Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vtáčnik – hora listnatej kosodreviny

Diskusná téma K článku: Vtáčnik – hora listnatej kosodreviny

Čím je Vtáčnik osobitý? Okrem toho, že je najvyšší vrch pohoria, ktorému dal meno, po Poľane je tu druhý najjužnejší výskyt prirodzených smrečín a krásny porast „listnatej kosodreviny“, kde aj dvestoročné buky majú výšku len 4 až 5 metrov a bizarné tvary. Vystúpiť sa dá naň úplne jednoducho, ale aj pomerne náročne.

Daulagiri

Tiež som mal túto trasu dlho v pláne, ale zachytil som už dávnejšie že je to tam súkromný pozemok a problém s prechodnosťou.
Keďže som chcel vedieť ako je to zo vstupom od Dérerovho mlyna zašiel som tam na konci tohoročného mája. Konkrétne som sa na bajku otočil tuto: mapy.dennikn.sk/?x=18.73453… Ďalej som kvôli nedostatku času nešiel. Ale už tam bol nápis o súkromnom pozemku a zákaze vstupu. Ešte tam však nebola brána ani plot, dalo by sa ísť aj ďalej. Ale ako píše Maroš Klempa bolo by to komplikované.
Asi teda túto trasu z plánu vypustím, alebo počkám na prípadné preznačenie.

Maroš Klempa , 1 reakcia

Môžem potvrdiť, že modrá značka od Dérerovho mlyna až po Veľkú Kršľu prakticky neexistuje. Od mlyna až po Šechvalský potok žiadne značky nie sú. U sútoku Bariny a uvedeného potoka je cez cestu veľká zamknutá brána so zákazom vstupu na súkromný pozemok. Celý nasledujúci úsek značky cez dolinu som obišiel vysoko lesom. Mimo všetkého, len tak podľa mapy. K značke som sa naspäť pripojil až v uzávere doliny, kde ju značka opúšťa a začne sa štverať na hrebeň. Ani v tomto úseku ale nie sú nikde na stromoch modré značky. Nikde. Síce som nakoniec do cieľa pod Veľkou Kršlou dorazil, ale za tú námahu na traverze po lesoch to nestálo. Takže lepšie tam vôbec nechodiť.

Tomka

Aj ja ďakujem za aktuálne info. Už som napísala aj na KST a dúfam, že sa značka časom preznačí lebo pochybujem, že s tým súkromníkom sa bude dať dohodnúť. Hlavne menej skúseným turistom by táto trasa mohla narobiť veľké problémy.

Matobee

Maroš Klempa dík za aktuálne info o tejto už trase-netrase. Napriek tvojim neodporúčaniam sa tam chcem vydať už dlhšie a plánoval som to urobiť rovnako ako ty. Obísť oplotené územie lesom.

Chcem sa ťa spýtať ešte či sa dá vojsť do doliny Šechvelského potoka ? Či je zatarasená len Kľacká dolina ? Lebo chcem sa dostať aj na Biely kameň tak špekulujem ako to urobiť najlepšie. Ďakujem za prípadné info. :-)

Daulagiri

Tiež by som rád poznal presný dôvod tej uzávery, ale tiež som len kdesi počul o súvise s poľovaním, iné neviem. Je to zvláštne. Ale tá trasa aj tak nieje ktovie ako zaujímavá, takže človek o nič nepríde keď sa jej vyhne.

Dominob

@Tomka ďakujem.. ale teda ako som vravel, na uzáveru v nižšom stupni ochrany nestačí uzavrieť jeden konkrétny TZCH, s tým, že už tam nikto nepôjde.. ale to už teda treba uzavrieť celý areál.. v tomto prípade revír

Ale sú tam aj krajšie trasy.. na tej žltej je najkrajšie az to rázcestie s červenou.. je to skala a vyzerá to ako hrad.

Tomka

dominob
Keď sme išli pred mnohými rokmi Bystričinskou dolinou niekde sme počuli informáciu, že je to kvôli poľovačkám, čo by aj podľa obdobia uzávery sedelo. Ale nemám to overené, môže to byť aj JPP.
Neskôr sme o túto značku stratili záujem, keďže sme objavili čaro výstupových ciest náučným chodníkom, cez Kostolíky, alebo zaistenou cestou cez Hrádok.

Martin knor

Momentalne ma tu zaujimaju najma kombinacie znacenych chodnikov a tulania sa lesom popri roznych skalnych mestach, ktorych tu je vela. Je to pekna oblast.

Dominob

Inak, vie niekto prečo je akože uzavretá na jeseň žltá značka z horného domu na klastorsku skalu (informácia v teréne, premietnuta aj do podkladu v mape). Aký význam má v druhom stupni ochrany, v CHKO o nejakom TZCH povedať, že je štvrtroka uzavretý? A čo to znamená že je uzavretá TZCH? Rozhodol o tom okresny úrad?

Irony on: A ak je uzavretá TZCH v CHKO, mimo rezervácie s vyšším stupňom ochrany, tak môžem ísť pol metra popri TZCH? To je akože uzavrety len ten TZCH, ale mimo neho už všetko zrejme v poriadku...

Chápem, že po vzore našich národnych parkov treba mať niekoľkomesacnu uzáveru, zdôrazňuje to vzácnosť toho územia (Tatry, Rozsutec, Malý Kriváň a Obsivanka v MF, niektoré bočné hrebene NT sú oficiálne prístupné len od júla do septembra, to som si uvedomil až nedávno), ale vo Vtáčniku?

Či kto ešte nemá nejaku uzáveru nech si nejakú vymysli? Navrhujem teda uzavrieť Vysokú v Malých Karpatoch, a Sitno. Povedzme Vysokú od januára do marca a Sitno od marca do júna. Nech je čo dodržiavať.. Irony off.

Tomka

daulagiri
Máš skvelé ihrisko! Aj ja rada naň chodím.
Tiež nemám prejdené úplne všetky značené cesty, ale zato aj niekoľko neznačených.:)

Daulagiri

Toto je moje domáce ihrisko :o) Tu som zo serióznejšou turistikou začínal, keďže sú to moje domáce končiny.

Pekné zhrnutie výstupových trás aj priložené zábery.
Tento vrch aj pohorie majú čo ponúknuť v každom ročnom období. A výhľady za dokonalých podmienok neznalých aj zaskočia.
Je to síce veľmi lesnaté pohorie, v ktorom je väčšina brál ukrytých, ale má to svoje čaro. Odporúčam!

Chcel by som si prejsť všetky tur. značené trasy v tomto pohorí, ale ešte mi veľa chýba.

Matobee

Danka skvelé čítanie o krásnom rovnomennom vrchu aj pohorí. Dala si si prácu ho obšírne priblížiť jeho znalcom aj neznalcom. Plus fantastická zbierka luxusných záberov. :-)

Vtáčnik som pomerne dlho obchádzal ale posledné 2-3 roky som z neho čo to spoznal a veru má čo ponúknuť. Zažil som ho v rôznych ročných obdobiach a je to nádhera. Akurát plne farebná jeseň mi zatiaľ nevyšla.

Teším sa keď sa do jeho listnatých lesov ponorím zas.

Pekm

Vau, paradne zhrnutie. Velmi komplexna informacia. A urcite sa velmi zide. Pekny clanok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov