Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prechod Cesty hrdinov SNP za 19 dní

Diskusná téma K článku: Prechod Cesty hrdinov SNP za 19 dní

Roland Régely prešiel v máji 2022 najdlhšiu turistickú trasu na Slovensku - Cestu hrdinov SNP, ktorá má dĺžku 770 km, za 19 dní. Trasa viedla z Duklianskeho priesmyku na Devín. Natočil dokument Cesta hrdinov SNP za 19 dní: Chodiť, jesť, spať a dokola, ktorý mal premiéru 15. 2. 2023. Zo svojej dobrodružnej cesty naprieč Slovenskom napísal knihu, aby sa v nej podelil o svoje zážitky.

Jjano

Hmm, netuším, či sa z Cesty SNP stala komercia a móda. Nevšimol som si, že by ju niekto komercionalizoval (ani neviem, ako by sa to dalo) a zarábal na nej a tiež nevidím, že by ju ročne robili tisícky ľudí, lebo je to v móde.

Za to viem, že aj naďalej je prejdenie C-SNP obdivuhodný výkon a žiadna komercia a móda to neuľahčí.

Dlhé roky som sa na ňu chystal a dneš už viem, že už sa na ňu nikdy nevyberiem. Práve preto nevidím nič zlé na tom, keď niekto píše či filmuje o tom, ako ju prešiel (alebo kľudne aj o tom, ako sa mu/jej to nepodarilo) a som za to vďačný.

Daulagiri

V posledných rokoch sa z tejto cesty stala už taká "komercia, móda" alebo ako to pomenovať, ktorú už prešiel pomaly každý tretí, takže chápem aj pohľad Deaddreama. Ale každý zažil niečo iné a má svojské videnie a následnú prezentáciu toho celého, takže môže byť. Niečo to ľuďom dá, fajn rozhovor.

Mal by som si ju niekedy prejsť tiež.

Roland Regely

Dobrý deň, ahojte :) ďakujem všetkým za reakcie. Veľmi ste ma potešili. Pôvodne som si zápisky a video robil pre seba a pár kamošov, ktorí ma na púti podporovali a sledovali. Napokon to, čo mi cesta dala a ukázala bolo pre mňa tak veľký zážitok, že som sa o to rozhodol podeliť aj s ostatnými. Odovzdať pozitívnu emóciu. Každý si v tom nájde svoje. Niekoho to osloví, niekoho inšpiruje, niekoho rozosmeje a niekomu to nemusí dať vôbec nič a stále je to absolútne v poriadku. Nerobil som to pre sebaprezentáciu. Vďaka knižke a dokumentu som už teraz získal veľké množstvo nových známostí a kamošov z SK a CZ, s ktorými zdieľam rovnaký záujem - byť čo najviac v horách a brať si všetko, čo nám dávajú. Prajem krásny deň všetkým ;)

Pavel Forgáč

Dokument som si rád pozrel a je celkom vydarený. Osobne si neviem predstaviť dačo po ceste ešte natáčať. Na ceste mám najradšej kľud a venujem sa iba jej. Som lenivý si robiť aj nejaké zápisky večer :D.

Tiež mám pocit, že je toho už okolo SNP veľa. Ivanka na ceste a pod. Ale zase na druhej strane, každý má po ceste iné zážitky, takže pokiaľ to nejak decentne spíše alebo natočí, tak prečo nie.

tomXX - záleží od toho čo na turistike vyhľadávaš. Pokiaľ máš rád turistickú komunitu, tak to nemusí byť zlé. Stretneš tam prevažne fajn ľudí. Ale pokiaľ si samotár ako aj ja, tak je to už horšie.

Príbeh tuláka od Šimečku si odporúčam prečítať. Nie je to tak ani o ceste ako o smutnom pohľade na dnešné Slovensko a Slovákov.

Štefan

Ahoj. Rozhovor je veľmi pútavý a autentický. Na chvíľu som sa preniesol v čase a priestore a kráčal s tebou. V dnešnej dobe sú okamihy, ktoré si zažil veľmi vzácne a potrebné. Rozhovor sa dá čítať aj viackrát, určite sa k nemu ešte vrátim.

Prirodzený

Velmi pekny rozhovor aj film, ktory ma hned namotivoval k prechodu aspon casti SNPcky.Ocenenujem, ze sa medzi ludi siria taketo pozitivne zazitky.

Jjano

Ten filmík sa mi veľmi páčil, je veľmi motivačný. Roland, ďakujem!

TomXX

Článok som prečítal, video pozrel. Ale je toho už veľa. Tak veľa, že ak by som mal 30 dní voľna na túry, tak by som na SNPčku určite nešiel :)

Gusto

Čo sa týka kníh o SNPčke, tak by som chcel upozorniť na jednu, dosť inú ako ostatné. Je to kniha od Svetozára Krna, Z devínskeho brala na Duklu.

Nevenuje sa v nej opisom trasy ( alebo len málo) ale hlavne opisu histórie, folkloru a reálií kraja , ktorým práve prechádza.
Vwľmi zaujímavé čítanie.

Gustoh

@Deaddream nikto Ta to nenuti citat.A zase teraz je ina doba ako pred 10 rokmi.
Ja si vzdy rad a so zaujmom precitam taketo dokumenty a pozriem video.
Aj to od Rolanda som si pozrel hned a na jeden dych.
A lutujem ze ked som bol mlady som na Cestu SNP nevybral.

IvanV

@Deaddream plné súhlasím s @tarazed a Rolandovi ďakujem za dobrú reportáž.

Tarazed

@Deaddream na to su podla mna rozne pohlady. Nejaka sebaprezentacia, nafukovnaie vlastneho vykonu a jeho glorifikacia je jedna vec. No pokial to niekto vhodnym sposobom zdokumentuje a sprostredkuje tak svoj zazitok inym, pripadne ludi motivuje k podobnym cinom, tak na tom podla mna nie je vobec nic zle. Ba naopak, skoda, ze ludia si obvykle svoje zazitky nechavaju len pre seba. Samozrejme nie je nutne pisat o tom, ako som bol na hubach na kopci za Hlohovcom, no niektore naozaj zaujimave dobrodruzstva ci udalosti bohuzial ostavaju zabudnute len kvoli tomu, ze sa autor bud bal, ze bude sudeny ako nejaky chvalenkar alebo z prostej lenivosti. A to nemyslim len na sportove ci cestovatelske zazitky, podla mna sa to da generalizovat aj na rozne zivotne zazitky a udalosti ludi napriec dejinami ... Kolko z nich, keby ich niekto zachytil by odovzdali ludstvu posolstvo a mozno ho o mali krocik niekam posunuli ... A obvykle menej hodnotne odkazy a diela sa casom vyselektuju sami, tak naco to rozculenie? :)

Deaddream

Niekedy mam pocit ze to robite kvoli sebaprezentacii ,mnoho ludi to prejde rocne a nemusia hned byt vsade,je to tazka cesta a v zivotny zazitok ,ale fakt knihy,instagramy,facebooky,youtuby a weby?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma