Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Spišská Stará Ves - Stráňany

Diskusná téma K článku: Spišská Stará Ves - Stráňany

Mesto Stará Ľubovňa sa rozprestiera v údolí Ľubovnianskej vrchoviny, na miernej vyvýšenine nad tokom rieky Poprad, ktorá ako jediná smeruje z nášho územia na sever. Nad ňou čnie Ľubovniansky hrad, ktorého najslávnejšie obdobie bolo v rokoch 1412 – 1772, počas tzv. spišského zálohu. V tom čase na ňom sídlili poľskí starostovia, ktorí spravovali Starú Ľubovňu a ďalších 15 spišských miest, daných do zálohu za 37 000 kôp českých grošov. Pod hradom je v súčasnosti skanzen.

Europan

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Limnokvarcit

Polski starostovia uvedenych byvalych slovenskych obci sa asi iba snazia navstevnikov uvedenych uzemi presvedcit o ich "polskosti" aj prostrednictvom oficialnych materialov. No v podstate im ine ako klamat ani neostava.

Limnokvarcit

Nedeca nikdy historicky polska nebola, teda az do roku 1920 nie. Do tej doby tam nezili ani ziadni Poliaci. Czorstyn uz ano, ten k Uhorsku nikdy nepatril...
V Nedeci sa napriklad narodil aj herec Michal Docolomansky.
Spor o Morske oko medzi Rakuskom a Uhorskom vyriesil sud v GRAZi uz v roku 1902, nenasiel som o tom moc informacii, ale slo tam skor o nejaky uzemno-majetkovy spor medzi dvoma slachticmi. Kazdopadne Uhorsko tento spor prehralo. Vtedy pravda islo iba o stanovenie vnutornych hranic monarchie.
Kto chce vediet viac, nech si pozrie nasledujuce odkazy:
noveslovo.sk/…/ominulosti.html
saske.sk/…/04-matula.html
slavu.sav.sk/…/2008_2.pdf

Funttomas

Pozrel som sporné územie do atlasu (na webe sa dá pozrieť na hrady.sk/?map=15) a súčasné Spišské Pieniny (Pieniny Spiskie) a dnešná poľská (severná) časť Spišskej Magury (Spiska Magura) sú historickým územím Uhorska. Hranica Uhorska išla z hlavné hrebeňa Vysokých Tatier k Morskému oku (Uhorsku patrilo pol Rybieho plesa/Morského oka) do Bielovodskej doliny a po toku Bielej vody (Bialky) k Dunajcu až po dnešnú Lysú nad Dunajcom. K Uhorsku patrili dediny ako Jurgov (Jurgów), Čierna Hora (Czarna Góra), Lapšanka (Lapszanka), Nová Biela (Nowa Biala), Krempachy, H. a D. Lapše (W. a N. Lapsze), Frydman, Nedeca (Niedzica) a ďalšie. Hrad Dunajec v Nedeci stojí na historickom území Uhorska a ruina hradu Čorštin (Czorsztyn) je na historickom území Poľska resp. Malopoľska.

Jozok

No, podľa mňa Niedziaca a Czorstyn sú historicky skôr poľské ako slovenské. Ale táto stránka predsa nie je o tom, aby sa tu riešili trianonské hranice.

Miroslav Svítek

Je mi ľúto, ak podla autora predchádzajúceho príspevku šírim dezinformácie. Ja som čerpal z oficiálnych materiálov, ktoré som obdržal od miestnych starostov a informačných tabúľ. Keďže žijeme už vraj v právnom a demokratickom štáte, dovolil som si ich použiť s citáciou autora, či publikácie. Ja ako rodený bratislavčan a ročník hlboko za dátumom udalosti inak ani nemôžem vedieť viacej. Ale ďakujem za poopravenie.

Slav

Len poopravim autora, ze na zmienenom uzemi sa ziadne ludove hlasovanie v roku 1920 neuskutocnilo. Nezili tam ziadni Poliaci, iba Gorali, ktori sa povazovali za Slovakov. Chceli zit v CSR, zial agresivne Polsko nakoniec vdaka medzinarodnej rade velvyslancov a pasivite CSR dosiahlo nakoniec ciastocne svojho ciela. Hlavny ciel, okupacia Javoriny a tym v podstate celych Belianskych Tatier sa im nastastie nepodaril. Naopak, v roku 1945 sa tam v chaose konciacej sa vojny konalo ludove hlasovanie, kde sa az 98% ludi vyslovilo, ze chcu zit v CSR. Ani to im vsak nepomohlo a boli opat obetovani akymsi vyssim politickym zaujmom :-) Poliaci nasledne oddial vyhnali asi 6000 ludi, cize asi 1/3 celkovej populacie okupovaneho Spisa a Oravy :-(
Smutne je, ze u nas sa o tom takmer nevie a nadalej sa siria podobne dezinformacie, ake su uvedene v clanku.

Daulagiri

Krásny kraj, zatiaľ som tu absolvoval len prehliadku kláštora a plavbu na pltiach, ale niekedy v budúcnosti by som si to tam rád pochodil kompletnejšie.
Inak článoček je pohodový a prečítal som zatiaľ všetky, putovanie po hranici je zaujímavá nevšedná turistika.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma