovali. Spať sa dalo jedine na Volovci a troch studniach. Ani chata Erika tuším ešte nefungovala. Zlaté časy aspoň pre mňa :). Dnes už bola Ivanka na ceste a na Youtobe je aspoň desať dokumentov z prechodu. Pre mňa už akosi cesta stratila svoje čaro a dnes by som ju už nešiel. Káričkárov som zbežne sledoval tiež. Zaujímavý nápad. A podobné hororové opisy trasy tiež, ale značka bola fajn aj cez legedárnu Pipitku. Inak som si všimol, že aj pri iných trasách to zvyknú ľudia prifarbovať a písať rôzne strašidelné skúsenosti. Potom keď tam človek reálne príde, tak zistí, že je to úplne v pohode.
Vďaka za oživenie spomienok :).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma