Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Návštevný poriadok TANAP-u: Naďalej reštrikcie a svetový unikát

Diskusná téma K článku: Návštevný poriadok TANAP-u: Naďalej reštrikcie a svetový unikát

Správa TANAP-u odovzdala koncom marca 2023 okresnému úradu v Prešove upravený návrh návštevného poriadku. Mal byť kompromisom po tom, čo TANAP uplynulé štyri roky rokoval so všetkými dotknutými subjektami aj športovou verejnosťou. Väčšina nových obmedzení pre turistov aj horolezcov v ňom však ostala. Bizarná je požiadavka členstva v národnom horolezeckom zväze a doklad o absolvovaní výcviku pre domácich aj zahraničných horolezcov.

Peter61 , 22 reakcií

Sonin článok, odomkol som
dennikn.sk/…/?cst=d79c14fcf78…

Bikemartin

V článku je doplnené video vulgárnej kuffy. 🤦‍♂️ Je suis Soňa.

Muska

Soňa, dobrá robota!
Kuffa krásne ironicky ilustruje láskyplný prístup k ochrane prírody, založený na odbornej a otvorenej komunikácii s verejnosťou. A to sa bratia hrdia akí sú kresťania.. nuž láska k blížnemu v praxi.

Rc

Bikemartin, ak toto povazujes za vulgarnost, to si este urcite nezazil ochranara v tanape po tom, ako ta videl, ked si si odskocil par metrov od chodnika trosku ulavit...

Lubo

Rc, ano, toto je vulgarne a so strazou prirody v TANAPe mam uplne opacnu skusenost.

Bikemartin

Rc a teraz si tu ideme porovnávať, že či sú vulgárnejší chlapi v krčme v Pohorelej, alebo na Detvianskej Hute? Ten chlap vo videu je mizogýn, rovnako ako jeho foter, ako jeho slávny strýko, rovnako ako jeho šéf na ministerstve. Všetci traja veria v peklo a tam aj skončia.

Bukaj

Neskutočné kam sa tato spolocnost dostala... hotovy debakel voči normalnym ludom.

Daulagiri

Peter61 vďaka za odomknutie. Aj keď vďaka tomu som sa dozvedel že v Tanape je to oveľa horšie než som si myslel. Bolo to doslova desivé čítanie čo sa tam deje. A je asi pravdepodobné že nejak podobne to vyzerá aj na iných správach NP a CHKO. Arogancia a bezcharakternosť vládnu celej tejto krajine. A po dnešnej prezidentskej noci mám pocit že ako národ sme zlyhali.

Peter61

Daulagiri, za málo.
Ak by si dakedy dačo potreboval odomknúť z Denník N, napíš mi. Kópie aj z .týždeň a Respekt.
Ale dobré správy sa akosi minuli.

Svatopluk

Čítam to isté.
Akosi prosto nie sú, ľudia to takto chcú.

Pavel Forgáč

Je to smutné ale keby vidíte reálie vidieka z prvého radu, tak by ste sa tomu veľmi nečudovali. Každá dedina má svojho miestneho Huliaka, Kuffu a Tarabu, ktorý sa rozdrapuje na svojom smetisku. Plus vnímanie prírody väčšiny ľudí na vidieku je dosť scestné. Väčšina ju tu vníma len ako niečo, čo sa dá využiť, speňažiť a znásilniť. A to je tak všetko. Osobne poznám človeka, ktorý sa chválil ako chodí kradnúť drevo do Dobročského pralesa. Len kvôli tomu že je to rezervácia. Našťastie udanie pomohlo. No čo to je za človeka, čo ide len tak škodiť? A takýchto ľudí s nenávisťou k prírode je na Slovensku strašne veľa. Bohužiaľ sa teraz dostávajú do vedenia národných parkov a CHKO. Síce táto nenávisť tu bola vždy no umocnilo ju bývalé vedenie ministerstva životného prostredia. Aj keď verím že to mysleli aj chceli dobre, no komunikácia bola katastrofálna. A tak to teraz aj vyzerá. Primitívna svoloč tu zvalcuje všetko. Po tejto vláde už nebude čo chrániť a ani zachraňovať. Nemyslím si, že toto zablúdenie národa bude len na 4 roky. Úprimne jediné na čom mi tu ešte záleží je príroda. V momente keď ju zničia, tak balím kufre. Národ je mi už ukradnutý, ľudia majú čo chceli. A keď si príde novodobý Miklos Horthy po svoj Felvidék, tak sa už len zasmejem.

Svatopluk

Pavel, Tvoj smútok je priam hmatateľný.
Aj keď žijem v ČR, mám Slovensko a slovenskú prírodu rád tak ako Ty. Akokoľvek je to ťažké, musíme ísť ďalej, musíme vydržať a brániť to, čo bude možné.
Čisto lingvisticky, bez vazby na čokoľvek iné: k "svoloč" sa pekne viaže aj "kriminálna".

Pavel Forgáč

Svatopluk ale my to tu máme už 30 rokov a dokopy sa nič nemení v zmýšľaní ľudí. A aj tá najlepšia vláda, ktorú sme mali a dodnes z nej Slovensko ešte ako tak ekonomicky prežíva nebola teda žiadna sláva. Keby človek okolo seba nemá aspoň samých idiotov čo šíria ruské ho**a. Vtedy by sa to ešte ako tak dalo prežiť. Už to tu vidím len tak, že sa treba pripraviť na odchod. Našťastie hory majú aj iné príčetnejšie krajiny. Jediné čo ma teší je že v turistickej komunite je väčšina ľudí normálnych.

Svatopluk

Pavel, dŕž sa.
Ďalej nepíšem, pretože Tvoja poznámka by vedľa tej ďalšej mojej vyzerala ako uhladený neutrálny text.
Vydržíme. Bude o ťažké, možno ešte horšie, ako sa nazdávame.

Tono

Ja myslim, ze Pali nechce utekať pred výsledkom volieb... Jednoducho sa začína v SR cítiť nekomfortne. Podobne ako napríklad aj ja. A keď sa začneš v nejakej spoločnosti cítiť nekomfortne, tak ideš jednoducho ďalej.

Tono

:(

Pavel Forgáč

To nie je o voľbách. Je prirodzené keď sa rôzne politické prúdy striedajú. A človek by už nejak prekusol aj tie zlodejiny, nemocnice v dezolatom stave, nedostavané diaľnice a železnice po polčase rozpadu so starými vergelmi na koľajniciach. No keď už chce niekto krajinu vytrhnúť zo slobodného sveta, tak to už je moc. Najhoršie na tom je, že je tu veľká skupina doslova sfanatizovaných ľudí. Mne to pripomína Nemecko 1933. Ja sa už vyhýbam aj väčšine rodiny, lebo s tými ľuďmi sa proste nedá komunikovať. Voľakedy sa riešili normálne veci. Dnes to skončí vždy pri politike, nanočipoch chemtrails a neviem akých chobotinach. A keď sa snažíš rozumne argumentovať, tak to skončí agresívnym vypadom. Ja našťastie až tak veľmi medzi ľudí nechodím, tak tieto hov*a nemusím až tak počúvať. Ale je to bieda. Národ tu proste opäť potrebuje dostať po hube. Ale či bude stačiť ekonomicky alebo až tak ako v rokoch 1938,1948 a 1968 neviem. Inak prijemne prekvapilo že si pridal článok z Postoja. Čakal by som od teba nejakú infovojnu.

Dominob , 6 reakcií

No, máme teda ten nový návštevny poriadok. A čo sa týka skialpinizmu, rozumiem tomu takto, hoci miestami je to trocha hlava xxii, ale snažil som sa to z definície pojmov v paragrafe 2, z paragrafu 7 o skialpinizme, paragrafu 6 o horolezectve a 9 o zimnej turistike nejako vyskladať, je tam síce pár otáznikov, a nie je to teda úplne zaručene, ale nejakú logiku to asi dáva:

Máme teda tri kategórie terénov a ak chcem ísť do Tatier na lyžiach, mám zrejme nasledovné povinnosti:

Horolezecky terén podľa prílohy, napr Bielovodska dolina: potrebujem registráciu na webe, členstvo v horolezeckom spolku, absolvovany výcvik a komplet skialp výbavu vrátane lavínového vyhľadávaca.

Vybrané zimne areály ako Priečne sedlo, Baranie sedlo a žľaby pod Lomnickým stitom: potrebujem registráciu na webe, členstvo, kompletnú skialp výbavu ale už nie výcvik...

Zimne areály podľa prílohy, napr Mlynicka dolina, Mengusovská dolina, Teryho a Zbojnícka chata: nie je potrebná ani registrácia na webe, ani členstvo, ani výcvik, ani komplet skialp výbava...

VladaZ

ad "horolezecký terén" - nevidím tam nutnost absolvovaného výcviku
ad "vybrané zimné areály" - nevidím tam nutnost registrace na webu

Obecně nechápu tu registraci na webu, před pár lety už taková podobná povinnost byla, dokonce i s limitním počtem a vůbec to nefungovalo.

Co mi ale není jasné: jak to je s klasifikací Traynard stupnice obtížnosti? Existuje nějaký určující vydaný průvodce nebo seznam? Jakou obtížnost má třeba žlab ze sedla Vysoké? Přiznám se, že nevím jak je to s posuzováním horolezecké obtížnosti, což by mělo být asi podobné.

Peter61

VladaZ, to bolo dáááávno, de iure do r.2002:
Príloha č. 4 k vyhláške Krajského úradu v Prešove č. 1/1999
..."2. Za jeden deň môže vystúpiť na jeden vrchol, na ktorý nevedie turistický alebo náučný chodník, najviac 30 osôb vrátane oprávnených osôb. "
in : tanap.org/…/navstevny-poriado…

VladaZ

No jo no, čas letí. Omezení počtu bylo i pro skialp, a i tehdy např. těch 30 lidí na celou Žiarskou dolinu byl nesmyslný limit.

Peter61

VladaZ :-)))
Jaká Žiarska ? Nic takového tam neblilo . Cituji z archívního pamfletu :
"Maximálny počet skialpinistov na jednom mieste za jeden deň sa stanovuje na 30 osôb."
Bolo a je to UPPDKV.

Dominob

Ak skialpova tura naberie charakter horolezeckej nižšej náročnosti, v takom prípade by tam ten výcvik asi mal byť.

A pohyb v tých vybraných areáloch je možný len s kompletnou skialp výbavou, preto by som aplikoval aj povinnosť členstva a registrácie ktorá sa viaže na použitie skialp výbavy..

No, som zvedavý aký výklad k tomu dá správa tanapu redakcii.. aký výklad k tomu dá okresný úrad a súd ak prvý pokutovaný bude brániť..

Rc

Este je tu nadej, ze nove vedenie rezortu tento pamflet zrusi. Treba na nich tlacit.

Fangorn

Ďakujem, konečne zmena k lepšiemu......
Koniec irónie, nevidím tam žiadne pozitívne zmeny, na takéto čudo sa čakalo toľko rokov no paráda.
Možno aspoň ochranári budú spokojní, neviem. Turista, skialpinista a horolezec asi ťažko.

V podstate mne osobne to je jedno, v Tatrách som si splnil všetky svoje ciele a navštívil štíty ktoré som chcel vidieť. Neskôr som už na Tatry zanevrel a toto ma určite nenaštartuje a svojim deťom radšej ukážem krásy zahraničných hôr alebo iných kútov Slovenska, ako Tatier. O to asi išlo, odradiť od návštevy ľudí ako som ja.

Sona , 2

Dominik, nehadam sa s pravnikom, ale mne to podla toho paragrafu 7 pride, ze registraciu a clenstvo v zvaze potrebujes aj na vystup na skialpovych lyziach na Brncalku na Terynku. Poziadala som TANAP o upresnenie.

Dominob

No nie je to práve jednoducho napísané, ale ja by som vychádzal z toho že aj keď na Teryho chatu idem na (skialpovych) lyžiach, nie som skialpinista.. tým sa stanem až keď mám kompletnú výbavu (pozri definíciu skialpinizmu a definíciu lyžovania v paragrafe 2) a tu si na Teryho chatu neberiem.. po Teryho chatu som turista na lyžiach v tom areáli zimnej turistiky.. a teda nepotrebujem ani registráciu a členstvo..

VladaZ

já bych řekl, že na otevřených chodnících jde o zimní turistiku podle §2 u, která zahrnuje i lyžování §2 v, včetně použití skialpinistických lyží.

TooM

Nedbalost musí být taky prokázána, že byla spáchána úmyslně ;⁠-⁠)
Dal bych to nerozebíral. Přísný návštěvní pořádek je fajn. Tatry jsou malé a bez něj by bylo všude přelidněno :⁠-⁠)

Jjano

TooM, aký úmysel?
Porušenie návštevného poriadku je porušením návštevného poriadku či už je úmyselné alebo nie.

Mimochodom, nezriedka je veľmi ľahké rozlíšiť, či ide o úmyselný vstup do uzavretej oblasti, bivak a pod. alebo o zablúdenie, núdzové prenocovanie a pod. a tiež nie je pravidlom, že sa pokut udelí vždy, často sa to rieši dohovorom, v závislosti od okolností.

Peter61

( vysvetlivka : tepák = fatálny mix repáku a tequillly)

Peter61

@ 20:08 a 22:36 :
guys, ten tepák musel byť dobrý

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov