Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rajec – Veľký Manín – Domaniža – Fačkov

Diskusná téma K článku: Rajec – Veľký Manín – Domaniža – Fačkov

V druhej polovici sivého marca som sa premiérovo vybral do veľmi známej lokality Manínska tiesňava. Nemohol som tam samozrejme obísť ani známy výhľad spod severného vrcholu Veľkého Manína na jeho „menšieho brata“ – Malý Manín. Scenéria ma napriek nie najlákavejšiemu počasiu silne zasiahla. Už po prvých minútach na mieste, ktoré som strávil s otvorenými ústami, žasnúc nad parádnou scenériou som vedel, že tu nie som poslednýkrát. Nemenej ma nadchla útulňa Severák, a to najmä svojou polohou na úzkej bočnej rázsoche pod skalnou polo-ihlou. Sľúbil som si, že sa sem vyberiem aj v krásnej zelenej jari. Moje priania dostali konkrétne rysy o pár týždňov, začiatkom mája.

Matobee

Martin Knor hej tak som to vymyslel, kedže z druhej strany od Považskej Bystrice som tam bol v marci. A z Banskej Bystrice do Rajca cez Turčianske Teplice je celkom rýchla a nie dlhá cesta.
Tak si Manín ešte za mladi preskúmal. Asi tam bolo vtedy viac pasienkov, či ani nie?

Martin knor

Dost netradicna trasa. Vsetko toto som uz siel, ale inac. Na Velkom Manine som pred mnohymi rokmi este ako student spal. V stane. Tak dnes uz skoro nik nechodi.

Matobee

Maťo určite ti to raz vydá. Už teraz sa teším na tie fotky. Hehe.

Heňo no 8 rokov je dosť. Patrilo by sa veru oživiť spomienky a prípadne niečo, nepoznané, lákavé doplniť.
Tak rovnako ako aj Maťo uvidíš kedy to príde.

No navštíviť vrcholi ako Strážov, Manín a "Suľovky" je určite skvelý nápad. Aj napriek tomu, že ty máš iné turistické priority ako známe vyhliadkové vrcholy. Ak sa nemýlim no. :-)

Mňa veru Manín a Severák dosť zaujali a veru ešte sa tam isto raz, ak nie aj viac krát vyberiem.

Ade.e

V tejto oblasti som bol len raz, pred cca 8 rokmi, pri prechode Maninskej tiesnavy a navsteve Budzogana, od Pov. Teplej, cez Sulov, s koncom pri Rajci.

Uz by sa aj patrilo sem prist a take Sulovske konecne navstivit. :) Ale aj taky Rohac a Strazov.

Samotny Manin ma az tak nelaka, ale vecer na utulni ako Severak vie byt lakavy.

Daulagiri

Tiež mám tú chatku Severák vytipovanú radšej mimo víkendu, lebo sa trochu obávam väčšieho počtu ľudí, ale ktovie, možno to nebude také zlé.
Uvidím kedy príde správny čas, túto jar som to zasa nestihol.

Matobee

Maťo díky. Je to fakt paráda. Dlho som to odkladal, ani ma to veľmi nelákalo lebo som tam čakal veľa ľudí.
Nakoniec to bolo inak. Miesto ma poriadne zaujalo. A možno šťastie, možno náhoda, ľudí po oba razy minimálne. Určite sa tam ešte vyskytnem.

Určite sa ti bude páčiť. Taká októbrová jeseň ale aj dokonalá zima tam musí byť paráda. :-)

Daulagiri

V tomto kraji som ešte nebol, ale Maníny, chatku Severák aj Bosmany mám na zozname už dlho. A práve na jar alebo jeseň kvôli farbám. Láka ma aj to že chatka je blízko vyhliadky.

Kvalitne si to tam prekutal ako vždy a objavil rôzne malé skryté zákutia. Tá improvizácia s obliekaním ma pobavila. Fotky sú krásne, hlavne tie večerné a ranné, tiež sa na toto chystám do tej lokality.

Matobee

Milan ďakujem za príjemné slová. Podobne som rád, keď stretnem takých ľudí ako opisuješ.

Milanvalky

som rád, že na svete existujú ľudia "mojej krvnej skupiny" pekná túra pekný popis a aj nadšenie pre úplne obyčejné veci ktoré nás obklopujú

Matobee

Pavel pravdaže sú aj vzdialenejšie pohoria pre nás. Nie je to zas "ďaleký východ." :-)
Hehe sranda. Núdza je najlepší učiteľ veru.

Tomáš pekne. No bolo búrkovo posledné týždne. V BB kraji až príliš by som povedal.
Ja som sa zatiaľ úspešne vyhol májovým búrkam na Čergove a v Bielych Karpatoch.
Inak v lokalitách čo spomínaš som ešte nebol. :-)

TomXX

No pekne, nás minulý víkend z Ostrej Malenice vyhnala búrka, chytila nás priamo na vrchole, tak nasledoval zbeh do Mojtína, a lialo na nás celú cestu.

Pavel Forgáč

Tak odruky ako sa to vezme Vihorlat je ešte ďalej :D. Inak tú flisku na nohy som už tiež využil viackrát počas túr. Vidím že improvizácia je veľmi podobná :D.

Matobee

Pavel myslím, že jesennú edíciu určite spíš. Ak ti vyšlo počasie musela to byť paráda. Ako uvádzam tiež sa sem ešte vyberiem niekedy v jeseň a v zime.
Človek kadečo objaví keď nečaká. Tak si tam bol viac krát a pritom to máš dosť odruky. Ale zas ty keď sa schytíš si tam za 2-3 dni z domu napešo. Hehe.

Janka postrehol som presne tvoj záber zo sedla Marek v rámci plánovania túry. Je to veru vďačný kraj. Dá sa tu potúlať. Ďakujem za pozitívny koment.

Katarína ďakujem aj tebe. No veru vynašiel som sa celkom a bolo to fajn. Už na lýtka zima nie je kým nemrzne. Raz som už niečo také skušal v poriadnej zime a vetre na VF Krížnej. Ale vtedy som si tam napchal asi niečo iné.
Ale zdalo sa mi z marca, že na chatke je niečo erárne na oblečenie ale veru nebolo.

DoxaD

Maťko, nádherné fotky, super popis túry, som sa aj zasmiala na Tvojej vynaliezavosti ohľadom oblečka. Nič Ťa nezaskočí.
Tiesňavy sú krásne a výhľady si mal ozaj na jedničku.

Janabilesova

Ahoj Maťo, krásne fotky a pekná atmosféra. Pripomenulo mi to niektoré známe miesta, aj cez sedlo Marek sme išli v skorú jar, keď je v Súľovkách veľa prvosienok bezbyľových. Aj vtedy tu boli štvorkolkári, ktorí robili hluk. Manínska tiesňava by bola lepšia úplne bez áut, čo však nie je realizovateľné. Bosmany sú nižší pekný cieľ na výhľady pri menších deťoch. Vďaka za pripomenutie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma