Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Oravská lokálka

Diskusná téma K fotke: Oravská lokálka

Slepá železničná trať Kraľovany – Trstená začína pri ústí rieky Orava, ktorej prielomom medzi Šípskou a Krivánskou Fatrou prichádza k 1. zastávke pod chatovou osadou Dierová. Kraľovany-zastávka je najopustenejšou vlakovou čakárňou na trati. Nasleduje ešte 19 ďalších zastávok až vlak skončí v Trstenej, kde kedysi trať pokračovala cez Suchú Horu do Poľska cez Czarny Dunajec do Nowego Targu.

Rado

Ako už spomínal pto007, na Orave ho asi všetci poznajú pod názvom "Oravka" :)

Na zastávku "Bystrička" mám tiež pekné spomienky, rovnako ako na starý visutý most ponad Oravu ktorý sa nachádzal pár desiatok metrov od súčasného cestného železničného priecestia "pri diere" v skale. Z tohoto starého mosta viedol nádherný chodník lesom cez skalné zrázy až do Dierovej - samotný chodník obsahoval niekoľko ďalších mostov, ktoré postupne chátrali - ktovie či z nich dnes ešte niečo zostalo...

Zastávka bola presunutá na súčasné miesto po rozobratí starého mosta a postavení toho súčasného. Nepamätám si ale v ktorom to bolo roku. Budova pri zastávke je ale staršia, a pôvodne slúžila železniciam ako "vochterňa" a bola tam stála služba, ktorá ovládali návestidlá, ktoré tuším delili úsek Kraľovany - Párnica na polovicu.

E.hemingway

Touto lokalkou som kazdy druhy tyzden jazdil za frajerkou do Trstennej.
Na Oravu mam iba tie najkrajsie spomienky.

Lubo

Tak to sa mi veru paci :-) TGV na Slovensku!

Pto007

My ho volame Oravka. Ale spoluziaci zo strednej, ho volali TGV(trans-goralsky-vichor).

Blahola

Kraľovany zastávka? Kedysi stál aj nestál na prvej zastávke na Bystričke pod Rozsutcom (začína tam zelená na medziholie) a býval tam aj salaš na zákrute, tesne pred visutým mostom. Pamätám si jednu cestu z Trstenej do Kraľovian, vtedy len pribrzdil pri tej "závratnej" rýchlosti aby naskákali turisti. :) Na tieto miesta mám krásne rybačkové spomienky - hlavne mreny tu boli ako "lopaty"!

Adushka

No kvoli rychlosti sa lokalke hovori "Oravsky expres" :)

JarinoM

S manželkou máme na tieto vláčiky pomenovanie: hranolček.

Tono

Velmi zaujimavy je aj splav rieky Oravy v useku Parnica - ustie do Vahu. Pereje, tisiny, brala, strme brehy a k tomu siroka moznost turistiky v okoli. Neviem ci este funguju chaty na Dierovej, ale vcase mojho splavu a turistiky v tomto kraji (do roku 2005) este fungovali. Celkom slusne sme tam pojedli a "poslopali" :o)

Daulagiri

He he moja obľúbená zastávka. Už 3-krát som tu nastupoval a raz vystupoval. Keď som tu bol prvýkrát tak som sa trošku bál či my tu vlak zastane, ale zastal. Je to fakt dosť odľahlá stanička.
Ten úsek odtiaľto po Kraľovany je fakt pekný.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Jaro Flídr k fotke: Vstavačovec Vstavačovec bazový, náš najskoršie kvitnúci. Vyskytuje sa v dvoch formách, žlto a červeno kvetej, Tieto sa medzi sebou krížia a vzniká tak množstvo rôznofarebný …

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Adina k fotke: Biela skala Ďakujem za upresnenie, domáci vedia najlepšie :-). Potešilo ma, že v tých vzdialených som sa nemýlia. Ešte mám nejaké restíky v okolí, teším sa na ich návštevu.

+ 2 ďalšie príspevky