Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Strážca Medených hámrov

Vladimir Popluhar

Ahoooooj Jitka - jasné - máš nárok na svoj názor, takisto ako ja, beriem to absolutne v pohode, ved v podstate na tom nezáleží, ale fotku beriem aj tak, že ju fotím pre ludí, ktorý sa nemajú možnosť dostať tam kam Ty, môžu byť uplne inde, môžu byť chorý ale radi sa pozrú, spoznajú. Preto chcem aby aj trošku vypadala. Statív si brávam so sebou skoro stále na túry, tiež ma nebaví ho stále rozbalovať - ale vždy si stanovím ciel, kde chcem viac pofotiť a ked som si dal tú námahu a dostal som sa tam, tak tú polhodinku obetujem miesto jedla na to, aby som si pofotil. Je to vlastne oddych pre mna. Samozrejme, že ked idem a vidím niečo zaujimavé tak nerozbalujem hned statív, fotím z ruky, ale musim sa priznať lepšie to je zo statívu. Hlavne fotky z lesa. Ale prvoradé je pre mna prísť tam kam chcem a spoznať to tam.

J1tka

btw. ospravedlnujem sa, ak som to napisala prilis ostro, no takyto je moj styl pisania (aspon dnes mi to takto ide:)). Nemyslim to zle, nikoho nechcem urazit, len sa snazim vysvetlit moju motivaciu:)

Samozrejme, nemam nic proti tym, ktori sa s fotkami hraju. Ked je to niekoho hobby, je to uplne v poriadku. No ja namiesto toho radsej vybehnem na korcule:)

Tak snad nejako prekusnete nase nie uplne ostre fotky:)

J1tka

Mas uplnu pravdu, je to cele o radosti a spokojnosti... no koho?:)

Lebo ja som spokojna. Ked budem chciet robit umelecku fotku, alebo lepsie povedane digitalnu fotoilustraciu, tiez budem ako sialena behat so stativom hore dolu a hladat ten naj pohlad, naj expoziciu..., prebehnem fotku photoshopom a bude to. Obrazok. Krasne modre nebicko, zelena travicka, presne kontury kazdeho jedneho listocka na tom presne kompozicne umiestnenom strome... Lenze tym zabijem minimalne pol dna a na zaver z toho nevylezie fotka, ale obrazok (nic proti obrazkotvorcom. Obrazky su pekne, dobre sa na ne pozera, len vidim rozdiel medzi obrazkom a fotkou:))

No takuto proceduru nehodlam podstupovat s kazdym svatym pri ceste a s kazdou chalupou zasitou kdesi v krikoch. Aj tento ujo je na papieri ostry, tak isto, ako je ostry aj v 5-megovom subore z, vo photolabe naskenovaneho, negativu. No naslednym zmensovanim sa, samozrejme, zmensuje aj kvalita. Nie som priaznivcom umeleho doostrovania, preto ho tiez nepraktizujem a preto ujovi nevidno poriadne zrenicky oci :)

Rbr69

J1itka: mozno sa s Tvojim Canon 300kou viac skamaratis a polezu Ti z neho aj ostrejsie foto - budes mat pocit, ze si o level vyssie a bude Ta to este viac tesit ako teraz :) A o tom to je, o radosti a spokojnosti, ci teraz alebo potom.

J1tka

ved ja sa nehadam, ze nie je, tiez to tam vidim:) no mna to tam az tak velmi nerusi.

Len som vysvetlovala, preco sem davam fotky, ake davam. Na nikoho sa nehnevam, mate take iste pravo na svoj nazor ako ja a pokial je vasa kritika konstruktivna, rada ju prijmem a mozno sa aj poucim:)

Rbr69

j1tka: kedze fotis pre potesenie a mas analog a nie digital asi nerobis viac zaberov s roznymi nastaveniami ako my s digitalmi. S digitalom mozem viac "laborovat" a skusat (ucit sa) pri roznych svetelnych podmienkach. Zo zaciatku automatika a postupne skusat moznosti fotacika. To je asi ta vyhoda a zjednodusenie distribucie-prezentacie fotky z digitalu.
Ta ostrost fotiek bude asi dan za fotenie na Tvoj analog. Vlado to iste nemyslel zle, bohuzial je to na nich vidiet.

J1tka

Jasne, ze so stativom by to bolo lepsie, vacsia skala nastavovacich moznosti, viac by sa dalo vyhrat... no nie vzdy mas so sebou stativ (teda, aspon u nas to tak chodi:)) a nie vzdy mas cas sa s nim babrat. Ked si to-ktore miesto chces zdokumentovat, je lepsia nedokonala fotka, nez ziadna:)

No asi sa na fotky a fotenie pozeram inymi ocami, nez Ty. Mozno to beriem trosku menej vazne. Aj na preklade nam stale omielaju, ze dolezite je, pre koho je text napisany, podla toho potom volis styl, akym prekladas. Toto je vlastne to iste. Nesnazim sa davat sem vysoko umelecke fotky s absolutne dokonalou kompoziciu, expoziciou, farbami... skor mi ide o to, ukazat ludom, co sa kde da najst. Osobne v turistickej mape ocenujem fotky, ktore ma "nakopnu", ukazu mi, ze "aha, tu nieco je, bez sa tam pozriet" a som radsej, ked nie su uzasne, nez keby neboli vobec.

Mozno niekoho inspirujem, pojde sa tam pozriet, spravi lepsiu fotku, "preplacne" tu moju a bude po probleme:) No ciel i tak splni:)

btw. mne sa ta fotka celkom paci, asi mam nizke naroky:) no vies, ako to chodi, "kdo umi chtit ma vic, nez ten kdo ma" :)

Vladimir Popluhar

Ved mne nevadí aké sú, či sú dokumentačné alebo nie, ale aj sama musíš mať isté nároky aby tie fotky dobre vypadali. Určite si na seba nedáš niečo čo sa Ti nepáči, takže aj Tvoja prezentácia by mala byť taká aby sa Ti páčila. Ja viem že sa všetko nevydarí, ale ako pozerám na túto foto - vyslovene si vyžaduje statív a poriadne ponastavovať fotáčík.

J1tka

to Vlado:
co sa tyka tej (ne) ostrosti, je to zapricinene nielen absenciou stativu, ale aj naslednou digitalizaciou nedigitalnych fotiek (skenovanim na dolapanom skneri a nasledne zmensovanim). Dalej ich uz neupravujeme (nedoostrujeme, nedofarbujene...). Maju skor dokumentacny charakter, tak to snad nie je az tak ohromny hriech;)

J1tka

Vlado: niektore su fotene so stativom, ine nie (podla toho, ci ho nezabudneme, ci sa mi ho chce nosit a ci sa nam ho chce vytahovat), tato konkretne nie je.

IND_jones: tiez som ho tak identifikivala (podla "nasho" Jana Nepomuckeho, ktoreho mame pred kostolom... trochu sa podobaju:)), ale svati nie su mojou silnou strankou (bola by som schopna tvrdit, ze je to svaty Hubert, lebo ten kriz drzi ako kusu;))

Vladimir Popluhar

Fotíš zo statívu Jitka???
Nachádzaš pekné miesta, ale zdajú sa mi tie fotky trošku neostré. Možno mám zlý monitor.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Paulovič pali76ZM k fotke: Znievske výhľady To hej. Počasie nám nevyšlo moc ideálne, ale výhľad zo Znievu je očarujúci. Chystali sme sa sem už pár rokov a tak nám tá oblačnosť až tak nevadila.

+ 2 ďalšie príspevky

Komentár

Daulagiri k fotke: Machovou alejou Minulý rok som tadiaľto schádzal na bajku, po búrkach bola cesta vymletá a nie úplne vhodná, ale zvládol som :-)

nová téma