Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chcem v Nízkych Tatrách zóny voľného pohybu, hovorí riaditeľ NAPANT-u

Diskusná téma K článku: Chcem v Nízkych Tatrách zóny voľného pohybu, hovorí riaditeľ NAPANT-u

Nový riaditeľ národného parku Nízke Tatry Marek Kuchta hodnotí svojich prvých sto dní vo funkcii. Hovorí, že by chcel zóny voľného pohybu a prírodné kempy vo východnej časti pohoria, no teraz je prioritou zonácia parku. Jej prijatie je podmienkou na presun všetkých štátnych pozemkov pod jeho správu. V rozhovore vysvetľuje, prečo správa nechce povoliť nové cyklotrasy a obhajuje postup strážnej služby.

Bikemartin

Pán riaditeľ mohol vysvetliť, aká vzácna flóra rastie a fauna žije na tých 20 metroch štrku od konca asfaltky po vrchol KH. Lebo bez toho verejnosť berie vyberanie pokút za vjazd bicyklom ako obyčajnú buzeráciu, presne takú istú ako keď príslušníci merajú 50tku v obci 200m od posledného domu, 10m pred tabuľou koniec obce. Tak ako príslušníci musia plniť plán, rovnako to majú aj na ŠOP (viď príloha, rozhovor s Karolom K.).

Či je z Andrejcovej terén zjazdný na Bartkovú, alebo Vápenicu, nad tým sa zamyslí cyklista. Ebiker rieši akurát stav baterky....

A aby som nebol taký negativista, tak ešte moja skúsenosť pamätníka: pred 20 rokmi som šiel prvýkrát na bajku na Kráľovu studňu Zalámanou dolinou. Už niekde v polovici doliny som natrafil na strážcov z NP, ktorí akurát pri ceste osádzali nejakú tabuľu. Hneď ma spovedali, kam idem a že nad hotel nesmiem. Nejako mi dovolili, že do sedla k prameňu nabrať si vodu ešte môžem, ale vyššie božechráň! No a kde sme dnes? Cyklotrasa natiahnutá až hore a tá cesta vyjazdená vojenskými V3S-kami je v rovnakom stave, bez ohľadu na množstvo cyklistov.

Takže verím, že keď o nejakých 10 rokov budem chcieť zobrať syna na najvyšší cyklovrchol na Slovensku, že už bude aj tých posledných 20m legálnych a nebudem si musieť robiť na mieste prieskum, či sa za rohom budovy neskrýva ten legendárny pištoľník.

Daulagiri

A som zvedavý či sa v budúcnosti zrealizujú aj nejaké tie kempy, prípadne zlegálnia aj iné miesta na nocľah mimo hl. hrebeňa.
A ehm v texte k podcastu máte 6 preklepov :-)

Daulagiri

Veľmi fajný a komplexný rozhovor.
Fandím mu a tiež dúfam že bude tento národný park napredovať k lepšiemu.
Čo sa cyklistiky týka, ani som netušil že tam je taký problém s prekročením pár metrov a následným pokutovaním. Ale na bajku som tam ešte nebol. Inak si osobne tiež nemyslím že by musel byť problém pustiť bajkerov po Andrejcovú, lebo ako spomína Lubo pokračovanie oboma smermi je komplikovanejšie. Zo Ždiarskeho sedla na Bartkovú a ani prechod cez Heľpiansky vrch nie sú tak úplne bike friendly terény, alebo sa mýlim? A z Vápenice do Priehyba ani nevravím.

A či v Priehybe chatka alebo zrub, to mi je jedno. Asi to čo bude lacnejšie a ľahšie na zrealizovanie.

Jjano

Hmm, riaditeľ spomínal, že sú tam nejaké zábrany a aj viem, že sa mali robiť. Ale veru som tam bol myslím v októbri a nevšimol som si, že by tam boli (i keď som tam boli kvôli iným veciam, tak mi to mohlo ujsť).

Vymyslené je to naopak (teda aspoň ja som to tak navrhoval, neviem, či sa to potom na OOCR odkleplo), zábradlie nie okolo vrchola, ale ohradenie okolo parkoviska (o ktoré sa bude dať aj zamknúť bajk) a v tom zábradlí budú prechody pre peších, výrazne označené zákazom vstupu s bicyklom a aj s nejakým vysvetlením popri SK aspoň v AJ. Lebo teraz je tam iba taká nenápadná značka "Koniec cyklotrasy" a tú si ani uvedomelý bajker nevšimne :-).

Lubo

Jjano, myslim si to iste. Riaditel NP vytiahol regulaciu pocetnosti.

Mne sa celkovo nepaci pristup, ze zakazujme cyklistom vyuzivat logicke prechody hrebena len preto, ze existuju ludia, ktori nebudu respektovat, ze po hrebeni sa nejazdi. Takych ludi ani dnes predsa neodradi, ze napr. na Andrejcovu nevedie oficialna cyklotrasa a proste tam pojdu. Zaraza ma zaroven, ze si neviem uplne predstavit, kto pricetny by pokracoval z Andrejcovej po hrebeni. Akoze na Velku Vapenistu jaks-taks, ale co potom? Vacsinovy cyklista nema dovod nosit bike na chrbte dolu kopcom do Priehyby. Naco by to preboha robil? Hartansky tu nezmyselne bojuje s mensinovym problemom. To je rovnake, ako nezmyselny koniec cyklotrasy 20 metrov od vrcholu Kralovej hole. Kebyze tam spravia v okoli pylonu a smerovnika nejake zabradlie + velku tabulu s vysvetlenim, ze dalej sa nesmie a preco, tak by bol pokoj. Ale odchytavat cyklistov, ktori si robia foto pred pylonom je take, pardon za vyraz, totalne jebnute.

Jjano

Lubo, podľa mňa problémom ochrany prírody nie je intenzita (počet) cyklistov, ale to, že chodia s bicyklami mimo asfaltovú plochu. A nejaká časť pokračuje po hrebeni či zjazduje inokade, ako po asfaltke. To sa nevyrieši regulovaním počtov.

Lubo

Na regulaciu vsetkych nemaju zatial moznosti. Bud by tam potrebovali mat staleho zamestnanca, ktory by sedel v nejakej budke a kontroloval. Alebo by potrebovali elektornicky rezervacny system na permity, ktore by namatkovo kontrolovali v terene. To je v kratkom case tiez nerealne.

Jedine, co mozu podla mna efektivne urobit je dohoda s pozicovnami elektrobikov v okoli. To ale opat narazi podla mna na nerealizovatelnost.

Napriklad taki horski vodcovia v TANAPe maju tiez limity ludi na jeden vrchol a den. Maju vystupy hlasit Sprave NP. Ale realne to nikto nerobi na Gerlachu to v pekny den vyzera ako na korze.

Dominob

V zásade dobré správy, dakujem za rozhovor. Až na tie obmedzenia cyklistov na Kráľovej holi, nakoľko som tam ešte na bickyli nebol, a rád by som...

Možno by sa teda tie počtové obmedzenia mohli týkať naozaj len e-bikov, nie klasických bicyklov..

Adelmos

Možno niečo pre predstavu... Prosím nekameňujte ma, je to len idea tak trochu podľa Paliho konceptu ;-)

FunTTomas

na drevosklad Priehyba sa jednoznačne hodí zrub. Úplne dokonale tam zapadne medzi vyťaženú guľatinu... ;-)

Tono

Ja som mozno tak trochu staromodny, ale mne by tam viac sedel ten zrub.

PaliT

Len na dokreslenie situácie – zrub by bol omnoho lacnejší, lebo samotné teleso stavby by sme získali z prebierky smrekových lesov pod sedlom, kupovať by sme museli len šindle a zopár menších položiek. Ak urobíme bivakovaciu búdu, museli by sme nakúpiť aj všetok ostatný materiál. Samozrejme, aj bivakovacia búda v tom požadovanom tvare sa v podstate dá urobiť ako zrub, ale pri tom sklone strechy by som už preferoval skôr inú krytinu.

Matobee

Fajn rozhovor. Díky zaň. Držím mu palce nech idú veci v mojom domovskom pohorí správnym smerom.

Páči sa mi jeho opatrný prístup k bicyklom na Kráľohoľskom hrebeni. Už viac rokov mám podobný.

Teším sa na novú "útulňu" v sedle Priehyba. Mne by sa páčil zrub ale bivakovacia búda bude určite praktickejšia a myslím, že aj lacnejšia. Nech sa dielo vydarí. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma