Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Stretnutie s medvedom

Raper

ja som stretol medveďa pred dvoma rokmi na Ostrve vo Vysokých Tatrách cca na 15-30m pozeral som totiž do zeme a nevšimol si ze predo mnou stoji, pozerali me sa na seba asi 1.5 minuty a potom sa medveď stočil a uplne pohodovým tempom sa odobral preč. Dosť podobný prípad sa stal kamarátom, ale v lese tak na 7m, otocili sa a pomaly začali kráčat prec, medved spravil to isté.

Rbr69

no na 7 m, to uz sa hovori o velkom stasti

Bean

Kua 7m, to by som na mieste aj pachovu znacku zanechal :)))

Lubo

Sprej je velmi ucinny nastroj, najma ak fuka vietor smerom od medveda k turistovi. Vtedy ho totiz sprej dokonaly omraci a turista vobec mrtveho nemusi hrat. Medved po takomto K.O. radsej odide :-))))))).

Sedlo

Ještě je možná varianta, kdy ukecáš medvěda, aby se otočil proti větru :)))

Bean

...no aby som ten sprej neschytal ja do gesichtu, ked sa zrazu otoci vietor a maco so mnou jednym tahom skosi vsetko malincie... skor by som veril tomu ohnostroju

;-)

Existují přece závětří, ne? ;-) :-)...

Jjano

Pre tých, čo čítajú anglicky: sltrib.com/…/ci_8699976.

Štúdia ukázala, že sprej je proti medveďom je účinnejší ako revolver, napr. dá sa rýchlo použiť, medveď si pamätá nepríjemnosť spreju, na druhej strane ak sa neodstráni príčiny útoku (napríklad jedlo), tak sa medveď po nejakej dobe vracia. Nevýhodou revolvera je pomalšie použitie - strelec dlhšie zvažuje použitie zbrane, treba v priemere až štyri výstrely, atď. celkom zaujímavé.

P.S. Mimochodom, píše sa tam aj to, že vietor síce ovplyvňuje použitie spreju, ale málo, lebo väčšinou sú stretnutia s medveďom v lese a prúd zo spreja má rýchlosť cca 100 km. A že iba v dvoch zo 72 študovaných použití spreja jeho užívatelia zasiahli aj seba.

Vlapek

Tak ten pepřový sprej nosím pri potulkách prírodou už dva roky. V návode je napísané že spacifikuje na dve hodiny aj to najzúrivejšie zviera. Pôvodne som ho kúpil na ochranu pred psami. Chodím do zamestnania na bicykli okolo majera a niekedy tam tie strážne vlčiaky voľne pobehujú mimo objektu. Vozil som ho asi rok a pol bez použitia až jeden žačal po mne ísť. Keď bol asi tri metre odo mňa tak som to po ňom pustil. Účinok bol ohromujúci, pes zastal ako by narazil na stenu, ňufák do trávy a o mňa sa nestaral. Tiež som už v prírode narazil aj na svorku túlavých psov, našťastie si ma veľmi nevšímali. Takže nielen medvede sú nebezpečné. Osobne som presvedčený po tom čo som videl aký účinok má ten pepřový sprej, že si poradí aj s medveďom. Videl som dokument o medveďoch grizly, tam tiež dávali sprej ako najúčinejšiu obranu proti medveďom. Problém bude ale v tom kto si v kľude nechá medveďa prísť na tri metre k sebe.

JuroA

sprej kúpiš v army obchode,ja napr.v Nr na Mostnej,nosím ho kvôli psom,na medveďa by to nestačilo,aspoň ja o tom pochybujem

Merhorn

Na medveda, vlkov, vysoky v pripade potrebi naj bude platit nieco okolo 44.Magnum :)))

Sona

Merhorn, zbrane do nasho fora nepatria a preto bude Tvoj prispevok vymazany.

Jjano

Vzdy mi nahana hrozu, ked sa zbranami ohanaju ti, co neovladaju pravopis :-(

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov