Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Stretnutie s medvedom

Diskusná téma Stretnutie s medvedom

Caute! Minuly vikend som videl na National Geografic dokument Aljaske. Otec so synom tam pozorovali medvede. Chlapca pri cisteni ryb (otec sa vtedy potapal) navstivil grizly a chalanisko ho bez problemov odohnal "pepřovým" sprejom. Existuje nieco podobne aj u nas v obchodoch? Alebo je mozne sa ochranit pri tretnuti s medvedom klasickym slzakom? Mate s tym niekto skusenosti v nasich horach? Diky.

Sedlo

MuchaMan, možnost, že potkáš na Slovensku grizzlyho je tak minimální, že si nemusiš nic takového pořizovat :)

Misob

... a to, ze natocili (velmi pravdepodobne rezirovany a hrany) "dokumnet" este nic nehovori o tom, ako by to bolo v skutocnosti...

Sedlo

MuchaMan, už tě vidím, jak stříkáš spray na medvěda z jednoho metru :))

MuchaMan

Sedlo: ja sa tiez vidim :))
..ale aspon aby som ho mal pre pokoj duse. Manzelku viem coraz tazsie niekam vytiahnut do hor...pozrie si par prispevkov v TV o medvedoch u nas a uz nechce nikam ist :))
Clovek ma mozno lepsi pocit, pokial to mam u seba, aspon co sa mna tyka.
A obmedzit kvoli medvedom tury nehodlam.

Sedlo

MuchaMan, na vzdálenost spraye nemáš šanci medvěda pacifikovat, protože to už bude po tobě :)). Tvé obavy jsou přehnané, ničeho se neboj, pokud nechodíš převážně mimo značené cesty, nemáš psa, nenecháváš za sebou odpadky. Medvěda jsem několikrát potkal, bylo to ve vzdálenosti minimálně 50-100m a v pohodě. Pro jistotu nosím sebou obyčejné petardy, ty válečky za 2 koruny, nebo za kolik, je to osvědčené z Velké Fatry.

Muska

Takéto spreje sú podľa mňa sôr na povzbudenie psychiky..
asi najúčinnejšie je dávať o sebe preventívne vedieť (píšťalka na ruksaku, hlasný rozhovor, atď..). Ale chápem niekedy je veľmi ťažké dostať človeka do lesa, kým nemá po ruke nejaú psychickú oporu...

Pepa

já když jdu se svou přítelkyní, tak mi říkává,že pořád mluvím a že to nebaví ani ty medvědy, protože jsme nikdy žádného nepotkali( z blízka), jsem účinnější než spray,ona se vždycky zapomene bát a tvrdí,že ji jde z toho mluvení hlava kolem

Jjano

Spray je učinný, už som sa bavil s viacerými ľuďmi, ktorí ho úspešne použili. Jeho dosah nie je jeden meter, nie je to bežný kaser, dosah je 5-8 metrov.
Ale súhlasím, že v slovenských pomeroch by bol skôr psychickou oporou. Predsa len nie sme v národných parkoch Aljašky a stretnúť medveďa tu nie je také bežné a byť medveďom dokonca ohrozený je (pri základných zásadách, o ktorých píše sedlo) je úplne zriedkavé. Myslím, že väčšinu z nás by postupne omrzelo nosiť ten spray (je dosť veľký) na opasku v pohotovostnej polohe, predsa len zavadzia.

Tiež si myslím, že úplne najúčinnejšie je dať/dávať o sebe vedieť a v miestach, kde nie je počuť či sú inak problémové (pri potoku, v mladine, pri zjazde na bicykli a pod.) sa správať obozretne. Ja mám z medveďov fóbiu, ale rozhodne by som kvôli nim neprestal chodiť na túry - štatistika nepustí, ak sa dobre pamätám, tak za posledných xy rokov si pamätám iba jeden útok medveďa na turistov.

Sedlo

Jjano, když si představím, že udávaná obranná zóna medvěda je asi 15 m, tak si nedovedu přestavit použití spraye. To už raději ty petardy, co používají bačové, protože to hodíš dále.

MatusM

Ano, tlieskanie a sem tam nejaky pokrik ako prevencia a petardy pri stretnuti by hadam mali stacit, veril by som im skor ako spreju.
Pred Silvestrom som polovicu tury na Velky Bok presiel so svetlicou v ruke :) ..a az v Maluzinej sme sa s kamosom rozrehotali nad tym, ze mam nefunkcny zapalovac:))) Ale islo sa nam dobre, s pocitom bezpecia:))))

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov