Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sitno – osem najkrajších túr do kolísky slovenskej turistiky

Diskusná téma K článku: Sitno – osem najkrajších túr do kolísky slovenskej turistiky

Sitno, najvyšší vrch Štiavnických vrchov, opradený povesťami, obľúbený medzi turistami. Pri výstupe na vrchol sa možno aj zapotíte, ale určite nezničíte. Vrchol ponúka pekné výhľady z rozhľadne alebo okrajových brál. Vrcholová lúka je plná kvetov, je tu hrad, v sezóne denne otvorená Chata Andreja Kmeťa, okolo krásne lesy a na záver možnosť osvieženia v Počúvadlianskom tajchu. Dosť lákadiel, aby sa vyplatilo na Sitno vystúpiť.

T.D.D.

Autor TASR
dnes 11:20
Ilija 25. októbra (TASR) - Pod vrcholom Sitna v stredu osadia pomník vzdávajúci hold verejnoprospešnej práci mnohých generácií dobrovoľných značkárov turistických chodníkov. Deje sa tak pri príležitosti 150. výročia vzniku prvej turistickej organizácie na území dnešnej SR a 150. výročia prvého vyznačkovaného turistického chodníka.

Ako TASR informoval Peter Švec, generálny sekretár Klubu slovenských turistov (KST), pomník má tvar jednoduchého, masívneho "menhiru" z prírodného kameňa. Jeho autorom je akademický sochár Peter Meszároš. Pripomínať má dlhoročné úsilie a myšlienky, ktoré nesú generácie turistov na Slovensku.

"Veď vďaka mnohým generáciám značkárov máme dnes v SR sieť vyznačkovaných turistických chodníkov s celkovou dĺžkou približne 15.000 km. V roku 2022 bolo značkovanie turistických trás zapísané do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska," skonštatoval Švec.
teraz.sk/…/750031-clanok.html

Tomka

Pali vďaka za doplnenie, krásne jesenné zábery.
Mrzí ma, že som Ťa predbehla.
Začala som pripravovať aj Vtáčnik. Nechceš ten spraviť Ty?

Pavel Forgáč

Sitno je jeden z mojich prvých vrchov kam som chodil a tak k nemu mám špecifický vzťah. Tiež som mal podobnú myšlienku urobiť takýto článok len si ma predbehla :D. Najkrajšia túra je podľa mňa zo sedla Krížna hore po modrej a dolu po žltej. Vznikne tak pekný okruh okolo Sitna. Z Počúvadla je to také pre lenivcov :). Zažil som tu kadečo, prvé vidmo, asi najkrajšiu inverziu len škoda že som nemal so sebou foťák. Trčal iba vršok Sitna a tak to bol iba ostrov v mori oblakov. Za dobrého počasia odtiaľto vidieť polovicu Slovenska.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma