Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jarný okruh Plešiveckou planinou

Diskusná téma K článku: Jarný okruh Plešiveckou planinou

Posledný rok dosť často striedam vyššie hory, ako Tatry, Fatry alebo Oravu, s nižšími, v ktorým mám značné turistické resty. Po nedeľnej zasneženej Orave a Skorušinských vrchoch som si na ďalší víkend naplánoval planinu Slovenského krasu. K dispozícii boli dva voľné dni a doprava vlakom, ktorá je južným smerom na Košice relatívne spoľahlivá. Doriešiť bolo treba jediné, ktorú z planín zvoliť. Voľba nakoniec padla na Plešiveckú.

Matobee

Martin Knor na Gerlašskú skalu sa oplatí podľa mňa zájsť.

No vyzerá to na zvýšení výskyt víl na Plešiveckej planine. Asi sú trošku na plešatých. Hehe. :-)

Martin knor

Plesivskou planinou som sa tulal ako student a potom az vlani. Ale na Gerlasskej skale som este nikdy nebol.

Inac, tiez som na planine vlani stretol jednu vilu (ci slecnu). S udivom som hladel na jej hole nohy, kedze som si z gati podchvilou striasal klieste. Obehla ma a po chvili ma nechala daleko za sebou :-? .

Sona

Tie fotky závrtov sú super. Ja som v Krase teraz, síce je koniec apríla, ale riadne som vymrzla na Zádielskej planine. Ešte kvitnú hlaváčiky. V Zádielskej doline bolo parádne veľa vody.

Matobee

Maťo aj skúšať ale hlavne zažiť jar, leto, jeseň aj zimu v pohorí. Kto nezažije pohorie v rôznych obdobiach nemôže podľa mňa povedať že ho spoznal.

Hehe no snežnice v Krase sú už asi utópia ale takých pekných 10, 20 cm by sa dalo a snáď aj raz bude. Verím tomu. :-)
Teším sa raz na tvoje zážitky z Krasu. :-)

Daulagiri

Veru treba skúšať rôzne ročné obdobia. Ja mám v podstate takú viacmenej nereálnu víziu, že by som chcel ísť niekedy do Krasu snežnicovať haha :-)
Ale mám aj reálnejšie plány, uvidím čo sa podarí zrealizovať. Ale Gerlašská skala mi určite raz pribudne do portfólia.

Matobee

Maťo veru nezvyčajné logický prechod na moje pomery. Hehe. Ale trošku som si odbehol aj dole.
Veru pri príprave som si pozeral nejaké fotografie z tejto planiny a nebolo ich tam veľa. Tvoje krásne, jesenné zaujali. Nabudúce si dopraješ viac času a poriadne vychutnáš na tvoj spôsob aj s Gerlašskou skalou, ktorú by som rozhodne neobišiel. Lákala ma sem v skorú jar aj podmanivá atmosféra z článku Gabriely spred 2 rokov.
Ja som si na farebnú jeseň, zelenú jar alebo možno trošku naivne biely zimu nechal kratšie úseky z Kružnej a Smolníka. Tak uvidím kedy sa tu opäť vyskytnem. Toto bola zatiaľ top túrička tejto jari aj vďaka veľmi príjemnému počasiu.
Víla bola dosť zaujímavá až omamná, pripomínala mi známu speváčku Simu Magušinovú.
Teším sa keď do Krasu opäť zavítam a možno to bude aj o pár týždňov.

Daulagiri

Parádny logický prechod celou planinou Maťo, dobre si to vymyslel.
Pri spomienke môjho mena som sa pousmial :-) Je to už dávno, vtedy som mal málo času a nestíhal som zájsť až na Gerlašskú skalu, šiel som len po žltej značke. Na fotkách pozerám že výhľad na Kráľovku a Tatry je odtiaľ krásny, musím tam zájsť. Vlčie vytie muselo byť zážitkom, to som ešte nezažil.
S tými pohostinstvami je to tam mizéria ako čítam. Pobavilo ma ako ti nakrátko poplietla hlavu tá víla pri zostupe, stalo sa aj mne v horách :-)
Táto krasová oblasť s planinami je osobitá, musím sem prísť aj v zelenej jari.

Matobee

Danka ďakujem. Ty máš tieto končiny určite prešpikované. Ja som v Krase zatiaľ stále nováčik. :-)

Tomáš díky. Veru tak je ako vravíš. Chystám sa do Krasu aj za zelena, aj na jeseň, keďže tu mám čo spoznávať. Ale chcel som tu zažiť aj skorú jar a prilákali ma tiež vtedajšie dobré výhľadové podmienky. Vidieť Tatry skrz krajinu bol môj viacročný sen a Gerlašská skala ma poriadne nadchla. Snáď sa mi pošťastí zažiť takéto výhľady aj z iných miest v Krase, už v inom ročnom období.
S vlkmi nad ránom, jemnými rannými mrázikmi v doobednajších hodinách, snežienkami a tmavými závrtmi v slnkom zaliatej krajine to malo svoje čaro aj takto v marci.

Verím, že sa ti túra v Krase podarí. Máš to síce ďaleko, ale myslím, že vlakom z juhozápadu krajiny sa to sem celkom dá. Sú aj oveľa zašitejšie a ťažšie dostupné lokality (aspoň pre mňa). :-)

Tomas Vohlarik

krasne Mato, v zelenej farbe to musi byt este krajsie. rozmyslal som nad prechodom Plesivec - Stitnik, ale dal si mi cervika do hlavy :-) skoda, ze od nas to mam od ruky..

Matobee

Boro krásne si to opísal. Teším sa s tebou, že si si popri čítaní zaspomínal (verím, že príjemne). :-)

S tou skorou jarou (marec, apríl) plne súhlasím. Tiež nemám toto obdobie veľmi rád. Ale potešia aspoň kvety a nádej, že zachvíľu bude krásne, sviežozeleno. Teším sa.

Boro tomis

Spomienka zasa ožili a tak sme cválali s tebou. Len škoda, že predjarie ja také nepekné v prírode.

Matobee

Peter61 niečo o stave rieky som zľahka postrehol, že to nie je bohviečo. Ale nečítal som podrobne.
Díky za info aj odkaz. :-)

Gusto hehe. No či hlavná hviezda neviem , ale každopádne jediná, kedže tam cez pracovný týždeň nebol nik, len 3 členovia Televíkendu a dvaja Švošovskí turisti. Ja som sa tam náhodne vyskytol a prijal som ponuku povedať niečo do kamery.

Tono spomínam a ďakujem za zastavenie. Tvoja reakcia ako znalca slovenských hôr akých veľa niet, vždy poteší.
No prajem ti nech sa ti raz na Gerlašskej skale zadarí ten parádny vyhľad. Stojí za to, to ešte skúsiť. :-)

Tono

Ahoj Mato, paradny clanok z mne doverne znamich miest :) ved som ti o nich pisal na FB :) Rad som si ho precital a pospomínal na casy ked som sa tam nachádzal ja s kamosmi a kamoskami :) Pozdravujem!

Gusto

Maťo videl som ťa nedávno v Televíkende ako hlavnú hviezdu :))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma