Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Lesmi, lúkami a štálmi východného Tribeča

Diskusná téma K článku: Lesmi, lúkami a štálmi východného Tribeča

Je to len pár rokov, čo mi bolo slovo štál úplne neznáme. V končinách okolo Banskej Bystrice, odkiaľ pochádzam, sa vôbec nepoužíva a lokality okolo Žarnovice, Novej Bane, Topoľčianok a prípadné ďalšie, som veľmi nenavštevoval. Zoznámil som sa s ním až na turistickej mape, keď som sa začal turisticky vydávať nielen na sever a ale aj na juh. Za ten čas som prešiel popri mnohých štáloch. V rámci spoznávania pohoria Tribeč som si naplánoval trasu cez viaceré z nich.

Matobee

Martin Knor ejha hrušku. Čo sa tu pestujú nejaké špeciálne odrody, či za akým zámerom? Tak to asi po štáloch budeš zháňať. Zaujímavý cieľ alebo jeden z nich.

Tak nech sa podarí túra! :-)

Martin knor

Planujem sa sem ist pozriet na jesen. Chcem ist pohladat nejaku hrusku, ale je tu toho viac. Den na to stacit nebude.

Matobee

Maťo díky. Máš veru podobných zaujímavostí dosť v tvojom blízkom okolí. Takže máš kde bikovať aj pár rokov, ak tomu nadobro nepodľahneš a nedáš to aj skôr.

Brezov štál bol ma poriadne prekvapil a očaril. Vidieť ho tak zasnežený v zime musí byť tiež zážitok. Možno raz.

Čo sa týka trasy veru nechcelo sa mi tentokrát štrádlovať po asfaltke aj keď inak s tým vôbec nemám problém. Ale v tomto prípade by to už bolo na mňa priveľa kilometrov.

Možno si to ešte raz obehnem v nejakých iných podmienkach a skočím z Krížnych ciest aj k jaskyni. Prípadne nejakou lesnou cestou popod Brezov vrch.

Tipy od teba neradno zavrhnúť. :-)

Daulagiri

Tento kraj v okolí Veľkého Pola a Lehôt som začal spoznávať iba pred 3-4-mi rokmi hoci to sem mám na skok z domu. Ja sem však chodím hlavne na bajku.

Ale ani Brezov štál ani J. Kostoľany som ešte nenavštívil, ale plány mám. Hlavne tá rozhľadňa ma láka. Živánsku vežu som obzrel minulé leto tiež na bajku.

Pekne si si dal Maťo, najprv som kukal na tú zvláštne naklikanú trasu v mape a až pri čítaní mi to došlo :-)
Takú príhodu s busom som zažil aj ja pár krát, niekedy aj s nešťastným koncom...

K tej jaskyni: bol som v nej teraz 30.4.2023. Vstup nieje nijako zabezpečený, takže nieje problém sa do nej dostať. Na info tabuli možno bolo čosi o uzávere v zime, ale nepamätám si presne. Je to zrejme na dobrovoľnosti každého. Stretol som pri nej asi zo 10 ľudí.
Škoda Maťo že si ju minul, síce tam nieje výzdoba, ale je prekvapivo dlhá a videl som tam aj pár netopierov.

Matobee

Boro veru bola to pohodka. Najmä v tom Brezovom štále, tam by som posedel.

Katarína ďakujem. Svrčky a hlavne spevavce som počúval.

Danka veru nádherné, až som sa musel podeliť. :-)
No tej jaskyni je fakt škoda, že som si ju nevšimol na mape. Bol to však dosť dlhý okruh aj keď už ten kilometer tam a späť k jaskyni by ma nezabil.
Zas na druhej strane jaskyňa neutečie a ani kremencové hôrky. Už zospodu pôsobil napríklad Sokolec lákavo. Určite nejaké zažijem veď som bol v Tribeči len 3 krát.
Všade byť a všetko vidieť, to sa nedá. To zvládol len chrobák Truhlík.
Ďakujem ti za určite zaujímavé tipy.

Pavel parádne zábery Z Drieňovej. Ako aj spomínam v texte plánujem tam niekedy vyraziť na noc. Lákavé miesto. :-)
No ktovie ako by to dopadlo s tou jaskyňou keby idem. Ale tuším tam bol Maťo Baniari pred mesiacom tak asi má najlepšie info.
S tým úranom som to netušil.

Pavel Forgáč

Z Drieňovej sú pekné západy slnka. Určite tam odporúčam niekedy stráviť večer. Inak pekná túlačka. Už som dávno nebol v týchto lokalitách aj keď to mám prakticky za kopcom. Neviem či by bola jaskyňa už dostupná, lebo počas zimy zvykne byť uzavretá a neviem či ju otvárajú už na jar alebo až v lete. V okolí Malej Lehoty sú inak ložiská uránu, tak budeš po návšteve možno trochu svietiť :D.

Tomka

Toto sú krásne lokality.
Škoda tej Jazvinskej jaskyne a tiež, že si nezašiel aspoň na jednu kremencovú hôrku - tie sú korením Tribeča.:)

DoxaD

Peknééé, nádherné lúky.
Tam bude isto krásny svrčkový koncert.

Matobee

Heňo hehe. Tiež som sa čudoval keď mi Tomáš T. prezradil toto načasovanie. Ale no už oni redakcii vedia čo a ako. Ale je to trochu nevšedné ako si aj vtipne poznamenal. :-)

Michalrk ďakujem. Jesto veru všelijaké, dobre vravíš. Videl som ich už zopár. Na jednom podobnom ako spomínaš „u vás v RK“ pod Krsnou (Tlstou) horou sme s partiou dobrovoľníkov aj pracovali pred 2 rokmi. :-)

Michalrk

No vidis, a u nas v Ruzomberku je stal sennik postaveny z gulatiny :-) Pekny clanok inak.

Ade.e

Tu uz nikto nepise clanky len Mato Birka? :D

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma