Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jarná turistická osmička v okolí Námestova

Diskusná téma K článku: Jarná turistická osmička v okolí Námestova

Aktuálnu jar ma veľmi tešia dostatočné zrážky na väčšine krajiny. Avšak pre turistiku to nie je ideálne, preto pri plánovaní, ako aj mnohí iní, hľadám oblasti, kde má byť lepšie alebo aspoň má pršať menej. V tretiu aprílovú sobotu bola takouto oblasťou Orava, kde predpovedali v dopoludňajších hodinách polooblačné počasie. Oravu mám veľmi rád, a preto som sa sem s radosťou vybral. Zvolil som si trasu v tvare osmičky na sever a následne juh od Námestova.

Martin knor

Martin, mne udrelo do oci, ze tie ruky monumentu su neprirodzene upazene. Zrejme tam zvarili z ocelovych profilov kriz a nato to obalili betonom. No a na dalsich obrazkoch je ten samy zaklad. Kostru tvori kriz, len ho obalili inac :-) .

Matobee

Martin Knor no idem s fotkami zaradom. Žiadne prekvapenie ale dobrý postreh, uznávam. Pôsobí to naozaj vtipne, ale aj symbolicky. Hehe. :-)

Je to na zamyslenie pre staviteľov veľkých sakrálnych sôch a mega krížov. Ježiš musí zhora krútiť hlavou, keďže som bol 30 rokov dosť silno veriaci a čo to o tom viem.
Aktuálnych 6 rokov mám prestávku lebo to už poznám naspamäť a ako tvrdil sv. Augustín veľky hriešnik, ktorý sa razantne obrátil: "treba spoznať aj druhú stranu."

Martin knor

Paci sa mi Tvoje radenie obrazkov. Najprv obrovska opacha a hned za nou ludova tvorivost. Podobnost cisto nahodna :-) .

Matobee

Heňo pekne si sa toho času prešiel. :-)

Priznám sa, že mne sa tu zas až tak extra nepáčilo. Ale chcel som to tu vidieť, spoznať a prejsť.
Viac sa mi páči Orava ešte vyššie na sever, alebo potom okolie Malatinej, Oravskej Lesnej a okolie Hruštína zo sedla Príslop.

Poteší keď natrafíš na takého
občerstvovacie a "nabíjacie" miesto.
A ja ešte pajzle alebo vhodnejšie povedané miestne krčmy celkom môžem.

Ade.e

V okoli Namestova a na Kopanici a Kline som bol asi pred 2 rokmi, no siel som zo severu az na Liptov v ramci trojdnovky.

Horna Orava ma osobite caro a vzdy sa tam velmi tesim. Skoda, ze je tam malo TZT mimo hrebene a hranice. Oplati sa pochodit aj "vnutrozemie" po ich krasnych lukach.

Dufam, ze toho roku sa mi podari tam opat zajst.

Inac, pivo som si dal v jednom poctivom pajzli nedaleko centra, resp. Jednoty. Okrem piva som si tam nabil mobil a doplnil pivo.

Matobee

Maťo veru bolo tam dosť pusto. Okrem okolia sochy Krista som takmer žiadnych ľudí nestretol. Akurát spomínané dva partie zakladajúce oheň.

Je to pekná časť Oravy aj keď určite nie najlákavejšia. Na Oravskej Priehrade a Oravskom hrade som bol ako desaťročný na výlete a zanechalo to vo mne silný dojem. Pamätám si celkom dosť.
Teraz som si to to trochu inak, turisticky zopakoval.

Ďakujem. :-)

Daulagiri

Okrem tej sochy Krista sú to zrejme dosť zabudnuté končiny Slovenska, ale výhľady z lúk na priehradu a Babiu horu sú zaujímavé.
Pamätám si že Námestovo ma zaujalo tou polohou priamo na brehu Oravskej priehrady. Asi už žiadne iné väčšie mesto nieje situované hneď na brehu nádrže.

Nech ti to šľape aj naďalej aspoň takto Maťo.

Pavel Forgáč

RC - hrejivú tu chladivú som ešte neskúšal, ale možno by bola lepšia na horúce leto.

Rc

Pavel 30/04/23 22:14 a pouzivas tu hrejivu alebo chladivu?

Matobee

Milan ďakujem aj ja a som rád, že som Vám článkom ako uvádzate určitým spôsobom pomohol.

Milan

Ďakujem za pekný článok- reportáž?
Som občan Námestova a vždy ma poteší, keď niekto, turista, návštevník nášho regiónu, alebo ktokoľvek, kto nás navštívil, sa podelí s dojmami, ktoré u nás zažil.
P.S. Pracujem v Namestovskej samospráve a tieto postrehy sú nám nesmierne cenné. Vďaka Milan

Matobee

Pavel díky za tip. Mám podobnú ale vyskúšam aj túto. :-)
Ale teraz bol problém nie v členkoch a kolenách ale v svale a žilách lýtka podľa mňa.
Príznaky trombózy aj keď vizuálne som na lýtku nič nebadal ako amatér. Diagnóza sa vyskytuje v rodine už pár generácií tak som sa obával dlhšej pauzy od turistiky. Ale vyzerá, že to prešlo.

Pavel Forgáč

matobee - na boľavé členy/kolená je super konopná masť. Ja ju od určitého času nosím ako nerozlučnú časť výbavy. Aspoň na mňa pôsobí priam zázračne :). Môžeš vyskúšať. Aj by som napísal konkrétne ktorá to je ale nechcem robiť reklamu. Ale je tá tá s horskou kozou na obale :).

Matobee

Danka ďakujem. Lýtko je už snád ok. Posledné dni už nebolí.

Ejhaaa tak sa chystá letná dovolenka. To už bude krásne zeleno. Zatiaĺ je jar čo sa zrážok týka skvelá. Teším sa na nové objavy a zábery. :-)
A do ktorej oblasti presne idete?

Tomka

Pekne Martin.
V júni ideme na 4 dni na Oravu, už sa teším.
A čo lýtko? Už je v poriadku?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov