Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistická osmička zimnou Šípskou Fatrou

Diskusná téma K článku: Turistická osmička zimnou Šípskou Fatrou

Šípsku Fatru ako časť Veľkej Fatry ležiacu medzi Malou Fatrou na západe a Chočskými vrchmi na východe som mnohokrát sledoval z ciest a túr po okolí. Jej výrazné vrcholy ako Šíp, Zadný Šíp a Ostrô (Ostré) ma fascinovali. Dlhšie som mal v pláne vyraziť sem na viacdňovku a prejsť ju jedným ťahom za dva či tri dni. Plán mi však viackrát nevyšiel, preto som rozhodol si ju rozdeliť a urobil som dobre.

Tomas Vohlarik

parada Mato, ty tymi clankami dobre rypes. Ostru a Hrdosku skalu mam v hladaciku uz dlho, ale navnadil si ma este viac. spojit to s Keckami a Radicinou a pomotat sa aj dva dni.

PS - v dnesnej casti televikendu som ta nevidel, tak asi nabuduce :-)

Matobee

Tomáš určite vyraz, keď sa bude dať. Je to parádne pohoríčko, kde sa človek nenudí a vidí takmer stále iné, meniace sa pohľady, trochu podobne ako v Tatrách. Žiadna 3 hodinová dolina.
Ja sa ešte niekedy v pokročilej, zelenej jari alebo v lete chystám na Kečky, lebo som tam v zime úplne nedošiel. A túžim tam zažiť aj "zelenú" pohodu.

Hehe no neprezradili kedy to bude. Ale ako sledujem tak po mesiaci cca dávajú reportáže od natočenia.

Matobee

Sväťo hehe. Teším sa s tebou a aj mne sa páči aj česká verzia. :-)

A čo bol si v týchto končinách ? Či sa ani pýtať nemusím. :-)

Matobee

To si ma prekvapil, tipoval som, že si v tejto časti Šípskej Fatry už bol.

Ale zas máš skvelý tip na tohtoročnú sezónu. :-)

Daulagiri

Parádne si si to vymyslel Maťo, v zime som neuvažoval nad návštevou týchto končín. Ale nevyzerá to zle. Tá prvá jednodňovka musela byť ozaj náročná. Tá druhá časť už na pohodu.
Zaujalo ma že opisuješ výhľady z Ostrého ako bezproblémové. Muselo sa to tam zmeniť. Lebo keď som bol na vrchole v roku 2008 tak si spomínam na bezproblémový pohľad smerom na Oravu a Choč. Ale smerom na Malú Fatru som tuším aj olamoval konáre aby som niečo videl. Bolo to zarastené.
Na hrebeni Havrana som sa vyštveral na jedno parádne bralko: hiking.dennikn.sk/…/poloostro…

Nebol som v tejto oblasti asi aj viac než 10 rokov a keďže tam pribudla aj nová zelená cez Hrdoš tak mám vymyslenú 2-dňovú trasu. Uvidím kedy sa zadarí.

Inak tá úvodná fotka k článku je úplne super!

Bazin

Sipska Fatra v zime, super, to som este nebol !

Matobee

Bazin díky. No keď si raz vybehneš v peknom výhľadovom počasí na Ostré určite nebudeš ľutovať. A parádne sú aj iné lokality tejto časti slovenských hôr.

Maťo no ako si si isto všimol rád chodím do každého pohoria v rôznych ročných obdobiach. A zimu máme obaja radi tak ma to sem lákalo ísť aj takto v zime. Kedže mi viac rokov nevyšla dvojdňovka.

Čo sa týka výhľadov z Ostrého boli skutočne skvelé na tých cca 280 ° bolo vidieť a zvyšok hlavne na juh bol zarastený stromami. Neviem ako si to mal ty na jeseň, ale takto v zime je vidieť pekne aj Malú Fatru, Kopu vo Veľkej Fatre. Ako píšeš Orava a Choč sú bezproblémové a na juhovýchod k Nízkym Tatrám a severovýchodnejšej časti Veľkej Fatry som moc nevzhliadal pre silný opar. Ale v dokonalejších podmienkach na výhľady by sa dalo dobre vidieť aj na spomínaný juhovýchod.
Pri plánovaní trasy som kukal aj tvoje zábery v Galérii z hrebeňa Havrana. Páčili sa mi a aj zlákali. Na spomínanom hrebienku je veru tých brál požehnane.

Verím, že niekedy zas vyrazíš pozrieť čo nové a spoznať nepoznané. Ja sa ako som už aj spomínal vydám v nejakom máji, júni na Kečky. Už teraz sa riadne teším. Veľmi sa mi v tomto pohoríčku páčilo. Vládol tu pokoj a neísť na Štefana a nemať šťastie na Televíkend asi ani nikoho nestretnem.

A ďakujem. :-)

Daulagiri

Na tom Ostrom to je možno dajak vyčistené alebo čo, lebo fakt si pamätám že na MF to bolo vtedy len pomedzi konáre. No uvidím keď tam niekedy zájdem, tiež zvažujem asi na jar (máj a pod.).
Na Kečkách som nebol, kvôli nedostatku času, ale veľmi sa mi páčili Dubovské lúky pre množstvo senníkov.
Tiež som v tejto oblasti okrem Podšípu asi nikde nikoho nestretol.

Matobee

Maťo zhodnotíš keď zas raz zájdeš na Ostré. Ako vidno aj z fotiek, nejaký porast tam je, ale od juhozápadu cez sever po juhovýchod sa dá dobre pofotiť. Netreba nikam liezť ani vylamovať.

Dubovské lúky so senníkmi boli ďalším lákadlo sem zájsť. Na tých som bol na Štefana 2021 a bolo tam pár partií, čo ma pozývali na drink. Tak tam nebol vtedy nejaký kľud, ale páčilo sa mi tam. Tie senníky sú parádne.

Zašiel som na Dubovské lúky z RK-Rybárpoľa aj teraz keď som šiel na Havran, lebo som mal dosť času a ten úsek červenej trasy som nepoznal, keďže som pred rokom na ne schádzal severozápadnými svahmi Čebraďa. V tichu mali skvelú atmosféru. Je to čarovné miesto a prejdem sa nimi veľmi rád aj do tretice, v zeleni.

Martin knor

Tiez som siel ten hreben na dvakrat, ale v lete a na jesen, nie v zime. Na zimu je to tam az prilis strme.

Ale mam tam aj zazitky z cias, ked hrebenom neviedla znacka z Komjatnej. Ako student som siel krizom cez tento hreben s plnou polnou. Bola to fuska. Schadzal som asi po terajsej zelenej do Zaskovskeho sedla, to uz bolo v pohode.

Matobee

Martin Knor pekne. Tak to tu poznáš dosť dobre. Ten prechod krížom za študentských čias bol určite zaujímavý. Aj Tomáš T. mi spomínal, že bol v týchto horách ešte v časoch bez značky.
Ja som si to šuchol krížom z Čebraďa na Dubovské lúky dva mesiace touto túrou predtým.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma