Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Stretnutie s medvedom

Robin Rigg

Podľa U.S. Fish & Wildlife Service je sprej najlepší spôsob ako odohnať útočiaceho alebo hrozivo sa správajúceho medveďa. Vedecký výskum v Severnej Amerike potvrdil účinnosť spreja, dokonca je efektívnejší ako zbraň. Použitím spreja sa vytvorí medzi medveďom a človekom ochranná clona, ktorá z väčšou pravdepodobnosťou zasiahne medveďa ako guľka.

Zatiaľ nevieme o tom, že by bolo možné zakúpiť tento sprej v SR, avšak chceme zabezpečiť jeho distribúcie. Pozri:

medvede.sk/index.php?action=s…

S pozdravom

Robin Rigg
SWS projekt BEARS
medvede.sk$ret

Bacaardi

to rikitan - a kde si zophnal svetlicu?lebo take tie ohne s dymom co maju futbalovi fanusikovia su na slovensku zakazane. to nie ze by somta chcel nahanat, ale ci by som to vedel zohnat aj po inej linke ako to viem ja.

Ondro_RK

--> jjano,
Štatistika veru nepustí - tých útokov medveďa za posledných xy rokov na človeka bolo viacej, nebol iba jeden...

Sedlo

Robin, no nevím, nevím, moc tomu nevěřím, zvlášt´, když bude foukat vítr od medvěda, tak budeš v ....i :)

Rujir

@Ondro_RK: Na cloveka ano, ale nie konkretne na turistu. Medved vacsinou zautocil na ludi, kotri sa trajdaju mimo znacenych chodnikov tj. lesnici, hubari, polovnici a podobne zvery. Ako turista zatial medvedov velmi neriesim. ;-)

Ondro_RK

...no áno, len sa mi to nezdá byť objektívne spomenúť len to, čo sa práve hodí - teda zúžiť to len na jednu skupinu návštevníkov hôr.
--> Rujir,
bol aj útok konkrétne na turistu a nedávno - minulé leto...

Jjano

Ondro, ale ja som pisal o sebe a ja som turista a nie hubar, polovnik, lesnik a ci nejaky iny off-trail clovek. A utokov na turistov je fakt minimum a to este ti turisti obycajne urobia nejaku chybu (potraviny v stane a pod.).
Je podstatne, ale naozaj podstatne nebezpecnejsie sadnut si do auta, nez vydat so do medvedej hory :-)

Sedlo

Ondro, myslíš ten útok někde okolo V Choča?

MatusM

Bacaardi, u nas su rimske sviece zakazane? Ani neviem , na futbal nechodim. Mozno su zakazane len na stadionoch, ja som ich kupil v prvom siatri na ktory som natrafil v tesku Prievidza:) Horia dost hrozivo, ja byt maco, nedam si kozuch spalit.. :)

Ondro_RK

--> jjano,
áno súhlasím, že vo väčšine prípadov stretu človek-medveď je na vine práve človek a jeho hlúposť!

--> sedlo,
no ako sa to vezme, či je to okolie V.Choča - to o čom viem ja, je tak skôr ,,širšie" okolie V.Choča:
rkhlas.sk/?ro=2007&ci=14…

Bacaardi

tak to sa divim, u nas to ani PYRA nepredava, pretoze to je zakazane. aby sme si upresnili predmet rozhovoru (lebo ja som o tom rozmyslal uz davno ze hento je najlepsia ochrana proti medvedovi, jednym takym sme svietili a bal sa toho pes, ktory je na ohen zvyknuty), ide o svetlicu ktoru drzis v ruke a hori jasnym sycivym plamenom, a popri tom dymi?
images.google.sk/…/images?q=s…
hovorime o tomto???

Sedlo

Ondro, já jsem myslel jiný případ z léta 2006, někde okolo Choča, kde medvěda vyrušil pes a medvěd útočil cestou nejmenšího odporu, na člověka. Ten z pod Šípa neznám.

MatusM

Bacaardi, predtym som pouzil nespravny termin "rimska svieca". V skutocnosti to bol "bengalsky ohen" co som kupil a ano, ide o svetlicu, ktoru drzis volne v holej ruke, hori jasnocervenym sycivym plamenom a trochu dymi. Cele divadlo trva po zapaleni asi minutu.

Toto je ono:
marthypyro.cz/…/Itemid,26

Rato

Ja som sa uz s medvedom stretol a nepotreboval som ku prezitiu ani petardy ani spray.
medvede.sk/?action=stretnutie su tu rady s ktorymi sa stotozdnujem.snaz sa rozhliadat po okoli aby si medveda zbadal vcas a urcite pred medvedom neutekaj.ja som bol od medvedej rodiny cca 100m ked nas zbadali v klude odisli aj napriek tomu ze mali mladata.

Vlado

Iné je stretnúť medveďa na 50 - 100 m a iné je stretnúť ho na hrane tzv. únikovej vzdialenosti tých cca 10 m. ( húštiny, ostré zákruty lesných ciest ) Pri takomto strete je to len na medveďovi ako sa to stretnutie skončí a použitie akýchkoľvek obranných prostriedkov je pre krátkosť času veľmi otázne a neisté.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov