Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lysec – aj značkou, aj bez značky

Diskusná téma K článku: Lysec – aj značkou, aj bez značky

Naplánovali sme si Lysec, častý turistický cieľ v pohorí Ostrôžky. Na jeho vrchole sme už boli, ale tentoraz nás lákali hlavne zaujímavosti v jeho okolí. Ľubko si chcel pozrieť štôlňu v masíve kopca a mňa zaujímali cintoríny v okolitých osídleniach, kde by sa mohli nachádzať novohradské kamenné náhrobníky, ktoré sa mi zapáčili v Hornom Tisovníku. A navyše, plánovali sme zísť do Lentvory, malej dedinky, kde sme ešte neboli a jej názov ma dlhšie fascinoval.

Svatopluk Štěpánek

Martin Knor, kameňmi vykladaná cesta
Mne sa zdá, že zelená TZT z Furmaneckej doliny na Suché doly ( pri Tisovci ) má tiež takové úseky. Je to dávno, čo som tam šiel, pamätám da dobre ?

Martin knor

Tu kamenmi vykladanu cestu som si vsimol tiez a uz tu na hikingu ktosi o nej pisal. Kdesi, tusim v Tisovniku, bol na nejakej naucnej tabuli zoznam obci s ludovymi nahrobnikmi.

Jarovybo

Ďakujem za výborný článok a pekné fotky z môjho takmer rodného kraja a tip na túru. K smutným cintorínom: verím, že príde ten čas, keď sa nájde niekto, kto zistí hodnotu týchto miest a zveľadia sa podobne ako sa to podarilo v Hornom Tisovníku. Tiež je to len malá zastrčená dedinka a reportáž z tohto cintorína som už videl vo viacerých aj celoštátnych médiách.

Ad Svatopluk: áno na Madačke (horných lazoch) mal naozaj svoju haciendu aj manžel Beňovej, meno pripomínať nebudem :)

Ade.e

Kam dalej? Asi po asfaltke na Abelovu a potom zist na Madacku a dalej... Aspon takto to planujem ja.

Clanok potesil, no smutok z toho vymierajuceho miesta, ci regionu predsa len citit.
O tej stolni som sa len nedavno dozvedel, aj by som sa tam siel pozriet. No Lentvoru mam dlhsie v merku. Rovnako aj start v Priboji smerom cez Imrov Kopec. Hadam sa podari tohto roku v tej oblasti opatovne poobsmietat.

Svatopluk Štěpánek

Pred rokmi som šiel z V.Krtíša a skončil pri Pravickom potoku, bola jeseň, krátke dni, tak som na Lysec nešiel a skončil v ošarpanej dedinke Pravica. Takže ďakujem za tip na štolňu. Chcel bysom vyštartovať v Pravici či Príboji, ísť na Lysec a do Lentvory - a kam ďalej ?
Tie opustené cintoríny je smútok, voľakedy som o tom písal: pri Žihlave, pri Brložnom, pri H. Fafákoch, je to ako keby ti mŕtvi zomreli ešte raz. Krásne fotky stromov a náhrobných kameňov.
V týchto krajov je výskyt obskúrnych tipov: videl som G. Krajčiho na Imrovom kopci, na Madáčke VRAJ mal sídlo partner M. Beňovej ( meno som našťastie zabudol ).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma