Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chata Varta pod Klenovským Veprom

Diskusná téma K článku: Chata Varta pod Klenovským Veprom

Nadpis síce uvádza chatu, ale pod sedlom Varta nájdete pohromade až tri druhy ubytovania. Náhodných pocestných bude zaujímať voľne prístupná turistická útulňa v podkroví turistickej chaty Varta. Pre dlhodobejší pobyt pod Klenovským Veprom si možno objednať ubytovanie buď v komfortnej chate Štátnych lesov alebo v drevenici Klubu slovenských turistov.

Durosv

Vcera sme odtialto rano odchadzali, dobre nam padol noclah v suchu.
Chata je v, povedzme, uspokojivom stave, uz som spal aj v horsich podmienkach, spodne miestnosti pomerne ciste, pozametane, hore dost neporiadok. K dispozicii nova pila, sekera, plne husove kartridze, je tu aj drevo na zalozenie ohna, jedna pec je provizorne opravena, ale sme ju nevyskusali. Okna cele, zasklene. Najdu sa aj zasoby caju, soli, cestovin, korenia. Skoda, ze veranda zacala sadat. Aj ked sa do opravy neinvestuje, este par rokov aj vdaka zanovnej streche urcite vydrzi.

Daulagiri

Prespal som tu sám zo 4. na 5. 9. 2021. Chatka vyzerá zvonku krásne, strecha ako nová, ale vnútro je žalostné, schátrané, piecky rozbité, drevo v stene deliacej izby je duté. Dole sú tri postele s matracmi rôznej kvality, stôl a lavice. Vonkajšie dvere sa dajú zavrieť zvonka aj zvnútra, veranda sa už prepadá. Podkrovie s matracmi je zaprášené, zdevastované. Vo vnútri je metla aj sekera, nejaké sviečky.
Prameň tiekol slabšie ale voda sa naberala bez problémov, aj hygiena bola ľahko vykonateľná. Pozor na myš, tá beštia hryzie všetko, aj karimatku, aj plastovú fľaštičku s dezinfekčným gélom. Všetko odporúčam zavesiť.
Zvonku je to naozaj krásna chatička, neskutočná škoda že je vnútri v tak žalostnom stave.

Skriatok

Prespal som tam minuly tyzden.
Dvere su ,,spadnuté,, medzi dvoma izbami dole. Vonkajesie je OK.
Vonku na verande je hnitý trám. Vid foto.

Opossum

V podobnom stave som uz aj ja raz prisiel na Vartu, ibaze som nevolal HZS, ale oplzlosti a hanlive alova do ticha lesa :)

Krasne casy :)

PaliT

Buď nejaký ožran, alebo to je vedomá akcia niekoho, kto nechce, aby sa tam spalo. Napr. ktosi, kto chce v okolí pytliačiť a uvíta menej nocľažníkov na Varte.

Lukas13

Chata je po značnej "rekonštrukcii" t.j. vykopnuté dvere, zbúrané pece a "odstránené" platne z pecí takže sú nepoužiteľné. Núdzovo sa dá prespať.

Anonymized_25093

Aktualne info:

O chatu sa KST uz nestara a Lesy SR im nepredlzili, alebo neobnovili zmluvu ktoru mali. Podla vsetkeho by to mala byt pamiatka ale pamiatkary z tym nechcu mat nic spolocne.

Osud chaty je preto nejasny, obnovovat oficialne sa nemoze a momentalne nie je zamknuta. Ci bude zmaknuta alebo nejak znicena je vo hviezdach.

Opossum

2018: Utulna stoji, dvere visia na jednom pante, ale pouzit sa daju.

Vnutri relativne bordel - na par vriec.

Piecka v prvej miestnosti preborena, v druhej provizorne opravena a pouzitelna.

Mirek_hory

V chatě-útulně jsme přespali během nedávného přechodu Slovenského Rudohoří - z 6. na 7. 9. 2017.

Původně šlo o útulnu slovenských turistů, ale evidentně se o ni nikdo už delší dobu nestará nestará, takže útulna chátrá a chátrá. (Ve velkém kontrastu vůči 20 metrů od ní vzdálené chatě Lesů SR). Už ani cedule "útulna" tam není. Tu si pamatuji ještě ze zimy 2009, kdy jsem tam přespal 1 noc během mého tehdejšího běžkového přejezdu Rudohoří.

Navzdory ne moc dobrému stavu, je útulna pořád ještě dobře POUŽITELNÁ. A to jak v přízemí, tak v 1. patře, kam vede z venku solidní kovový a k domu pevně přišroubovaný žebřík.

Na rozdíl třeba od salaše pod Príslopom (kde jsme spali 2 dny předtím) tu byl trochu nepořádek a dost odpadků. Ale všechny 4 postele v levém pokoji v přízemí jsou v pohodě a přespat se dá případně i na zemi.

Pramen je hned pod chatou a je velmi vydatný a čistý.

Asi 150 metrů od chaty rozjezdila těžká lesní technika cestu, takže tam je bahno. Přímo u chaty je ale krásná, čistá loučka.

A abych nezapomněl, jednu z okenic (vlevo od dveří) jsem při odchodu nechal záměrné otevřenou, protože za ní spal malý netopýr, tak ho nevzbuďte.

Nonormal

Útulňu sme využili tento víkend.. podkrovie je v dezolatnom stave.. teda - pre niekoho možno nie, ale ja by som tam nespal, to už radšej vonku.
Spodná časť je príjemná, škoda tých piecok, ktoré neradno skúšať využiť lebo bude všetko zaúdené. =)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma