Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako umrel les

Diskusná téma K článku: Ako umrel les

Na prvý pohľad to bol pre väčšinu ľudí obyčajný les. No ako to už v prírode býva, čo je výnimočné, je nenápadné. V širokom okolí to bol posledný ostrovček lesa, ktorý mal pôvodnú skladbu. Okrem bukov tu stále rástli javory, jasene, lipy a divé čerešne. Nebol to jednoliaty porast stromov v jednom veku. Miestami bol les mladý, inde rástli stromy stredného veku, no najradšej som mal časť, kde rástli staré stromy.

Martin knor

Ako si volakedy spomenul, u nas sa chrani to co netreba a to co treba sa nechrani. Ked sa u nas hoci dnes odstreli 100 medvedov, o 2-3 roky ich tu bude tolko ako dnes. Ale ked sa vyrube takyto les, tak podobny tu nebude ani o 100 ani o 200 rokov. Mozno uz nikdy. Napriek tomu ludi viac oslovuje ochrana medvedov (druhov) ako lesov (biotopov). Pritom ked sa zachova biotop tak druhy pridu aj same, naopak, darmo budeme druhy chranit ked biotop zanikne.

Matobee

Pavel smutné čítanie o určite krásnom mieste. Živo som si pri tvojom citlivom opise ten už bohužial bývalý les predstavoval.
Myslím, že mnohí tu, nejaké podobné miesta poznáme, prípadne máme svoje obľúbené lokality.
Aj v komentároch vidíme, že spoločnosť čaká ešte veľa práce, kým sa k 200, 300 a viac ročným stromom (alebo celkovo vzácnym lokalitám) začne správať a vážiť si ich ako 100 ročných ľudí.

Maroš Jasík dobrý koment.

Ade.e

Srdcervuci clanok o vyrubanom starom lese, ktory ziadny normalny milovnik lesa a prirody nemoze nechat chladnym.
A tak ani mna.

Napriek tomu vsak nepozname presnu polohu (mozem len hadat, ze to je okolie, kde byva autor a opat len mozem hadat, ze je to okolie NB) a tak tiez nechapem, preco tam nieje spomenuta presna lokalita, kedze je spomenuty presny vinnik toho udajneho barbarstva. Co ma zvadza si mysliet, ze je to len dalsie kopanie do RKC, tak ako bolo v debate pri lanovke na Zobor.

Pride mi tak trochu neseriozne, ze presna lokalita nebola pomenovana, ale vinnik ano.
Tiez nechapem, preco ak autor vedel o vyzname tohto lesa, tak neohlasil to tym spravnym ludom, ktori by ho sli preskumat a mozno by sa predislo jeho zahube. A pritom teraz place nad rozliatym mliekom...

Aby bolo jasne, nechcem utocit na autora, ale pytam sa preto aby sa to vsetko jasne vysvetlilo a pripadne, aby sa vyvodili dosledky, ked uz nie trestnopravne, tak aspon aby sa podobnym barbarskym zasahovom voci prirode predislo.

Ak z predoslej debate si niekto myslel, ze RKC nekritizjem, lebo som jej clenom, rovnako som proti takemuto spravaniu sa (miestnej) RKC a som znechuteny zo znicenia takehoto lesa.

Dufam, ze Palo nas oboznami s presnou lokalitou a nech to niekto setri, ci sa tam stalo nieco nezakonne a ked aj nie, tak aby sa vlastnici lesa, kde je nejaka cast vzacna radsej rozhodli ho chranit a nie znicit. Aby to neostalo len pri komentari...

Martin Cho

Prečo autor nepíše konkrétne a skrýva sa všeobecné povzdychy akí sme všetci hlúpi a nezaslúžime si krajinu, v ktorej žijeme a ani on sám nevie prečo tu ešte je. Konkrétne prosím! Inak nenájdeme vinníkov. A ak sa bojíte, tak nepíšte.

PaliT

Už pár rokov mám rozpísaný článok s názvom Rekviem pre Istragov, v ktorom opisujem svoje opakované návštevy tohto bývalého močiara a vzhľadom na depresívny obsah som sa nikdy nedonútil dopísať ho a zverejniť. Až v poslednom čase sa vzhľadom na privedenie vody z priesakového kanála (a výsadby pôvodných druhov drevín) objavila nádej, že to nebude také márne.
No rabovanie dunajských ramien a kilometre štvorcové plantáží s nepôvodnými topoľmi sú tvrdou ranou našej prírode.

Florián Dekret

Hnusní, zazobaní súkromníci. Chcel by som presne vedieť lokalitu, nech viem aká s.r.o. tam ťažila. Absolútne bezohľadní, mysliaci si, že s listom vlastníctva majú na všetko právo. Verím, že sa toto zmení. Rúbať 309 ročný buk je absolútne barbarstvo, taký strom mal byť ponechaný na dožitie, detto ak to bol ochranný les, na 99,99% mali v predpise len jednotlivý výber, ak to spravili plošnejšie, sú tu o to viac barbari. Dané územie poznám (nie síce presne porast) a gro ochranných lesov, hlavne ak mali popisovanú štruktúru ako v článku, boli fakt miesta na extrémnych stanovištiach, skalných vypuklých svahoch, chudobných pôdach a pod. Poslednom čase ale ochranné lesy, ktoré mali predpis bez zásahu, majú v predpise jednotlivý výber a 100ky a 100ky kubíkov do ťažby, neviem čo sa zmenilo, ale toto niekedy nebývalo. a týka sa to mnohých a mnohých území - napr. NAPANT v 7lvs, hrebeňové extrémne stanovištia, a pod.

Maros Jasík

Podľa teórie lesného inžinierstva a zabehanej praxe je to tak ako píšete. Vzhľadom na opisovaný charakter lesa (vek, stanovište, drevinové zloženie) však silne pochybujem, že do tohto lesa niekedy niečo lesník investoval, azda okrem vyznačenia jeho hraníc. Ak to bo ochranný les a ťažba bola úmyselná tak je niekde chyba. V ochranných lesoch sa uplatňuje nepretržitá obnovná doba, zrozumiteľne povedane vždy by mal na ploche ostať starý les a staré stromy by sa mali ťažiť jednotlivo ci v malých skupinách. Pomohlo by keby sme presne vedeli kde to bolo, vedeli by sme pozrieť či náhodou nebol porušený zákon o lesoch. Nepredpokladám to, ale....A potom je tu iný pohľad....ak sa nejaký les/strom dožil takéhoto veku z rôznych dôvodov zaslúži si úctu a nie plošnú ťažbu. Škoda, že sme nedostali tip na tento les, boli by sme ho iste išli preveriť, ci nespĺňa kritériá pralesa. Aj keď sme základné mapovanie pralesov ukončili v r. 2015, menšie lokality mohli ujsť nasej pozornosti. Každoročne preverujeme niekoľko tipov od verejnosti a aj na ich základe sme našli nové pralesy ci pralesové zvyšky. M. Jasík, PRALES, o.z.

Jan.halasa

Problém je, že na Slovensku sa rúbe všade okrem 5. stupňa a naše zákony moc nechránia ostatné oblasti - napr. národné parky v 3. stupni. Finančný benefit je z pohľadu štátu ľahko kompenzovateľný (Štátne lesy SR majú obrat 220 mil € ročne, zisk okolo 8 mil). Samozrejme do toho vstupujú ešte súkromní vlastníci. A lesný plán asi nie je niečo nemenné, čo sa nedá prehodnotiť. Možno sa treba viac snažiť o preklasifikovanie zachovalých častí lesa do vyšších stupňov ochrany, podobne ako sa to stalo s pralesnými zvyškami.

Neviem, kde bol les popisovaný v článku, ale úplne chápem frustráciu autora. Tiež som to zažil minulý rok v NP Malá Fatra, v lese nad 900mnm, do ktorého som chodil. Pre pár kalamitných stromov tam bola vyrúbaná rozsiahla oblasť (a erózia ako bonus). Alebo lesy pod Stohom a Rozsutcom. V národných parkoch by nemal mať krátkodobý ekonomický zisk prioritu - doplatí na to turizmus a ekologická hodnota celej oblasti.

P1357

Pane neviem v akej oblasti pracujete ale lesníctvo funguje tak , že sa ťaží podľa lesného hospodárskeho plánu , ktorý bol vopred schválený. Existuje aj mimoriadna (kalamitna ťažba). O les.bolo starane,preinvestovane financie a prišiel čas výrubu stromov. Stalo sa to čo bolo účelom lesu- produkovať envirohodnoty a finančné prostriedky na chod štátu a tvorbu nového lesa. Pekný deň prajem

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum